Mikor keresse fel háziorvosát?

A szűrővizsgálatok többségét érdemes egyeztetni háziorvosunkkal. 50 év felett javasolni fogja – tünetek nélkül is -, hogy a fontos vizsgálatokat végezzék el megelőzésképp.

Mikor érdemes a háziorvoshoz fordulni?

Legyenek bármilyen jelentéktelennek tűnőek az egészségügyi tünetek, ha azok szokatlanok vagy hosszabb ideje fennállnak, mindenképpen érdemes felkeresnie háziorvosát. A megelőzésben, a daganatos betegségek korai felismerésében és a szakvizsgálatok elindításában nagyon jelentős szerepe van.

Amikor felkeresi háziorvosát, első lépésként ő alaposan kikérdezi a tüneteiről, arról, hogy milyen típusúak és mióta vannak.

Ezután megvizsgálja, hogy észlelje az esetleges csomókat vagy duzzanatokat, és ellenőrizni fogja a múltbéli betegségeit is. Kikérdezi az életmódjával, például a dohányzással kapcsolatban.

Melyek a legfontosabb kérdések, amelyeket a háziorvosa fel fog tenni?

Részletesen kikérdezi

  • a tünetekről,
  • kórelőzményről (korábbi betegségek, műtétek stb.)
  • a családtörténetéről (volt-e a családban rákos megbetegedés, és ha igen, milyen típusú),
  • megvizsgálja, hogy daganat vagy más betegség jeleit keresse még,
  • átbeszélik, milyen diagnosztikus vizsgálatokat tart szükségesnek.

Beszéljünk minél részletesebben a tünetekről!

De mik is lehetnek a tünetek?

Azokat a tüneteket, mint pl. a csomók vagy kiütések, könnyen meg tudja mutatni az orvosának. Mások azonban nem láthatók, de ugyanolyan fontosak! Ezért részletesen meg kell magyaráznia, mit érez, mióta tart, jellemzően mikor érzékeli őket. Ide tartoznak pl. a fájdalom, fáradtság, rossz közérzet, hasmenés vagy szédülés.

Érdemes minden fontos dolgot előzetesen összeírnia, és az is hasznos segítség, ha visz magával egy hozzátartozót, barátot, aki támogatja és hatékonyabban tud az orvos által elmondottokra figyelni.

Optimális ellátási utak

A háziorvos felkeresése a lehetséges daganatos tünetekről a kezelések hosszú folyamatának kezdete lehet. Az egészségügyi ellátó rendszerben konkrét ellátási utakat fejlesztettek ki annak biztosítására, hogy a rákos betegek magas színvonalú ellátást és támogatást kapjanak a diagnózis és a kezelés során. Útmutatást nyújtanak az egészségügyi szakemberek számára annak biztosítására, hogy a daganatos betegek ellátása következetes és összehangolt legyen minden páciens számára.

Forrás: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/rare-cancers/getting-diagnosed/seeing-your-gp
https://nican.hscni.net/info-for-patients-public/general-information-about-cancer/how-can-my-doctors-tell-ive-got-cancer/