A Nature folyóiratban megjelent új kutatás szerint bizonyos aminosavak - a fehérjék építőkövei - elhagyása az egerek étrendjéből lassítja a tumor növekedését és meghosszabbítja a túlélést

A Cancer Research UK Beatson Intézet és a Glasgow-i Egyetem kutatói megállapították, hogy két nem esszenciális aminosav -- szerin és glicin -- eltávolítása az egerek étrendjéből lassította a limfóma és a bélrák kialakulását.

A kutatók azt is megállapították, hogy a speciális étrend hatására egyes rákos sejtek érzékenyebbé váltak a sejtekben lévő, reaktív oxigénfajoknak nevezett vegyi anyagokra.

A kemoterápia és a sugárterápia növeli ezeknek a vegyi anyagoknak a szintjét a sejtekben, így ez a kutatás azt sugallja, hogy egy speciálisan összeállított étrend hatékonyabbá teheti a hagyományos rákkezeléseket.

A következő lépés az lehet, hogy klinikai kísérleteket indítanának rákos betegeken, hogy felmérjék egy ilyen kezelés megvalósíthatóságát és biztonságosságát.

Dr. Oliver Maddocks, a Cancer Research UK kutatója a Glasgow-i Egyetemen elmondta: "Eredményeink azt sugallják, hogy bizonyos aminosavak szabályozott étrenddel történő kiegészítése a jövőben egyes rákbetegek kezelésének kiegészítő részét képezhetné, és segíthetne más kezelések hatékonyabbá tételében.

Karen Vousden professzor, a Cancer Research UK vezető tudósa és a tanulmány társszerzője elmondta: "Ez a fajta étrend rövid távú intézkedés lenne, és feltétlenül szükséges a gondos orvosi ellenőrzés. Táplálkozásunk összetett, és a fehérje - az összes aminosav fő forrása - létfontosságú egészségünk és jólétünk szempontjából".

Az aminosavak azok az építőelemek, amelyekre a sejteknek szükségük van a fehérjék előállításához. Míg az egészséges sejtek képesek elegendő szerint és glicint előállítani, addig a rákos sejtek sokkal inkább függnek attól, hogy ezeket a létfontosságú aminosavakat az étrendből kapják.

A tanulmány azonban azt is megállapította, hogy a diéta kevésbé volt hatékony az aktivált Kras génnel rendelkező daganatoknál, mint például a legtöbb hasnyálmirigyrák, mivel a hibás gén fokozta a rákos sejtek azon képességét, hogy saját szerint és glicint állítsanak elő. Ez segíthet kiválasztani, hogy mely daganatokra lehet a diétás terápiát a legjobban alkalmazni.

Dr. Emma Smith, a Cancer Research UK tudományos kommunikációs vezetője elmondta: "Ez egy igazán érdekes vizsgálat arra vonatkozóan, hogy a rákos sejtek növekedéséhez és osztódásához nélkülözhetetlen tápanyagok elzárása hogyan segíthet a daganatok visszaszorításában.

"A következő lépések a klinikai kísérletek, hogy kiderüljön, biztonságos-e az ilyen aminosavakat nélkülöző speciális diéta, és segít-e lassítani a tumor növekedését, ahogyan azt az egereknél láttuk. Azt is ki kell dolgozni, hogy a rák jellemzőitől függően mely daganattípusoknál lehet ez relevánsan a terápia része."

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170419130352.htm
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324229#types