A rákkezelésnek számos típusa létezik. Az, hogy milyen típusú kezelésben részesül a beteg, attól függ, hogy milyen típusú rákja van, és mennyire előrehaladott stádiumban van, esetleg van-e már áttét.

Egy beteg nem csak egyféle kezelést kaphat. A legtöbb betegnél a kezelések kombinációját alkalmazzák, például műtétet kemoterápiával és/vagy sugárterápiával.

Nézzük, melyek a leggyakoribb kezelési típusok:

Biomarker-vizsgálat, a kezelés egyik kiindulópontja
A biomarker-vizsgálat olyan gének, fehérjék és egyéb anyagok (úgynevezett biomarkerek vagy tumormarkerek) keresésére szolgál, amelyek információt szolgáltathatnak a rákról. A biomarker-vizsgálat segíthet orvosának a leghatékonyabbnak ítélt daganatterápia kiválasztásában.

Kemoterápia
A kemoterápia lényege, hogy a daganat megszüntetése, méretének csökkentése és az áttétek megelőzése érdekében, különböző vegyi anyagokat juttatnak a szervezetbe. Ezek a kemikáliák, a citosztatikumok, megállítják vagy lassítják a gyorsan osztódó rákos sejtek szaporodását, illetve elpusztítják azokat. A gyógyszer egyenletesen oszlik el a szervezetben, eljut minden szövethez és szervhez, így nagy eséllyel pusztítja el az összes daganatsejtet. Egyszerre akár több rákellenes gyógyszert is alkalmazhatnak, amelyek egymás hatását erősítik. A kemoterápia, önmagában, leginkább a leukémia és a limfómák esetében, illetve a kisméretű, kezdeti stádiumú daganatok esetében lehet sikeres. Sokkal gyakoribb, hogy sugárkezeléssel és/vagy műtéttel együtt alkalmazzák.

Hormonterápia
A hormonterápia olyan rákkezelés, amely lassítja vagy megállítja a rák növekedéséhez szükséges hormonokat. A hormonterápiát endokrin terápiának is nevezik. Más kezelésekkel együtt kisebbé teheti a daganatot a műtét vagy sugárkezelés előtt. Ezt neoadjuváns terápiának nevezik. Csökkentheti továbbá annak kockázatát, hogy a rák a fő kezelést követően kiújul. Ezt nevezik adjuváns terápiának. Elpusztíthatja a visszatért vagy a test más részeire átterjedt rákos sejteket.

Immunterápia
Az immunterápia a rák kezelésének egy olyan típusa, amely segíti az immunrendszert a rák elleni küzdelemben. Az immunterápia a biológiai terápia egyik típusa. A biológiai terápia olyan kezelési mód, amely élő szervezetekből származó anyagokat használ a rák kezelésére.

Sugárterápia
A sugárterápia a rákkezelés egy olyan típusa, amely nagy dózisú sugárzást alkalmaz a rákos sejtek elpusztítására és a daganatok zsugorítására.

Műtét
A rák kezelésére alkalmazott műtét során a sebész eltávolítja a daganatot a beteg testéből.

Célzott terápia
A célzott terápia a precíziós orvoslás alapja. Ez egy olyan típusú rákkezelés, amely a rákos sejtek növekedését, osztódását és terjedését irányító fehérjéket veszi célba. Ahogy a kutatók egyre többet tudnak meg a rákot kiváltó DNS-változásokról és fehérjékről, egyre inkább képesek olyan ígéretes kezeléseket tervezni, amelyek ezeket a fehérjéket célozzák meg. A legtöbb célzott terápia vagy kismolekulás gyógyszerek, vagy monoklonális antitestek formájában érhető el.

A kismolekulás gyógyszerek elég kicsik ahhoz, hogy könnyen bejussanak a sejtekbe, ezért a sejtek belsejében lévő célpontok ellen használják őket.

A monoklonális antitestek, más néven terápiás antitestek, laboratóriumban előállított fehérjék. Ezeket a fehérjéket úgy tervezték, hogy a rákos sejteken található specifikus célpontokhoz kapcsolódjanak. Egyes monoklonális antitestek megjelölik a rákos sejteket, hogy az immunrendszer hatékonyabban vegye észre és pusztítsa el őket. Más monoklonális antitestek közvetlenül megállítják a rákos sejtek növekedését, vagy sejthalálra késztetik őket. Megint mások toxinokat juttatnak a rákos sejtekhez.

Forrás: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types