A rák diagnosztizálása és kezelése összetett feladat. A rák kezeléséhez gyakran több különböző orvosi és egészségügyi szakember tapasztalatára és tudására van szükség. Ezek a beteg rákbetegségének ellátásában részt vevő szakemberek alkotják az onkológiai csapatot. Ezt nevezhetjük a rákbetegeket ellátó csapatnak vagy multidiszciplináris ellátó csapatnak is.

Kik a csapat tagjai?

A rákbetegek ellátása során a beteget gyakran onkológusok egy csoportja kezeli, akik az onkológia különböző területeire és kezelési típusaira specializálódtak, például sebészek, sugárterápiás szakemberek, patológus vagy az onkológiai ápolók, akik a fizikai vizsgálatok egy részét végzik vagy például a kemoterápiás kezelést. Előfordul, hogy a betegnek a daganatos betegségen kívül, egyéb, kezelésre szoruló betegsége is van. Ilyenkor a csapat tagjai a beteg egyéb betegségeit kezelő szakorvosok is. A betegség helyétől, típusától és a tervezett kezeléstől függően behívható konzultációra egyéb szakember is, mint pl. tüdőgyógyász, hepatológus, nefrológus, urológus, neurológus, ortopéd szakorvos, nőgyógyász. Általában a csapat tagjai között van pszichológus, dietetikus is.

Oktatás és tanácsadás a betegek és a családok számára

Betegnavigátor
A betegnavigátor a diagnózistól az utógondozásig kíséri a betegeket. A betegnavigátor segíthet tanácsadást, pénzügyi és egyéb támogató szolgáltatásokat találni. A betegnavigátorok lehetnek ápolók, szociális munkások vagy önkéntesek.

Palliatív ellátást végző orvosok és ápolók
A palliatív ellátó csapat szorosan együttműködik a többi onkológiai csapattaggal a rák és a kezelés tüneteinek és mellékhatásainak megelőzése és kezelése érdekében. A palliatív gondozással foglalkozó szakember különösen akkor hasznos, ha egy személyt az e tünetek kezelésére irányuló kezelés ellenére még mindig fájdalom és egyéb tünetek gyötörnek.

Onkológiai szociális munkás
Az onkológiai szociális munkás segíthet a betegeknek, a családoknak és a gondozóknak megbirkózni a rákkal és az azzal járó számos kihívással. Az ő szakterületeik közé tartozhat a támogató csoportok vezetése, a tanácsadás, illetve az emberek összekapcsolása pénzügyi támogatási forrásokkal és más gyakorlati erőforrásokkal.

Genetikai tanácsadók
A genetikai tanácsadók olyan egészségügyi szakemberek, akik segíthetnek megérteni a rákgenetikát, valamint a beteg és családja rákkockázatát. A genetikai információ fontos tényező lehet a rákkezelés tervezésében.

Patológus
A patológus olyan orvos, aki a sejtek, szövetek és szervek vizsgálatára szakosodott, hogy betegségeket diagnosztizáljon. A patológus fontos szerepet játszik annak megállapításában, hogy milyen típusú és stádiumú rákja van. A patológus határozza meg a vizsgálatok eredményeit, ő állítja fel a rák végső diagnózisát, és közvetlenül együttműködik az onkológussal.

Onkológiai klinikai gyógyszerész
Az onkológiára szakosodott gyógyszerészek a rák kezelésére szolgáló gyógyszerek biztonságos és hatékony alkalmazásának szakértői. Ők figyelik a beteg felírt gyógyszereit. Ez magában foglalhatja a gyógyszerkölcsönhatásokat, az adagolás módosítását és a mellékhatásokat.

Regisztrált dietetikus vagy regisztrált táplálkozási szakember
Ezek a szakemberek oktatást nyújtanak a betegeknek a táplálkozási szükségleteikről és a helyes táplálkozásról a kezelés alatt és után. Ez magában foglalhat ajánlásokat a testsúlyváltozás, az étvágytalanság és egyéb mellékhatások kezelésének elősegítésére. Kórházakban és más egészségügyi központokban a dietetikus orvosi táplálkozási terápiát biztosít.

Ha a daganatos betegek táplálkozásáról részletesen kíván tájékozódni, szíves figyelmébe ajánljuk az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet útmutatóját Táplálkozási tanácsok daganatos betegeknek - az onkológiai kezelések előtt, alatt és után címmel, melynek magyar nyelvű kiadását a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. jóvoltából IDE KATTINTVA ingyenesen elérheti.

Diagnosztikai radiológus
A radiológus olyan orvos, aki képalkotó vizsgálatokkal segíti a betegségek diagnosztizálását. A diagnosztikai radiológus feladatai közé tartozik a képalkotó vizsgálatok eredményeinek felülvizsgálata és értelmezése.

Rehabilitációs terapeuta, például fizikoterapeuta, foglalkozás-, beszéd- vagy rekreációs terapeuta
Ezek a szakemberek segítenek a rákos betegeknek visszatérni a mindennapokhoz. Segíthetnek például a beszéd, a mobilitás és a mindennapi feladatok visszanyerésében, ha a kezelés befolyásolta ezeket a funkciókat.

Mentális egészségügyi szakemberek
Ilyen szakemberek pl. a pszichiáterek, pszichológusok, szociális munkások és egyéb tanácsadók.

Culevit Tanácsadó szolgálat
Annak érdekében, hogy a Culevitet megkereső betegeknek és hozzátartozóiknak mentálhigiénés támogatást is tudjunk nyújtani, csapatunk 1997-ben megalapította a Culevit Tanácsadó Szolgálatot, így immár közel két évtizede állunk a minket választók mellett. A mentálhigiénés szolgáltatásunkat személyes konzultáció során vagy telefonos tanácsadás útján bárki díjtalanul igénybe veheti.

A tanácsadáson munkatársaink személyre szabott válaszokat és javaslatokat adnak az érdeklődőknek, legyen szó életmóddal kapcsolatos kérdésekről, vagy akár a betegség során felmerülő testi és lelki problémákról.

Tudjon meg többet a Tanácsadó Szolgálatról: https://culevit.hu/tanacsadas/culevit-tanacsado-szolgalat/

Kérdések, amelyeket érdemes a kezelés előtt feltennie kezelőorvosának!

  • Melyik orvos fogja vezetni a rákkezelésemet?
  • Van-e olyan személy, akihez bármilyen kérdésemmel fordulhatok? Hogyan léphetek kapcsolatba az onkoteam különböző szakembereivel?
  • Ha új mellékhatást tapasztalok vagy megváltozik bármely érzékelésem, kinek kell szólnom?
  • Vannak olyan konkrét tünetek és mellékhatások, amelyekről azonnal értesítenem kell az orvosaimat?
  • Mi a legjobb módja annak, hogy vészhelyzetben felvegyem a kapcsolatot a rákos betegeket ellátó csapattal?
  • Ki segíthet nekem megbirkózni a rák okozta stresszel és érzelmekkel?
  • Ha aggódom a daganatos ellátásom költségei miatt, ki tud nekem segíteni?
Forrás: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/cancer-basics/cancer-care-team/oncology-team