Irányelvek az egészséges életmódhoz

A rákkezelés alatt és után is sokan szeretnék megtalálni a módját annak, hogy csökkentsék a daganat kiújulásának esélyét. Néhányan aggódnak amiatt, hogy az étkezésük, az életükben lévő stressz vagy pl. a munkájuk miatt a vegyi anyagoknak való kitettségük okán megnőhet a rák kiújulásának kockázata.

Az a kezelések utáni időszak az, amikor a kezelésen átesett betegek alaposan megvizsgálják, hogyan gondoskodhatnak magukról, és hogyan élhetnének egészségesebb életet.

Az Ön kezében van a döntés, mi szerepel ebben a tervben!

Kérdezze meg orvosát a gondozási terv kidolgozása kapcsán, hogyan gondoskodhat a fizikai, érzelmi, szociális és lelki szükségleteiről, hol kaphat segítséget mindehhez.

Néhány hasznos tanács minden rákos túlélő számára

 • Hagyja abba a dohányzást!
  A rákkezelés utáni dohányzás növelheti annak a kiújulás esélyét.
 • Csökkentse az alkoholfogyasztás mértékét!
  Az alkoholfogyasztás növeli bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.
 • Tartsa meg az egészséges testsúlyt!
  A helyes táplálkozás és az aktív életmód segíthet az egészséges testsúly elérésében és megtartásában. Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás fontos az általános jó közérzethez. Ez magában foglalja a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és fehérjék fogyasztását. Beszéljen orvosával vagy egy dietetikussal, hogy megtudja, milyen speciális étrendi igényei vannak. Azt is megkérdezheti, hogy beszéljen-e egy táplálkozási szakemberrel, aki útmutatást ad az egészséges táplálkozással kapcsolatban.
 • Mozogjon és maradjon aktív!
  Kutatások szerint a rákbetegség után az aktív életmód segíthet csökkenteni a kiújulás kockázatát és hosszabb túlélést eredményezhet. Emellett a mérsékelt testmozgás (séta, kerékpározás, úszás) körülbelül 30 percig minden - vagy majdnem minden - nap:

  • Csökkentheti a szorongást és a depressziót
  • Javíthatja a hangulatot és növelheti az önbecsülést
  • Csökkentheti a fáradtságot, fájdalmat.

Fontos, hogy a mozgásprogramot lassan, fokozatosan kezdje el, és idővel növelje az aktivitást. Beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen edzésprogramot elkezdene, és szükség esetén konzultáljon pl. gyógytornásszal is. Ha a felépülés alatt ágyban kell maradnia, már kisebb tevékenységek végzése is segíthet. A nyújtás vagy a karok vagy lábak mozgatása segíthet rugalmasnak maradni, és enyhítheti az izomfeszültséget.

Culevit Tanácsadó szolgálat az utógondozásban és az egészséges életmód kialakításában is a segítségére van! Bővebben itt tájékozódhat!

Forrás: https://www.cancer.gov/about-cancer/coping/survivorship/follow-up-care