Több, mint 100 érv, hogy leszokj a dohányzásról

Az Egészségügyi Világszervezet tagállamai 1987-ben hozták létre a dohányzásmentes világnapot, hogy felhívják a figyelmet a dohányzás okozta megbetegedésekre.

A Dohányzásmentes Világnap minden évben más-más témára fókuszál. 2021-ben nemcsak a Világnapra, de egész évre kitűzött cél a dohányzásról való leszokás! Az idei téma egyik legfőbb oka, hogy a dohányosoknál nagyobb valószínűséggel lesz súlyos lefolyású a COVID-19 fertőzés, mint a nemdohányzóknál, valamint számos daganatos megbetegedés okaként is számon tartják.

A WHO több, mint 100 érvet gyűjtött össze, hogy miért érdemes abbahagyni a dohányzást.

 1. A COVID-19 esetében a dohányosoknál nagyobb a kockázata a betegség súlyos lefolyásának és az elhalálozásnak.

A dohányzás nyomot hagy a külsődön is

 1. Minden bűzlik – a bőröd, a lakásod, a ruháid, az ujjaid és a leheleted is.
 2. A dohányzástól sárgák lesznek a fogak és nő a dentális plakk mennyisége, ami növelheti a fogszuvasodás és az ínygyulladás kockázatát.
 3. A dohányzástól és a füstnélküli dohánytermékek használatától is rossz lesz a lehelet.
 4. A dohányzás öregíti a bőrt. A dohányzás csökkenti a bőr rugalmasságáért felelős fehérjéket, a kollagént, elvonja az A vitamint, és gátolja a vérellátást.
 5. Az ajkak és szemek körüli ráncok feltűnőbbek lesznek, emellett a dohányzás pergamenszerűvé és szárazzá teszi a bőrt.
 6. A dohányzás növeli a pikkelysömör kialakulásának kockázatát, amely egy nem-fertőző gyulladásos bőrbetegség, ami viszkető, egyes esetekben váladékozó sebeket is okoz a test felszínén.

A szeretteidet is veszélyezteti – nemcsak Téged

 1. Évente több mint 1 millió ember hal meg a világon a passzív dohányzás miatt.
 2. A dohányfüstnek kitett nemdohányzóknál is megjelenik a tüdőrák kockázata.
 3. A cigarettázás még mindig az egyik vezető oka a tűzesetek kialakulásának és az abból eredő elhalálozásnak.
 4. Az e-cigaretták szintén nikotinnak és más káros kémiai anyagoknak teszik ki a nemdohányzókat és a használójuk közelében lévőket.
 5. A passzív dohányzásnak kitett embereknél nő annak kockázata, hogy a TBC-fertőzésből kialakuljon az aktív betegség.
 6. A passzív dohányzás miatti dohányfüstnek való kitettséget a 2-es típusú cukorbetegséggel is összefüggésbe hozták.

A dohányzás és az e-cigaretta is veszélyezteti a gyermekek egészségét és biztonságát is

 1. A dohányosok gyerekei csökkent tüdőfunkcióktól szenvednek, és a dohányzásfüstnek való kitettség a felnőttkorukra is hatással van – krónikus légzőszervi megbetegedések formájában.
 2. Az e-cigaretta e-liquid-je folyamatos és komoly veszélyforrást jelent a kisgyermekekre nézve, hiszen ha bármilyen módon hozzáférnek, akkor lenyelhetik azt.
 3. Az e-cigaretták már számos komoly sérülést okoztak – többek között égési sérülések, tűzesetek és robbanások során.
 4. A dohányfüstnek, passzív dohányzásnak kitett iskoláskorú gyermekek esetében nő a kockázata az asztma kialakulásának, a légutak gyulladásos megbetegedései miatt.
 5. Azoknál a két év alatti gyermekeknél, akik dohányfüstnek, passzív dohányzásnak vannak kitéve otthonukban középfül megbetegedés alakulhat ki, ami akár halláskárosodáshoz és a hallás elvesztéséhez is vezethet.
 6. A dohányzásról való leszokással számos megbetegedés kialakulásának kockázatát csökkenthetjük a gyerekeinknél, melyek a passzív dohányzással összefüggésben állnak, mint például a légzőszervi megbetegedések vagy a fülbetegségek.

Negatív társadalmi hatások

 1. Szeretnél jó példa lenni a gyerekeidnek, barátaidnak, szeretteidnek.
 2. A dohányzás negatívan befolyásolhatja a társadalmi interakciókat és a kapcsolatokat.
 3. Ha leszoksz a dohányzásról, akkor nincsenek korlátok, hogy milyen társaságba mehetsz – elvegyülhetsz egy társaságban anélkül, hogy kirekesztettnek éreznéd magad, vagy hogy ki kelljen menned dohányozni.
 4. A leszokással hatékonyabb is lehetsz – nem kell mindig abbahagynod, amit éppen csinálsz, hogy rá tudj gyújtani.

A dohányzás: drága

 1. Egy tanulmány szerint a dohányosok átlagosan 1,4 millió dollárt égetnek el – ebbe beletartozik a cigaretta ára, az orvosi kezelési költségek, és a fizetés kiesés.
 2. A dohánytermékek használata hatással van a munkavállalók egészségére és termelékenységére, növelheti a betegségek miatti hiányzások számát.
 3. A dohánytermékek használata hozzájárul a szegénységhez, mivel a háztartás az alapvető igények (élelmiszer, lakhatás) helyett dohánytermékekre költi a bevételeit.
 4. A dohánytermékek használata globálisan kb. 1,4 trillió USD terhet jelent az egészségügynek, amely a dohányzás által okozott megbetegedések kezelésének költségéből és a dohányzás miatt elveszített humán tőkéből áll össze.

 

A dohányzás csökkenti a termékenységet

 1. A dohányosok gyakrabban tapasztalnak termékenységi problémákat. A dohányzásról való leszokás csökkenti a teherbeesési nehézségeket, a koraszülés, az alacsonysúllyal való születés és az elvetélés kockázatát.
 2. A dohányzás merevedési zavarokat okozhat. A dohányzás gátolja a véráramlást, így nem jut elegendő vér a péniszbe és nem lesz képes elérni az erekciót.
 3. A dohányzás csökkenti a spermiumok számát és mozgékonyságát.

A dohánytermékek minden formája káros az egészségre

 1. Minden évben több mint 8 millió ember hal meg a dohánytermékek miatt.
 2. A dohánytermékek megölik a használóik felét. A dohánytermékek bármely formájának használata elvesz az egészségedből, és az egészségedet gyengítő megbetegedéseket okoz.
 3. A vízipipa ugyanolyan káros, mint a dohányzás egyéb formái.
 4. A dohány rágása szájüregi rákot, a fogak elvesztését, a fogak bebarnulását, foltosodását és fogínybetegségeket okozhat.
 5. A füstnélküli készülékekben lévő nikotin gyorsabban felszívódik, mint a hagyományos cigaretta esetében, így fokozza a függőség kialakulását.

A dohánytermékek vásárlása csak a dohányipari cégekre van jótékony hatással

 1. A dohánytermesztők egészségkárosító tényezőknek vannak kitéve, a nikotin felszívódik a bőrükön keresztül, veszélyes rovarirtó szerekkel és (a dohányvágáskor, szitáláskor elhulló) dohányporral kerülnek kapcsolatba.
 2. Egyes országokban gyerekeket alkalmaznak a dohányültetvényeken, amely nemcsak az egészségüket, hanem az iskolába járásukat is befolyásolja.
 3. A dohánytermékek használata súlyosbíthatja a szegénységet, mivel a dohányosok esetében sokkal nagyobb a kockázata a megbetegedések kialakulásának és az abból eredő idő előtti elhalálozásnak – daganatos megbetegedések, szívroham, légzőszervi és egyéb a dohányzással összefüggő megbetegedések miatt – mely következtében tovább csökkennek a család bevételei, miközben nőnek a kiadásai az egészségügyi ellátás költségei miatt.
 4. A dohányszektorban dolgozók túlnyomó többsége nagyon keveset keres, míg a nagy dohánycégek hatalmas profitot kaszálnak.

Káros az egészségre. Nagyon

 1. A dohányhevítéses termékek mérgező anyagok emissziójának teszik ki a használóikat, melyek közül sok rákkeltő lehet.
 2. A dohányhevítéses termékek is dohánytermékek (bár füstmentesek, de tartalmaznak dohányt), így a hagyományos dohánytermék dohányhevítéses termékre való cseréje nem egyenlő a leszokással.
 3. Nincs elegendő bizonyíték, amely alátámasztaná azt az állítást, hogy a dohányhevítéses termékek kevésbé ártalmasak, mint a hagyományos cigaretta.

Az E-cigaretta is veszélyes és káros az egészségre

 1. E-cigarettát használó gyerekeknél és serdülőknél minimum megkétszereződik annak az esélye, hogy életük későbbi szakaszában dohányozzanak.
 2. Az e-cigaretta használat növeli a szívbetegségek és tüdőelégtelenségek kialakulásának kockázatát.
 3. Az e-cigarettában lévő nikotin egy erősen addiktív drog, amely károsíthatja a gyermekek agyi fejlődését.

Eláll tőle a lélegzeted! És nem csak átvitt értelemben!

 1. A dohánytermékek használata a rákos megbetegedések miatti halálozások 25%-ért felelős globálisan.
 2. A dohányosoknál 22-szer nagyobb az esélye annak, hogy tüdőrák alakuljon ki valamikor életük folyamán, mint a nemdohányzóknál. A dohányzás a tüdőrák fő okozója, a tüdőrákból eredő halálozások több mint kétharmadáért felelős globálisan.
 3. Ötből egy dohányosnál COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) fog kialakulni valamikor élete folyamán, különösek azoknál, akik gyerekkorban vagy tinikorban kezdték el a dohányzást, mivel a dohányfüst jelentősen lassítja a tüdő növekedését és fejlődését.
 4. A dohányzás súlyosbíthatja a felnőttkori asztmát, így korlátozza az egyén aktivitását, erősíti a korlátait, valamint növeli a sürgősségi ellátást igénylő, súlyos asztmarohamok elfordulását.
 5. A dohányzás több mint duplájára növeli annak kockázatát, hogy egy látens TBC (tuberkulózis) állapotból kialakuljon az aktív betegség, valamint az is ismeretes, hogy súlyosbítja a betegség természetes lefolyását. A világ lakosságának körülbelül egynegyede látens TBC fertőzött.

A dohányzás összetöri a szíveket!

 1. Már napi néhány szál cigaretta, az alkalmi dohányzás, vagy a passzív dohányzás is növeli a szívbetegségek kockázatát.
 2. A dohányosoknál akár kétszeresére is nőhet a stroke és négyszeresére a szívbetegség kockázata.
 3. A dohányfüst károsítja a szív artériáit, érszűkületet és vérrögöket okoz, ezáltal gátolja a véráramlást, amely végső soron szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezet.
 4. A nikotinos és dohánytermékek használata növeli a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A dohánytermékek több, mint 20 daganattípus kiváltó okaiként ismertek

 1. A hagyományos és a füstmentes dohánytermékek szájüregi rákot, ajakrákot, torokrákot (garatrák és gégerák) és nyelőcsődaganatot okoznak.
 2. A gégét érintő rosszindulatú daganat sebészi eltávolítása légcsőmetszéshez (tracheostomia) vezethet, amely a nyakon ejtett nyílást jelenti, melyen keresztül a beteg légzése biztosítható.
 3. A dohányosok körében jelentősen magasabb kockázattal alakul ki akut mieloid leukémia (AML); az orrüreg és az orrmelléküregének daganata; vastagbél, vese, máj, hasnyálmirigy, gyomor vagy petefészek daganat; valamint az alsó húgyúti traktust érintő daganatok (beleértve a hólyagot, a húgycsövet, és a vesemedencét).
 4. Néhány tanulmány összefüggést talált a dohányzás és az emlődaganat kockázatának megnövekedése között is, különösen az erős dohányosok és olyan nők körében, akik az első terhességük előtt kezdtek el dohányozni.
 5. Ismert, hogy a dohányzás növeli a méhnyakrák kockázatát azoknál a nőknél, akik HPV-vel fertőzöttek.

A dohányosok nagyobb eséllyel veszítik el a látásukat és a hallásukat, mint nemdohányzó társaik

 1. A dohányzás számos szembetegséget okoz, melyek nem megfelelő kezelés esetén a látás végleges elvesztéséhez vezethetnek.
 2. A dohányosoknál nagyobb eséllyel alakul ki időskori makula degeneráció (az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége) a nemdohányzókhoz képest, ami visszafordíthatatlan látásvesztéshez vezet.
 3. A dohányosoknál szintén magasabb a szürkehályog kialakulásának kockázata, a szemlencse elhomályosodása, amely látásromláshoz vezet és csak műtéti kezeléssel állítható vissza.
 4. Néhány kutatás szerint a dohányzásnak a zöldhályog (glaukóma) kialakulásában is van szerepe, amely egy olyan állapot, ami megnöveli a szemnyomást és károsítja a látást.
 5. Felnőttek esetében a dohányosok nagyobb eséllyel szenvednek halláskárosodást.

A dohánytermékek az emberi test szinte minden szervét károsítják

 1. Az életük végéig dohányzók legalább 10 évet elveszítenek az átlagéletkorhoz képest.
 2. Minden egyes cigaretta slukkal mérgező és rákkeltő anyagok kerülnek a testbe, legalább 70 kémiai anyagról köztudott, hogy rákkeltő.
 3. A cukorbetegség kialakulásának kockázata magasabb a dohányzók körében.
 4. A dohányzás kockázati tényező a demencia kialakulásában, ami olyan betegségek gyűjtőfogalma, melyek mentális leépüléshez vezetnek.
 5. A demencia leggyakoribb formája az Alzheimer kór, és az Alzheimeres esetek kb. 14%-a a dohányzáshoz köthető globálisan.
 6. A dohányzó nők gyakrabban tapasztalnak fájdalmas menstruációt és súlyosabb menopauzás (változókori) tüneteket.
 7. A menopauza 1-4 évvel korábban jelentkezik a dohányzó nőknél, mert a dohányzás csökkenti a tüsző termelődését a petefészkekben, ami a termékenység elvesztéséhez és alacsony ösztrogén szinthez vezet.
 8. A dohányfüst csökkenti az oxigénszállítást a test szöveteibe.
 9. A dohánytermékek használata gátolja a véráramlást, ami, ha nem kezelik, üszkösödéshez (a szövetek elhalásához) és az érintett terület amputációjához vezethet.
 10. A dohányzás megnöveli a fogínybetegségek kockázatát, ami egy olyan krónikus gyulladásos betegség, amely ínysorvadást és az állkapocscsont károsodását okozza, és a fogak elvesztéséhez vezet.
 11. A dohányosok esetében jelentőségen nagyobb a műtét utáni komplikációk kockázata, mint a nemdohányzók esetében.
 12. A dohányosok esetében nehezebb megszüntetni a gépi lélegeztetést. Ez gyakran megnöveli az intenzív osztályon való tartózkodásuk és az egész kórházi tartózkodásuk hosszát, amely miatt potenciálisan nagyobb mértékben vannak kitéve más fertőzéseknek is.
 13. A dohányosoknál gyakrabban jelentkeznek emésztőszervi problémák, mint például gyomorfekély, bélgyulladás, amelyek hasi görcsökkel, tartós hasmenéssel, lázzal, és végbélvérzéssel, valamint gyomor- és bélrendszeri daganatokkal hozhatók kapcsolatba.
 14. A dohányosok esetében nagyobb az esélye a csontsűrűség csökkenésének, a csonttörésnek, és gyakrabban tapasztalnak súlyosabb komplikációkat, mint például a lassú gyógyulás vagy a gyógyulás elmaradása.
 15. A dohányfüst összetevői gyengítik az immunrendszert, így a dohányosok fokozottan veszélyeztetettek a tüdőbetegségek tekintetében.
 16. Azok a dohányosok, akiknél genetikai hajlamosító tényezők állnak fenn az autoimmun betegségekkel kapcsolatban, megnő a kockázta számos megbetegedés kialakulásának, beleértve a reumás ízületi gyulladást, a Crohn betegséget, a bakteriális agyhártyagyulladást, a műtét utáni fertőzéseket, és a daganatos megbetegedéseket.
 17. A dohányzás az immunhiányos egyéneknél (pl. cisztás fibrózis, sclerosis multiplex, rák) is megnöveli a betegséggel összefüggő társbetegségek megjelenésének és az idő előtti elhalálozás kockázatát.
 18. A dohányzás immuncsökkentő hatása a HIV fertőzötteknél megnöveli az AIDS megbetegedés kialakulásának kockázatát. A HIV pozitív dohányosok körében az elvesztett életévek száma átlagosan 12,3 év, ami több mint kétszer annyi, mint a nemdohányzó HIV pozitív egyének esetében.

A dohánytermékek ártanak a magzatnak

 1. A terhesség alatti dohányzás (a dohánytermékek használata és a dohányfüstnek való kitettség) megnöveli a csecsemőhalálozás kockázatát.
 2. Azoknál a nőknél, akik terhesség alatt dohányoznak vagy passzív dohányzásnak vannak kitéve, megnő a vetélés kockázata.
 3. A halvaszületés (a méhen belüli magzati elhalás) szintén gyakoribb a dohányzóknál, a magzati oxigénhiány és a méhlepény rendellenességei miatt, melyeket a dohányfüstben lévő szénmonoxid, valamint a dohányfüstben és a füstmentes dohánytermékekben lévő nikotin idéznek elő.
 4. A dohányosoknál nagyobb a kockázata a méhen kívüli terhességnek, egy olyan állapotnak, amikor a megtermékenyített petesejt a méhen kívül ágyazódik be, amely az anyára nézve végzetes következményekkel járhat.
 5. A dohányzásról való leszokás és a passzív dohányzás miatti füsttől való védelem különösen fontos a reproduktív korú nők esetében, akik gyermeket terveznek, és a terhesség alatt.
 6. Az e-cigaretták használata várandósság alatt jelentős kockázatot jelent, mivel károsíthatja a magzat fejlődését.
 7. A dohányzó, füstmentes dohányterméket használó, vagy passzív dohányzásnak kitett nők újszülöttjeinél magasabb a kockázata a koraszülöttségnek és az alacsony súllyal való születésnek.

A dohánytermékek károsítják a környezetet

 1. A dohányhulladék eltakarításáért nem a dohánycégek, hanem a kormányok és a helyi önkormányzatok fizetnek. Szokj le a dohányzásról, hogy megvédd a környezetet.
 2. A cigarettacsikkek a leggyakrabban kidobott hulladékok közé tartoznak a világon, és ez a leggyakoribb szemét, amelyet a strandokon, vízpartokon megtalálunk világszerte.
 3. A cigarettacsikkekben olyan veszélyes anyagokat azonosítottak, mint az arzén, az ólom, a nikotin és a formaldehid. Ezek az anyagok beszivárognak a csikkekből a vizekbe és a talajba.
 4. A dohányfüst mérhetően hozzájárul a városok légszennyezettségi szintjéhez.
 5. A legtöbb cigarettát gyufával vagy gázzal töltött öngyújtóval gyújtják meg. Ha például egy fagyufát két cigaretta meggyújtásához használnak, akkor az évente globálisan elszívott hat billió cigaretta meggyújtásához szükséges három billió gyufát kilenc millió fa kivágásával lehet előállítani.
 6. Az e-cigaretták és hevített dohánytermékek szárazelemeket tartalmazhatnak, amelyek speciális ártalmatlanítást igényelnek, hasonlóan a kémiai anyagokhoz, a csomagolóanyagokhoz, és más biológiailag nem lebomló anyagokhoz.
 7. Jelenleg az e-cigaretták műanyag liquid patronjainak nagy része nem újrahasználható vagy újrahasznosítható – jellemzően a transznacionális vállalatok árusítanak eldobható patronokat, feltehetően azért, hogy növeljék az értékesítést a visszatérő vásárlókon keresztül.
 8. A dohánytermékek gyártása során keletkező emisszió becslések szerint megegyezik 3 millió tengerentúli repülőjárat kibocsájtásával.
 9. A dohányfüst három fajta üvegházhatású gázt tartalmaz: szén-dioxidot, metánt, és nitrogén-oxidokat, melyek a beltéri és a szabadtéri környezetet is károsítják.
 10. Világszerte évente körülbelül 200.000. hektár területet használnak dohánytermesztésre és szárításra.
 • A dohánytermesztés miatti erdőirtásnak számos komoly következménye van a környezetre nézve – biodiverzitás csökkentése, talajerózió és talajdegradáció, vízszennyezés, és a szén-dioxid szint emelkedése a légkörben.
 • A dohánytermesztés általában jelentős vegyszerfelhasználással jár – beleértve a növényvédő szereket, a műtrágyákat, és a növekedés-szabályozókat. Ezek a vegyszerek hatással lehetnek az ivóvízkészletekre, a dohányterületekről történő elfolyás miatt.
 • Minden 300 legyártott cigaretta (kb. 1,5 karton) gyártásához egy fa szükséges a dohánylevél szárításához.
 • Az évente előállított 6 billió szál cigaretta kb. 300 milliárd dobozt jelent (feltételezve, hogy egy csomagban 20 szál van). Feltételezve, hogy minden üres doboz kb. hat gramm, ez a mennyiség kb. 1.800.000. tonna hulladékot jelent, amely papírból, tintából, celofánból, fóliából és ragasztóból áll. A terjesztéshez használt kartonok és dobozok a csomagolás dobozával együtt legalább 2.000.000. tonna szilárd hulladékot jelentenek évente.

Dönts a leszokás mellett!

Forrás: https://www.who.int/news-room/spotlight/more-than-100-reasons-to-quit-tobacco