A statisztikák elsöprőek: Magyarországon minden tizedik nőből egynél diagnosztizálják az emlőrák invazív típusát életük során.

A normális női emlők felépítése a tejtermelő mirigyekből, az úgynevezett lebenyekből, a csatornákból és a környező, zsír- és kötőszövetekből áll. A daganat jellemzően a csatornasejtekben alakul ki. A lebenyrákos esetek nem olyan gyakoriak, és a szövetekben kialakuló rák még kevésbé.

A rák kockázati tényezői

A kockázati tényezők jelzik annak valószínűségét, hogy Önt is érintheti-e a betegség. Az emlőrák esetében a kockázati tényezők közé tartozik a genetika, az életkor és a nem. A legtöbb mellrákos eset a nőket érinti, bár ritkán, de a férfiaknál is kialakulhat ez a rákos megbetegedés. Sok eset a BRCA1 és BRCA2 gének mutációira vezethető vissza. Egyéb kockázati tényezők közé tartozik a családban előfordult mellrák, az etnikai hovatartozás, bizonyos már meglévő emlőbetegségek és az életmóddal kapcsolatos körülmények, mint például a dohányzás és az alkoholfogyasztás, az elhízás és bizonyos vegyi anyagoknak való kitettség.

Nyilvánvaló, hogy több kockázati tényező ellen sokat nem tehetünk. Az gondosabb életmódbeli döntések, úgy mint például az alkoholfogyasztás korlátozása, a testsúly egészséges szinten tartása és a rákkeltő anyagoknak való kitettség korlátozása segíthetnek a rák megelőzésében.

Mellrákszűrés

Az emlőrákszűrés különböző tesztekkel és eszközökkel végzett vizsgálatokat jelent. A szűrés elősegíti a korai felismerést, ami biztosítja, hogy a betegek mihamarabb megkapják a szükséges ellátást. A szűrés során felfedezett rák jellemzően kisebb méretű, mint azok a daganatok, amelyeket akkor fedeznek fel, amikor a betegnek már tünetei vannka. A prognózis a rák méretétől és attól függ, hogy milyen mértékben terjedt át más szövetekre és szervekre.

Kiknek ajánlott az emlőrák-szűrés?

  • A hölgyeknek 40 éves kor felett évente be kell iktatniuk egy mammográfiai vizsgálatot. Akkor is, ha nincsenek tünetei.
  • A 20 és 30 év közötti nőknek háromévente ajánlott klinikai emlővizsgálatot végeztetniük.
  • Az emlők önvizsgálata a 20-as évektől ajánlott. Olyan elváltozásokra érdemes figyelni, mint a csomók vagy a bőr megvastagodása.
  • Azoknak a nőknek, akiknél több kockázati tényező is fennáll, évente mammográfiát vagy MRI-t kell végeztetniük. Ebbe a magas kockázati csoportba tartoznak azok, akiknek a BRCA1 vagy BRCA2 génmutációja van, illetve akiknek családtagja emlőrákban szenved.

A kulcs: a korai szűrés

A szűrés kulcsfontosságú az emlőrák túlélése szempontjából, a rizikófaktorok ismerete és az egészségi állapot javítását célzó életmódbeli változtatások mellett. Ne habozzon, foglaljon időpontot egy szűrővizsgálatra!

Törődjön magával:

  • végezze el havonta az önvizsgálatot,
  • forduljon orvoshoz, ha bármi szokatlant észlel a mellein, és
  • járjon el az ingyenes szűrővizsgálatokra.

Az időben felfedezett mellrák 95 %-ban gyógyítható!

Forrás: https://www.slma.cc/the-importance-of-breast-cancer-screening/