A gyomorrák előfordulása az elmúlt két évtizedben bár jelentősen csökkent, továbbra is a gyakoribb rákos megbetegedések közé tartozik. A leggyakoribb típusa az ún. adenokarcinoma.

Mi okozza a gyomorrákot?

Bár a gyomorrák tényleges kiváltó oka még nem teljesen ismert, az étrend és életmód alapvető befolyásoló tényezők lehetnek. Például magas a gyomorrák kockázati tényezője, ha sok feldolgozott, füstölt, sózott húst, élelmiszert eszünk, valamint az étrendünk kevés zöldséget tartalmaz. De a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás is növeli a kockázatot. A helicobacter pylori, a gyomrot megfertőző mikroorganizmus szintén hozzájárulhat a rák kialakulásához.

A gyomorban néhány nem rákos megbetegedés, például a súlyos gyulladás vagy fekélyesedés előfutárai lehetnek a daganat kialakulásának.

Melyek a gyomorrák tünetei?

A gyomorrák korai szakaszában jellemzően nem okoz tüneteket. A gyomorrák néhány tünete, például a kevés étel melletti teltségérzet, az enyhe hasi fájdalom és fáradtság a kevésbé súlyos betegségek tünetei is lehetnek.

Ha azonban az alábbi tünetek bármelyikét két hétnél hosszabb ideig tapasztalja, fel kell keresnie egy gasztroenterológust:

 • megmagyarázhatatlan fogyás
 • súlyos hasi fájdalom
 • hányinger és hányás
 • étvágytalanság
 • vér hányása
 • kátrányszerű (sötét, ragacsos) széklet
 • nyelési nehézség

Diagnózis

A diagnózis felállításához a gasztroenterológus alapos fizikai vizsgálatot végez, valamint vér- és székletmintákat kér. Ezek sok fontos részletet elárulnak az orvosának, hogy ő a helyes diagnózist felállíthassa. Orvosa képalkotó vizsgálatokat is kérhet, beleértve:

 • CT vagy CAT (komputált axiális tomográfia)
 • PET (pozitronemissziós tomográfia) vizsgálat
 • MRI (mágneses rezonancia képalkotás)
 • A felső emésztőrendszer endoszkópiája (más néven EGD)

Egyéb diagnosztikai eljárások közé tartozik pl. a biopsziával végzett endoszkópia és az endoszkópos ultrahang.

Endoszkópia biopsziával

Az endoszkópia a legmegbízhatóbb és legpontosabb teszt a gyomor-bélrendszeri betegségek diagnózisa kapcsán. A fejlett endoszkópos technikák a gyomorrák korai felismeréséhez vezetnek.

Az endoszkóp egy vékony, megvilágított cső, amelynek hegyén egy apró kamera található. Orvosa a képernyőn láthatja a száj és a torok hátsó részét, a nyelőcsövet, a gyomrot és a vékonybél részeit.

Az endoszkópia során: a bal oldalára fektetik, és érzéstelenítik. A szakember végigvezeti az endoszkópot a szájában, a torkán és a gyomrában. Orvosa biopsziát hajt végre, amely eltávolítja a szövet egy kis részét, és laboratóriumi vizsgálatra küldi. A biopszia eredményei segítenek az orvosnak a diagnózis felállításában. Ha a vizsgálat daganatot jelez, újabb endoszkópiát végezhetnek a rák kiterjedésének megállapításához, amely segít orvosának eldönteni, hogy mely kezelések és utókezelések megfelelőek az Ön számára.

Endoszkópos ultrahang

Ez a teszt egyesíti az endoszkópot az ultrahanggal, egy hanghullám-generáló képalkotó szondával, amely részletes képeket és információkat nyújt az emésztőrendszerről. Ez a teszt segíti orvosát abban, hogy megnézze a daganat kiterjedését és azt, hogy áttétet is képzett-e.

Hogyan kezelik a gyomorrákot?

A fejlett endoszkópos technikák a gyomorrák korai felismeréséhez vezetnek, ami azt jelenti, hogy a rák könnyebben kezelhető. A korai gyomorrákos betegeknél a leghatékonyabb kezelési módszer a reszekció, amely során műtéti eljárással eltávolítják a daganatot. A beavatkozás pontos típusa a rák stádiumától és annak helyétől függ. Orvosa csak a daganatos részt vagy az egész gyomrot el kell, hogy távolítsa.

Forrás:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/stomach-gastric-cancer