A diagnózist követő első, fontos lépések egyike, hogy orvosával együttműködésben kidolgozzák a rákkezelés személyre szabott tervét. Nagyon fontos, hogy ennek segítségével mindig pontosan tudni fogja, milyen lépéseket kell megtennie, mikor milyen vizsgálatok kezelések várnak Önre.

De hogyan dönthet a daganat kezelési tervéről?

Íme öt lépés, amelyek segítenek abban, hogy partnerré váljon orvosával a betegség kezelésének meghatározásában és irányításában.

 1. lépés: Állítsa be a saját alapszabályait

A kezelési lehetőségek feltárása előtt dolgozzon ki néhány alapszabályt. Kényelmesebbé teszi a rákkezeléssel kapcsolatos döntéseit, ha:

 • Döntse el, mennyit szeretne tudni.
  Míg az emberek többsége pontosan tudni akarja, mik a túlélési esélyeik, mások nem biztos. Ha nem akarja tudni az összes részletet, tájékoztassa erről orvosát.
 • Ügyeljen arra, hogy értesítse orvosát, ha például nem szeretné, ha szerettei tudomást szerezzenek az állapotáról.
 • Döntse el, hogyan kívánja meghozni a kezelési döntéseit. Döntse el, hogy vezető szerepet akar betölteni a döntési folyamatban, vagy átadja azt az orvosának, vagy pedig mindenben konszezusos döntést szeretne. Segíthet, ha átgondolja, hogyan kezelte a múltban a nehéz döntéseket. De az is hasznos lehet, hogy egy közeli barátja vagy családtagja mindig legyen ott a megbeszéléseken, hogy segítsen Önnek dönteni.
 • Reális elvárások.
  Hogy pontosan milyen mellékhatásokat hajlandó elviselni, attól függ, hogy a kezelés valószínűsíthetően milyen előnyökkel jár. Közölje preferenciáit orvosával.
 • Ne hagyja, hogy orvosa vagy családtagjai nyomást gyakoroljanak Önre egy adott kezelési lehetőség kapcsán.
 • Fogadja el a segítséget.
  A kezelés során támogatásra lesz szüksége. Vegye igénybe orvosa, családja és barátai támogatását.
 1. lépés: Döntse el, mi a célja!

A rák típusától és stádiumától függően a kezelés célja lehet:

 • Gyógymód
  Amikor először diagnosztizálják, valószínűleg a gyógyító kezelések érdeklik elsősorban. Ha lehetséges a kúra, Ön is valószínűleg hajlandó lehet több rövid távú mellékhatást elviselni a kúra eredményességéért cserébe.
 • Ellenőrzés
  Ha a betegsége későbbi stádiumban van, vagy ha a korábbi kezelések sikertelenek voltak, az módosíthatja a célját a kezelés kapcsán. Különböző kezelésekkel megkísérelhetik ideiglenesen zsugorítani vagy megállítani a daganat növekedését. Ha ez a célja, akkor előfordulhat, hogy nem hajlandó elviselni a durvább kezelések mellékhatásait.
 • Kényelem
  Ha előrehaladott stádiumban van, vagy olyan típusú, amely nem reagált a kezelésekre, akkor eldöntheti, hogy Önnek a kényelem a legfontosabb. Ebben az esetben a fájdalom és tünetenyhítés kerül inkább a fókuszba.
 1. lépés: Járjon Ön is utána a kezelési lehetőségeknek

Az ésszerű kezelési döntés meghozatala érdekében fókuszba kell tennie, hogy milyen típusú betegsége van, milyen stádiumban van, milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, és mennyire valószínű, hogy ezek a kezelések ilyen körülmények között hatékonynak bizonyulnak. Beszéljen orvosával megbízható weboldalakról, könyvekről és betegoktatási anyagokról, tanácsadó szolgálatokról, amelyek segítséget nyújthatnak Önnek.

A kezelési módokat gyakran kombinálva alkalmazzák. Például gyakori a műtét vagy a sugárzás párosítása kemoterápiával. Az orvosok néha adjuváns terápiának nevezik az elsődleges kezelés után alkalmazott kezelést.

 1. lépés: Az előnyök és a kockázatok elemzése

Hasonlítsa össze a különböző rákkezelések előnyeit és kockázatait.

Néhány szempont, amelyet érdemes figyelembe venni az egyes kezeléseknél:

 • Mellékhatások
  Szánjon időt az egyes kezelések mellékhatásainak áttekintésére, és döntse el, mit bír el. Orvosával mindenképpen egyeztessen és kérjen tőle részletes tájékoztatást a kezelések lehetséges mellékhatásairól és arról, hogyan lehet enyhíteni, kezelni azokat.
 • Hogyan befolyásolja a kezelés a mindennapokat?
  Fontolja meg, hogy a kezelés hogyan befolyásolja mindennapjait. Szüksége lesz akár több hét szabadságra? Hogyan változik a családjában betöltött szerepe? Ha utaznia kell a kezelésekhez, abban tud-e segítséget kérni? Hogyan befolyásolja a kezelés a munkakeresés vagy -megtartás lehetőségeit?
 • A kezelés pénzügyi költségei
  Vizsgálja meg, hogy milyen típusú kezelések ingyenesek és melyek azok, amelyeket fedez az egészségbiztosítása. Ha egy kezelés vagy a kezelés bizonyos körülményei nincsenek lefedve, hogyan tudja állni a költségeket?
 • Más, krónikus alapbetegségek meglétének kezelései
  Ha más alapbetegsége is van, kérdezze meg orvosát, hogy a kezelés hogyan befolyásolja ennek az állapotát vagy a kezelését. Például a kortikoszteroidokat alkalmazzák egyes leukémia fajták kezelésénél, viszont ez bonyolíthatja a cukorbetegség kezelését, és befolyásolhatja a szürkehályog, a magas vérnyomás és az oszteoporózis kockázatát.
 1. lépés: Kommunikáljon orvosával folyamatosan

Az orvosával folytatott hatékony kommunikáció a legjobb módja annak biztosítására, hogy megkapja a megalapozott döntés meghozatalához szükséges összes információt.

Az orvosával való kommunikáció megkönnyítése érdekében próbálja meg:

 • Ha további magyarázatra vagy pontosításra van szüksége az állapotáról, a kezelésről, stb, mindenképpen jelezze ezt kezelőorvosának. Ha nem szólal meg, orvosa azt gondolhatja, hogy minden világos, nincs kérdése.
 • Írja össze a kérdéseit előre, a konzultációk előtt.
 • Próbálja jegyzeteléssel nyomon követni, amit orvosa mond Önnek. Azt is megkérdezheti, hogy hozzájárul-e, hogy a beszélgetést pl. mobiltelefonnal rögzítése. Ez is segíthet a következő konzultációra felkészülnie.
 • Vigyen magával valakit, akiben megbízik, hogy jegyzetelje, figyelje ő is az orvos javaslatait.
 • Kérjen másolatot az orvosi dokumentációiból és vigye magával minden találkozóra.

Amikor orvosával dönt a kezelésről, tartsa szem előtt az alábbiakat:

 • Nem kell kapkodni
  Bár a rák diagnózisa miatt úgy érezheti, mintha azonnali döntéseket kellene hoznia a terápia megkezdésével kapcsolatban, a legtöbb helyzetben azonban van ideje választani. Kérdezze meg orvosát, mennyi idő áll rendelkezésére a döntéshez.
 • Mindig meggondolhatja magát
  A kezelési döntése nem kötelezi Önt, hogy a folyamat során végig röghöz kösse. Mondja el kezelőorvosának, ha mást szeretne. A mellékhatások miatt a kezelési terven olykor változtatni kell.
 • Kérhet másodvéleményt

A legtöbb orvos megérti a másodvélemény szükségességét, amikor egy nagyobb döntés előtt állunk.

 • Dönthet valaki úgy is, hogy egyáltalán nem akar kezelésben részesülni. A nagyon előrehaladott daganatos betegségben szenvedők néha úgy döntenek, hogy inkább kezelik a betegség fájdalmait és egyéb mellékhatásait, hogy a hátralévő időt a lehető legjobban kihasználhassák.
 • Melyik kezelés a legjobb az Ön számára?
  Nincs 100 %-os helyes vagy rossz válasz. De ha részt vesz a kezelési terv kialakításában, az nyugalmat és magabiztosságot nyújthat, és lehetővé teheti, hogy energiáját arra összpontosítsa, amire leginkább szüksége van – mindent megtenni a gyógyulás érdekében.
Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-treatment/art-20047350
https://www.webmd.com/cancer/cancer-diagnosis-next-steps