Hogyan lehet megbirkózni a daganatos betegség kiújulásával?

Amikor kiújul a daganatos betegség újra megéli az első diagnózis okozta sokkot, félelmet, haragot, bizonytalanságot. És teljesen normális az is, ha úrrá lesz Önön a szorongás. Egyesek szerint a második rákdiagnózis szorongóbbá tehet, mint az első.

Mit jelent, ha a daganat kiújul?

Ha a rák remisszió után visszatérhet és kiújulhat annak ellenére, hogy a lehető legnagyobb erőfeszítéseket tették a daganat leküzdésére, a daganat néhány sejtje megmaradhatott.

Ezek a sejtek lehetnek ugyanazon a helyen, ahol a daganat először kialakult, vagy a test egy másik részében. Lehet, hogy ezek a rákos sejtek egy ideig szunnyadtak, de végül mégis tovább szaporodtak, ami a rák újbóli megjelenését eredményezte.

A rák megismétlődése azt jelenti, hogy ugyanaz a daganat bizonyos idő után visszatér. Ritka esetekben új daganattípust diagnosztizálhatnak, amely nem köthető az első betegséghez. Ezt második primer ráknak nevezik.

Hol újul ki a rák?

A rákja kiújulhat ugyanott, ahol eredetileg volt, vagy vándorolhat a test más részeire. A kiújulás három kategóriába osztható:

 • Helyi kiújulás
  Ez azt jelenti, hogy a daganat ugyanazon a helyen jelenik meg, ahol először, vagy nagyon közel hozzá. A rák nem terjedt át a nyirokcsomókra vagy a test más részeire.
 • Regionális megismétlődés
  Regionális kiújulás fordul elő az eredeti rák közelében található nyirokcsomókban és szövetekben.
 • Távoli kiújulás
  Ez arra a rákra vonatkozik, amely átterjedt (áttétet adott) azokra a területekre, amelyek távolabb vannak attól, ahol a daganat először kialakult.

A rák kiújulásának helye az eredeti rák típusától és stádiumától függ. Egyes ráktípusok általában meghatározott területeken ismétlődnek.

Hogyan diagnosztizálják a daganat kiújulásait?

A rák megismétlődését ugyanúgy diagnosztizálják, mint bármely más daganatot. A legutóbbi kezelési kör után orvosa valószínűleg nyomonkövetési ütemtervet adott Önnek a rák kiújulásának ellenőrzésére. Valószínűleg elmondták, milyen jelekre és tünetekre kell figyelni, amelyek jelezhetik a kiújulást. A rák legtöbb formája esetén a helyi kiújulás még mindig gyógyítható lehet, ezért nagyon fontos a korai felismerés.

Minden daganat különböző, ezért beszéljen orvosával arról, hogy milyen típusú rákbetegsége van, és mit lehet tenni, ha kiújul.

Kezelhető-e a daganat kiújulása?

Sok esetben a helyi és regionális kiújulások gyógyíthatók. Ha a gyógyítás nem lehetséges, a kezelés csökkentheti a daganatot, illetve lassítja a rák növekedését. Ez enyhítheti a fájdalmat és más tüneteket, mellékhatásokat.

Hogyan lehet megbirkózni ezzel lelkileg?

A rák kiújulása sok olyan érzelmet idéz elő, amelyet akkor érzett, amikor először diagnosztizálták rákot.

Szorongás
Amikor befejezte az első daganat kezelését, lassan elkezdte folytatni az életét, azt gondolva, hogy a betegség elmúlt. Az eltelt hetekben, hónapokban vagy években a rák egyre kevésbé volt a mindennapi élet része. Az a sokk, hogy a betegség visszatér, miután feltételezte, hogy elmúlt, szorongást okozhat - néha nagyobb mértékben, mint az első diagnóziskor.

Önbizalomhiány
Kétségbe vonhatja korábbi kezelési vagy az életmódbeli döntéseit. Ne nézzen hátra! Ehelyett koncentráljon a jelenlegi helyzetére és arra, hogy mit kell tennie most az előrelépéshez.

Harag
Nagyon gyakori és ésszerű haragudni a daganat kiújulásakor. Még az orvosára is mérges lehet, vagy elgondolkodhat azon, hogy miért tűrte el az eredeti kezelés mellékhatásait. Kérjen másodvéleményt, segíthet a jobb megértésben a jelenlegi helyzettel kapcsolatban.

Mindezek az érzések normálisak és valószínűleg ugyanazok a megküzdési mechanizmusok működnek, mint az első diagnózis során. Legyen az legjobb barát, családtag vagy támogató csoport, amelyhez fordult, tudja, hogy ismét támogatást nyújtanak.

Támaszkodjon ezekre a megbirkózáshoz:

 • Most már többet tud!
  A rákról és a kezelési lehetőségekről való korábbi tudás segíthet csökkenteni a szorongását. Gondoljon arra, mennyit tudott a rákról az első diagnózis felállításakor. Hasonlítsa össze ezt azzal, amit most tud, például azzal, hogy mit jelent a kezelés, milyen mellékhatásokra számíthat, milyen kisegítő lehetőségei vannak.
 • Kiépítette a kapcsolatokat
  Szorosan együttműködött orvosával és jól ismeri a kórházat vagy a klinikát. Ez is nagy és gyakorlatias segítség.
 • Egyszer már végigcsinálta
  A rákos megbetegedésekkel kapcsolatos első tapasztalata alapján tudja, hogy mi a legjobb Önnek ez idő alatt. Akár időre van szüksége, akár arra, hogy valaki a közelben legyen, felhasználhatja tapasztalatait arra, hogy előre tervezzen.

Használja ki ezeket az élményeket a maga javára. Segíthetnek abban, hogy jobban érezze, Ön irányít, amikor döntéseket hoz a kezelésével kapcsolatban.

Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer/art-20044575

CULEVIT TANÁCSADÓ SZOLGÁLAT: +36-1-321-2111