Az emlőrák kockázatának csökkentése és megelőzési lehetőségei

A daganatkutatások eddigi eredményei alapján, noha a rák kialakulásának összes kockázati tényezője nem tudható és hatástalanítható, néhányon a lehetőségeink szerint igenis tudunk javítani.

A hiteles orvosi információk, a fejlett diagnosztika és a speciális genetikai tanácsadás révén könnyebben felmérhető az emlőrák kockázata, és a páciensek korrekt tájékoztatást kaphatnak a rendelkezésükre álló megelőző lehetőségekről.

Azoknál a nőknél, akik családi kórtörténetében előfordult az emlőrák, vagy van olyan családtagjuk, akiknél fiatalabb korban alakult ki a mellrák, előnyös lehet egy genetikai teszt elvégzése. Az így kapott eredmények alapján pedig a testre szabottabb szűrés és életmódtanácsadás, valamint az orvosilag megalapozott megelőzési tervek készítése javallott.

Hogyan csökkentheti a mellrák kockázatát?

Az emlőrák kialakulási kockázatának csökkentése érdekében a szakértők a következőket javasolják:

  • Egészséges életmód: ez az egyik legjobb módszer az emlőrák kockázatának csökkentésére. Ez magában foglalja az egészséges testsúly fenntartását, a rendszeres testmozgást és az alkoholfogyasztás korlátozását.
  • Korlátozza vagy szüntesse meg azokat a tényezőket, amelyek növelik a rák kockázatát, például a dohányzást vagy a túlzott napozásnak való kitettséget.
  • Rendszeresen végezzen mell-önvizsgálatot, ne hanyagolja el az éves nőgyógyászati ellenőrzéseket, beleértve a klinikai mellvizsgálatot, a mammográfiát.

Az emlőrák tüneteiről dióhéjban

A rendszeresen elvégzett szűrővizsgálatok proaktív megközelítést jelentenek az esetleges rendellenességek vagy aggályok azonosításában. Ha az alábbi fizikai tünetek bármelyikét tapasztalja az önvizsgálat során, azonnal lépjen kapcsolatba orvosával:

  • Csomó a mellben
  • A mellszövet megvastagodása, duzzanata vagy bemélyedése
  • Bőrirritáció
  • A bőr torzulása vagy összehúzódása
  • Fájdalom, érintésre való érzékenység
  • A mellbimbó elváltozásai

20 éves kortól ajánlott az emlők havonkénti önvizsgálata. Rendkívül fontos a vizsgálat elvégzése olyan családoknál, ahol a női ágon (nagymama, édesanya, testvér) a betegség már korábban jelen volt. Ha csomót észlelünk a mellben, azonnal keressük fel orvosunkat!

A mammográfia a leghatékonyabb módja a melldaganat felismerésének. A rendszeres szűréssel idejekorán fel lehet ismerni a betegséget, jelentősen növelve a túlélés esélyeit, még mielőtt végzetessé válik. Az ellenőrzés maradéktalan betartása azért nagyon fontos, mert a mammográfia a nem tapintható, azaz tömegében kisebb daganatok észlelésére is alkalmas. A korábban megkezdett kezelés pedig magasabb gyógyulási arányt eredményez.

Forrás:
https://www.hopkinsmedicine.org/kimmel_cancer_center/cancers_we_treat/breast_cancer_program/treatment_and_services/risk_and_prevention/