Fontos az orvos-beteg kommunikáció

A diagnózis közlése nem egyszerű helyzet sem a gyakorlott orvosnak, sem a betegnek. A hatékony kezelés és a gyógyulás nagyon fontos eleme a jó orvos-beteg kommunikáció, a kölcsönös bizalom.

A beteg számára alapvető fontosságú, hogy kezelőorvosa világos és hasznos információkat adjon, amelyek segítik őt az ellátással kapcsolatos döntések meghozatalában. Az orvos pedig arra támaszkodik, hogy betege nyitott és őszinte és legfőképpen bízik benne. A beteg és orvosa egy csapatot alkotnak és közösen dolgoznak azon, hogy a beteg a legjobb ellátásban részesüljön.

A jó kommunikáció kulcsfontosságú szerepet játszik az együttműködésükben.

A rákbetegség esetén időbe telhet a tervezés és a kezelési döntések meghozatala. Fontos, hogy a beteg mindenről megfelelő információt kapjon orvosától. De azt is fontos észben tartani, hogy minden ember rákos tapasztalata más és más. A ráknak sokféle típusa és a daganatoknak altípusai vannak, amelyek miatt az egyik személy tapasztalata és kezelési lehetőségei eltérnek a másikétól. Vannak más, nem rákos egészségügyi problémák és tényezők is, amelyek befolyásolhatják a daganatos ellátás és kezelés megtervezését és megvalósítását.

Bár számos információforrás áll rendelkezésre, a beteg első és legfontosabb forrása az orvosának és a rákbetegeket ellátó csapat többi tagjának kell lennie, mivel ők ismerik legjobban a beteg konkrét helyzetét.

Aktív szerepvállalás

Ha a beteg partnerként vesz részt a rákkezelésében, az segíthet abban, hogy a legjobb ellátást kapja az őt gondozó orvosokból, ápolókból és más egészségügyi szakemberekből álló csapattól.

Az is fontos, hogy a beteg megbeszélje aggodalmait azzal kapcsolatban, hogy a rák hogyan befolyásolja majd a mindennapi életvitelét és a tevékenységeit, a munkáját. Őszintének kell lennie a szokásaival kapcsolatban, még akkor is, ha ezek olyan szokások, amelyekről inkább nem beszélne.

Mennyit akarok tudni?

Ez mindig egyéni jellemző.

 • Lehet, hogy mindent meg akar beszélni a betegségről orvosaival. Egyesek úgy érzik, jobban kézben tudják tartani a velük történteket, ha minden tényt ismernek. Igyekeznek teljesen megérteni a betegségüket, a kezeléseket és azt, hogy mire számíthatnak.
 • Lehet, hogy a beteg egyszerre csak apró információdarabkákra vágyik. Vannak, akiket felzaklat, ha egyszerre túl sok részletet kapnak. Úgy érzik, hogy túlterhelik őket az orvosi részletek, és a legtöbb döntést inkább az orvosra bíznák.

Információnyújtás és információszerzés
Minden orvosnak megvan a maga módja arra, hogyan segítsen a betegeknek a daganatról és a rákkezelésről való tájékozódásban. A legfontosabb dolog, amit ne feledjen, hogy bármikor kérhet információt, ha aggódik, ha kérdése van: kérdezzen. Az orvosok azért vannak ott, hogy válaszoljanak a kérdéseire. A jó kommunikáció a kulcs.

Jegyzetelje le, amit az orvos mond
Kérdezze meg, hogy felveheti-e a beszélgetéseket. Vagy vigyen magával egy családtagot vagy barátot, aki segít jegyzetelni az információkat, a tennivalókat, az időpontokat. Így Ön a hallgatásra és az orvossal való közvetlen beszélgetésre összpontosíthat.

Győződjön meg róla, hogy megértette a kapott utasításokat, mielőtt elhagyja a rendelőt. Ne féljen visszakérdezni, ha valamit nem ért.

Ha az orvoslátogatások között kérdései vannak, írja le őket, amint felmerülnek, hogy legközelebb megkérdezhesse. Tartson egy jegyzetfüzetet, hogy ez is segítsen szervezetten rendszerezni az információkat, kezeléseket, tennivalókat.

Alapvető információk
Ne szégyellje, ha kérdéseket tesz fel. Nincs olyan, hogy "buta" kérdés. Íme néhány alapvető kérdés, amelyek segíthetnek abban, hogyan beszélgessen orvosával, és hogyan kezdjen el tájékozódni a rákról és a döntésekről, amelyeket meg kell hoznia.

 • Milyen típusú rákom van? (Mi a diagnózisom?) Esetleg megkérheti, hogy írják le Önnek.
 • A testem mely részeit érinti a betegség?
 • Milyen stádiumban van? Mit jelent a stádiumbeosztás? Mit jelent ez számomra?
 • Milyen kezelést javasol és miért?
 • Vannak-e más lehetséges kezelések?
 • Milyen előnyei vannak ezeknek a kezeléseknek?
 • Mik a kockázatok?
 • Van-e tapasztalata az ilyen kezelésekben részesülő betegek kezelésében?
 • Milyen hamar kell elkezdeni a kezelést?
 • Mennyi ideig lesz szükségem kezelésre?
 • Milyen gyógyszereket fogok kapni? Mire szolgálnak?
 • Milyen mellékhatásokra számíthatok, ha vannak ilyenek?
 • Mit lehet tenni a mellékhatások ellen?
 • Tudok-e dolgozni a kezelés alatt?
 • Befolyásolhatja-e a gyermekvállalást a kezelés?

Íme néhány egyéb dolog, amiről érdemes lehet beszélnie orvosával

Kapcsolattartási számok

Mikor hívhatja fel orvosát, ha kérdése van? Egyes orvosok külön időpontban válaszolnak a hívásokra. Sokszor egy ápoló vagy a rákos betegekkel foglalkozó csapat más tagja is válaszolhat kérdéseire.

Sürgősségi kapcsolattartási számok

Kit és hol hívhatok, ha komoly problémám van? Milyen példák vannak a súlyos problémákra, amelyekkel kapcsolatban fel kell hívnom? Mikor várhat egy probléma másnapig?

Mi a helyzet munkaidőn kívül, ünnepnapokon vagy hétvégén?

Győződjön meg róla, hogy tudja, hogyan kaphat segítséget bármikor, amikor szüksége lehet rá. Kérdezze meg orvosát, hogy milyen változásokkal kapcsolatban kell telefonálnia rendelési idő alatt, és melyek azok, amelyekkel kapcsolatban sürgősségi hívást kell kezdeményezni a rendelő zárva tartása idején.

Második vélemény beszerzése

Amikor a rák kezelése előtt áll, teljesen érthető, hogy elgondolkodik azon, hogy egy másik orvos esetleg más kezelést javasolna. Egy második vélemény beszerzése segíthet abban, hogy biztosabbnak érezze magát a diagnózist és a kezelési tervet illetően. Orvosa segíthet Önnek másik orvost találni és/vagy összegyűjteni a második vélemény beszerzéséhez szükséges információkat. Orvosa nem fog meglepődni, ha azt mondja, hogy szeretne egy másik véleményt is kérni, ezért emiatt ne aggódjon. Néha azonban fontos, hogy a kezelést gyorsan elkezdje, és előfordulhat, hogy nincs sok ideje arra, hogy másik véleményt kérjen.

Mellékhatások

Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy milyen problémákra kell figyelnie, és mindig tájékoztassa kezelőorvosát minden mellékhatásról, amelyet tapasztal. A fizikai tünetekről nagyon fontos lehet, hogy kezelőorvosa tudjon a kezelés alatt (és még utána is). A rákos embereknek gondot okozhat a fájdalom, a légzés, az alvás, a hányinger, az étvágy, a bélműködés, a fáradtságérzet vagy más problémák. Lehetnek olyan érzelmi hatásai is, amelyeket időnként nehéz kezelni, és ezekről is beszélnie kell orvosának. Ne feledje, hogy orvosa nem tud segíteni Önnek egy problémán, ha nem tud róla.

 • Milyen problémája (tünete) van
 • A napszak, amikor a tünetet észleli
 • Mennyire súlyos
 • Hol érzi a testében
 • Mennyi ideig tart
 • Mitől javul vagy romlik a tünet
 • Hogyan befolyásolja a mindennapi életét

Ha a kezelés után továbbra is jelentkeznek a mellékhatások, tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy mi vált be, és mi nem. Sokaknak többféle kezelési metódussal kell próbálkozniuk, hogy a mellékhatásokat kordában tartsák.

Ha sokszor érzi magát szomorúnak, levertnek vagy reménytelennek, és ezek az érzések nem múlnak el, mondja el orvosának. A rák és a kezeléssel együtt járó érzelmi zavarok sokfélék lehetnek.

Problémák az orvos-beteg kapcsolatban

Néha az emberek egyszerűen csak különböző kommunikációs stílussal rendelkeznek, ami konfliktust vagy aggodalmat okozhat. Ez előfordulhat a rákbetegséggel foglalkozó orvosával is. Az orvos-beteg kapcsolat egy együttműködés: ha az együttműködés nem működik jól, akkor Ön frusztráltnak érezheti magát.

Ha problémái vannak az orvosával való beszélgetéssel, gyakran van mód a dolgok javítására.

Először is mondja el orvosának olyan őszintén és nyíltan, amennyire csak tudja, hogy mi aggasztja. Talán amiatt aggódik, hogy a döntéseket az Ön hozzájárulása nélkül hozzák meg. Talán amiatt aggódik, hogy nem rendelkezik elegendő információval ahhoz, hogy meghozza a kívánt döntéseket. Talán amiatt aggódik, hogy nem ért bizonyos dolgokat, amelyek történnek. Ezek mind érthető aggodalmak.

Íme néhány módszer, amellyel elgondolkodhat a beszélgetés megkezdésén:

"Aggódom, hogy nem kommunikálunk jól, miért ...".

"Szükségem van arra, hogy tudjak Önnel beszélni a _________, és úgy érzem, hogy nem tudok. Megbeszélhetnénk ezt?"

"Tudom, hogy nagyon elfoglalt, de meg kell beszélnem Önnel a _________. Meg tudnánk beszélni egy időpontot, amikor ezt megtehetjük?"

"Nehezen értem meg a kezelésben/diagnózisban/gyógyszerekben azt, hogy ___________. Tudna nekem segíteni?"

"Aggódom, hogy nem közösen hozunk döntéseket, és hogy nincs sok beleszólásom az ellátásomba. Tudunk erről beszélni?"

Ha a rendszeres ellenőrzések során nem tudja orvosával megoldani a kommunikációs problémát, kérjen egy külön látogatást, hogy megbeszélhessék azt.

Ha úgy érzi, hogy a dolgok nem javulnak, elgondolkodhat azon, hogy egy harmadik féllel beszéljen a problémáról. Például a háziorvosa is esetleg hajlandó lehet megbeszélni a kezelőorvossal a kérdést.

Ne maradjon egy orvosnál azért, hogy védje az érzéseit, vagy azért, mert beutalták egy orvoshoz, és úgy érzi, nem szabad váltania. A jó orvos-beteg kapcsolat fontos része a jó kommunikáció, amely tiszteletet mutat, nyílt és őszinte. Ha nem érzi a bizalomnak ezt a szintjét, és új orvost szeretne keresni, joga van hozzá. Azt kell tennie, amit helyesnek érez.

Forrás: https://www.cancer.org/treatment/finding-and-paying-for-treatment/choosing-your-treatment-team/the-doctor-patient-relationship.html