A múltban a krónikus betegséggel (olyan betegség, amellyel az ember hosszú ideig együtt élhet, mint például a rák vagy a cukorbetegség) kezelt embereknek az orvosuk gyakran azt mondta, hogy pihenjenek és csökkentsék a fizikai aktivitásukat. Ez jó tanács, ha a mozgás fájdalmat, szapora szívverést vagy légszomjat okoz. Az újabb kutatások azonban kimutatták, hogy a testmozgás nemcsak biztonságos és lehetséges a rákkezelés alatt, hanem javíthatja a fizikai funkcióinkat és az életminőségünket is.

A túl sok pihenés a testfunkciók elvesztéséhez, izomgyengeséghez és a mozgástartomány csökkenéséhez vezethet. Ezért ma már sok rákbetegeket ellátó orvos arra ösztönzi pácienseit, hogy a rákkezelés alatt is legyenek fizikailag aktívak.

Hogyan segíthet a rendszeres testmozgás a rákkezelés alatt?

 • Fizikai képességeinek megőrzése vagy javítása.
 • Javítja az egyensúlyt, csökkenti az esések és csonttörések kockázatát.
 • Megakadályozza, hogy az izmok az inaktivitás miatt elsorvadjanak.
 • Csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
 • Csökkenti a csontritkulás kockázatát.
 • Javítja a lábak vérellátását és csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát.
 • Kevésbé függ másoktól a mindennapi életvitel során.
 • Javítja az önbecsülését.
 • Csökkenti a szorongás és a depresszió kockázatát.
 • Csökkenti a hányingert.
 • Javítja a társas kapcsolatok fenntartásának képességét.
 • Csökkenti a fáradtság (kimerültség) tüneteit.
 • Segít a testsúlyának ellenőrzésében.
 • Javítja az életminőségét.

Bár a fizikai aktivitás közvetlen befolyását a rákbetegségre folyamatosan vizsgálják, annyi bizonyosnak tűnik, hogy a rendszeres, mérsékelt testmozgás jótékony hatással van a daganatos betegek életminőségére.

A mozgásprogram céljai

A kezelés alatt

A fizikai aktivitásnak minden egyes betegnél azon kell alapulnia, hogy mi biztonságos és mi működik a legjobban számára. Emellett olyan mozgásformát kell találni, amit a beteg szívesen csinál.

Bizonyos dolgok befolyásolják az edzés típusát:

 • a rák típusa és stádiuma,
 • a beteg rákkezelése,
 • a beteg állóképessége, ereje és fittségi szintje.

Ha a kezelés előtt sportolt, előfordulhat, hogy a kezelés alatt a szokásosnál kevesebbet vagy alacsonyabb intenzitással kell majd mozognia. A cél az, hogy minél aktívabb és fittebb maradjon. Azon betegeknek, akik a rákkezelés előtt mozgásszegény életmódot folytattak, rövid, alacsony intenzitású edzésformával kell kezdeniük, például rövid, lassú sétákkal. Az idősebbeknél, a csontokra átterjedt rákos megbetegedésben vagy csontritkulásban, illetve pl. az ízületi gyulladásban vagy a perifériás neuropátiában (zsibbadás a kézben vagy a lábban) szenvedőknél, a biztonság és az egyensúly fontos az esések és sérülések kockázatának csökkentése érdekében. Előfordulhat, hogy a testmozgás során segítőre vagy egészségügyi szakemberre lesz szükségük.

Egyesek biztonságosan el tudják kezdeni vagy fenn tudják tartani saját edzésprogramjukat, de sokan jobb eredményeket érnek el egy edző, gyógytornász vagy fiziológus segítségével. Mindenképpen kérje előbb az orvosa beleegyezését, és győződjön meg arról, hogy az Önnel dolgozó személy tisztában van a rákdiagnózissal és az esetleges korlátozásokkal. Ezek a speciálisan képzett szakemberek segíthetnek megtalálni az Ön számára megfelelő és biztonságos edzéstípust. Abban is tudnak segíteni, hogy milyen gyakran és mennyi ideig kell edzenie.

Ha most kezdi a testmozgást orvosának hozzá kell járulnia az Ön érdeklődési körének és igényeinek megfelelő edzésprogram kialakításához. A kezelés teljes időtartama alatt folyamatosan tájékoztassa a daganatos betegségét kezelő orvosát az edzéseiről, a fizikai állapotáról.

A kezelés után

Ami egy egészséges ember számára alacsony vagy közepes intenzitású tevékenység lehet, az néhány daganatos beteg számára nagy intenzitású edzésnek tűnhet.

Ebben a fázisban a fizikai aktivitás fontos az általános egészség és az életminőség szempontjából. Az bizonyos, hogy az egészséges testsúly elérése és megtartása, a helyes táplálkozás és a fizikai aktivitás segíthet csökkenteni a rák kiújulását, valamint más súlyos krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Tippek az aktívabb életért

 • Legyen a mindennapjai része, hogy edz, sétál, mozog.
 • Kerülje az inaktivitást, és a diagnózis felállítása után a lehető leghamarabb térjenek vissza a szokásos napi tevékenységekhez.
 • Törekedjen arra, hogy hetente legalább 150 percet mozogjon.
 • Legalább heti 2 napon iktasson be erőnléti gyakorlatokat.

Egyre több tanulmány vizsgálja a fizikai aktivitás hatását a rák kiújulására és a hosszú távú túlélésre is. A testmozgás bizonyítottan javítja a rák túlélőinek szív- és érrendszeri fittségét, izomerejét, önbecsülését, boldogságát és számos életminőségi tényezőt. Legalább 20, mell-, vastagbél-, prosztata- és petefészekrákban szenvedő emberek körében végzett tanulmány szerint a fizikailag aktív rákos túlélőknél alacsonyabb a rák kiújulásának kockázata és jobb a túlélés az inaktívakhoz képest. Véletlenszerű klinikai vizsgálatokra van még szükség ahhoz, hogy jobban meghatározzák a testmozgás közvetlen hatását az ilyen kimenetelekre.

A kezelés után túlsúlyos vagy elhízott betegeknek korlátozniuk kell a magas kalóriatartalmú ételek és italok fogyasztását, és növelniük kell a fizikai aktivitást a fogyás elősegítése érdekében. Azok, akiket emésztőrendszeri vagy tüdőrák miatt kezeltek, alultápláltak lehetnek. Lehet, hogy testsúlyukat egészségesebb tartományba kell növelniük, de a testmozgás és a táplálkozás továbbra is fontos. Minden esetben nagy hangsúlyt kell fektetniük a zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztására. Köztudott, hogy az elhízás összefügg bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának magasabb kockázatával, például a mellrák kiújulásával is összefüggésbe hozható. A testmozgás segíthet az egészséges testsúly elérésében és megtartásában.

Előrehaladott rákbetegség és a fizikai aktivitás

Bizonyos szintű fizikai aktivitás javíthatja az életminőséget még akkor is, ha a betegség előrehaladott (sokfelé terjedt és/vagy már nem reagál a kezelésre). Ez azonban a rák típusától, a fizikai képességektől, a rákhoz vagy a rákkezeléshez kapcsolódó egészségügyi problémáktól és más betegségektől függően változik. A helyzet gyorsan változhat egy előrehaladott daganatos beteg esetében is, és a fizikai aktivitásnak az adott személy céljain, képességein és preferenciáin kell alapulnia.