RÁKKUTATÁS


A kezdetet jelentő szabadalom

A Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. múltja és tevékenysége Dr. Kulcsár Gyula biokémikus-rákkutató munkásságán alapul.

Dr. Kulcsár Gyula 1987-ben kezdte vizsgálni a szervezet tumorellenes védelmi mechanizmusait. Kutatásai eredményeképpen egy új tumorellenes védelmi rendszert (Természetes Tumorellenes Védelem) fedezett fel, mely alapján 1993-tól szabadalmakat nyújtott be a „Tumoros megbetegedések megelőzésére és kezelésére használható gyógyászati kompozíciók és eljárás azok előállítására” címen, Magyarországon és a világ számos más országában.

Ugyanezen a néven nyújtotta be a professzor 1993-ban magyarországi szabadalmi bejelentését, amelyet számos külföldi szabadalmi bejelentés követett. Ugyanebben az évben Dr. Kulcsár Gyula és Dr. Lex László társaival céget alapított (akkor még Immunal Kft. néven) azért, hogy a daganatos betegségekkel küzdőknek ajánlott készítményeket fejlesszen.


A rákkutatás bázisa

A Culevit Kft. a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztési tevékenységre. A minőségi és hatékony munkának elengedhetetlen feltétele az innovációk és a korszerű eszközök alkalmazása. Ennek helyszíne a cég által 2009-ben létesített saját Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Központ lett, amely a Pécsi Ipari Parkban található.

A Központ laboratóriumaiban Dr. Kulcsár Gyula tudományos igazgató vezetésével a Culevit Kft. speciálisan felkészült tudományos munkatársai nap mint nap azon dolgoznak, hogy előrelépést érjenek el a rákkutatás területén, hogy fejlesztéseikbe beépítsék az innovatív technológiákat, és így a fogyasztói igényeknek megfelelő készítményeket fejlesszenek.


Eddigi eredményeink

Humánklinikai vizsgálatok európai uniós pályázat keretén belül

A Culevit Kft. (akkori nevén Immunal Kft.) 2010 májusában a Biotechnológiai Innovációs Bázis klaszter tagjaként 90,4 millió forintos európai támogatást nyert kutatásaira, a 2012. szeptember végén lezárult, „Gyógyászati célra szánt tápszer fejlesztése, terápiás hatás tesztelése” című GOP-1.3.1-09/B-2009-0004 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A projekt megvalósítása során jelentős áttörést hozott az a kétlépcsős klinikai vizsgálati program, melyet a DRC Gyógyszervizsgáló Központban (Drug Research Center, Balatonfüred) végeztek el 2011-ben és 2012-ben.

Az első lépésben megvalósított tolerálhatósági vizsgálat egészséges önkénteseken igazolta, hogy a Culevit italpor fogyasztása nagy dózisban is biztonságos és jól tolerálható. A második vizsgálat célja a nagy dózisú Culevit italpor életminőségre gyakorolt hatásának, biztonságosságának és tolerálhatóságának vizsgálata volt, daganatos betegek körében.

Az eredmények alapján került forgalomba a nagydózisú Culevi italpor, amely azoknak a betegeknek is kényelmes fogyasztást biztosít, akiknek nyelési nehézségek miatt a Culevit tabletta bevétele problémát okoz.