Dr. Kulcsár Gyula biokémikus, rákkutató

dr_kulcsar_gyula

1951. november 18-án született Nagykanizsán. Középiskolai tanulmányait a Winkler Lajos Vegyipari Technikumban végezte. A Szegedi József Attila Tudományegyetem Természet-tudományi Karának Vegyész Szakán 1979-ben szerzett diplomát.

1979-1981-ig tudományos segédmunkatársként dolgozott a Pécsi Orvostudományi Egyetem Elméleti Központi Laboratóriumának Kémiai Intézetében. 1981-ben átkerült a Biokémiai Intézetbe. 1981-től részt vett az egyetemen a magyar, 1986-tól pedig az angol nyelvű oktatásban is. 1993-ban nevezték ki adjunktusnak.

A PhD fokozatot 1998-ban szerezte meg. Társszerzőként két egyetemi jegyzet készítésében működött közre. 1996-tól 2005-ig a diákok szavazatai alapján négyszer nyerte el a “Kiváló gyakorlatvezető” címet. 2005-től a Culevit Kft. tudományos igazgatója.

1987-ben kezdte a szervezet tumorellenes védelmi mechanizmusaival kapcsolatos kutatásait melynek eredményeként a felfedezés alapjául szolgáló elv és összetétel 1993-tól a világ számos országában kapott szabadalmi védettséget.

1998-ban a Feltalálók Olimpiáján (I. Inventors’ Olympic Games) “Genius Prize” elismerést kapott, 2000-ben szabadalmát beválasztották az Országos Szabadalmi Hivatal által kiadott válogatott szabadalmak közé, olyan feltalálók, kutatók szabadalmai mellé, mint Puskás Tivadar, Albert Einstein, Szilárd Leó, Szent-Györgyi Albert.

Eredményeit 20 nemzetközi és 9 magyar közleményben publikálta, illetve 21-szer ismertette nemzetközi és 34-szer magyar kongresszusokon.

Tagja a Magyar Biokémiai Egyesületnek, a Magyar Biológiai Társaságnak, a Magyar Onkológusok Társaságának, az oroszországi Orvostechnológiai Tudományok Akadémiájának, az European Life Scientist Organisation-nak, az International Society for Preventive Oncology-nak, és az European Association of Cancer Research-nek.