A rákkezelés egyik leggyakoribb módja, amennyiben lehetséges, hogy műtéti úton eltávolítják a daganatot.

És miért ezt választják a leggyakrabban?

Megelőzés
Ha bizonyos szövetekben vagy szervekben nagy a rák kialakulásának kockázata, orvosa javasolhatja ezeknek a szöveteknek vagy szerveknek az eltávolítását még a rák kialakulása előtt.

Például, ha a családi kórelőzmény vagy a genetikai állapot igényli, megelőző műtéteket hajthatnak végre (gyakrabban előfordul mell-, vastagbél daganat esetén).

Diagnózis
Előfordulhat, hogy orvosa ajánlására a daganat egészének vagy egy részének eltávolítására kerül sor - lehetővé téve a daganat mikroszkóp alatt történő vizsgálatát - annak megállapítására, hogy az elváltozás növekedése rákos (rosszindulatú) vagy nem rákos (jóindulatú).

Stádium megállapítása
A műtét gyakran abban is segít orvosának, hogy pontosan meg lehessen határozni, hogy a betegség milyen előrehaladott állapotban van. A műtét lehetővé teszi orvosa számára, hogy értékelje a daganat méretét, egyéb paramétereit és megállapítsa, hogy van-e esetleg áttét.

Elsődleges kezelés
Sok daganat esetében a műtét jelenti a legjobb esélyt a gyógyulásra, különösen akkor, ha a rák lokalizálódott és nem képzett még áttétet.

Tumor debulking
Ha nem lehet eltávolítani az összes rákos daganatot - például azért, mert ez súlyosan károsíthatja a szerveket - orvosa a lehető legtöbbet eltávolíthatja (leválasztja) a kemoterápia vagy a sugár kezelés hatékonyabbá tétele érdekében. Ezt nevezzük tumor debulkingnak.

A tünetek vagy mellékhatások enyhítése
Néha a műtétet az életminőség javítására használják, nem pedig magára a daganatkezelésére – például, ha egy idegre vagy csontra nyomó fájdalmat okoz a daganat, a műtéttel enyhítik azt.

A műtétet gyakran kombinálják más daganatterápiával, például kemoterápiával vagy sugárzással. A döntést a rák típusa, annak stádiuma és a beteg általános egészségi állapota határozza meg.

Mire számíthat a rákműtét előtt és után?

Előkészítési vizsgálatok
Számíthat arra, hogy a műtétet megelőző napokon bizonyos vizsgálatokon – például vérvizsgálaton, vizeletvizsgálaton, röntgen- és egyéb képalkotó vizsgálatokon – fog átesni. Ezek a vizsgálatok segítenek orvosának felmérni a műtéti igényeket, például vércsoportját, ha transzfúzióra van szüksége, és meghatározni a lehetséges kockázatokat, például a fertőzéseket.

Érzéstelenítés
Ha műtéten esik át, valószínűleg szüksége lesz valamilyen érzéstelenítésre - olyan gyógyszerre, amely blokkolja a fájdalom érzékelését. Az érzéstelenítési lehetőségek a műtét típusától függnek.

Felépülés
A műtét típusától függően egy ideig kórházban maradhat. Később kezelőorvosai konkrét utasításokat adnak a gyógyuláshoz, például arról, hogyan kell ellátni a sebeket, milyen ételeket vagy tevékenységeket kell kerülni, és milyen gyógyszereket kell szedni.

Milyen kockázatokkal jár a műtét?

Az, hogy milyen mellékhatások jelentkezhetnek a rákos műtét után, az a műtét típusától és a beteg állapotától is függ. Általánosságban a legtöbb műtét a következő kockázatokat hordozza magában:

Fájdalom
A fájdalom a legtöbb műtét gyakori mellékhatása. Orvosai a fájdalom csökkentése és megszüntetése kapcsán is adnak tanácsot, gyógyszereket.

Fertőzés
A műtét helye sajnos elfertőződhet. Orvosai, ápolói mielőtt hazaengedik a kórházból megtanítják, hogyan kell ellátni a sebét műtét után. Szorosan kövesse ezt a rutint a fertőzés elkerülése érdekében, ami meghosszabbíthatja a műtét utáni gyógyulási időt.

A szervműködés elvesztése
A rák eltávolítása érdekében előfordulhat, hogy a sebésznek teljes szervet kell eltávolítania. Például az egyik vesét vagy a máj egy darabját is el kell távolítani.

Néhány ilyen műtétnél a fennmaradó szerv eléggé képes működni a veszteség kompenzálásához, de más helyzetekben károsodások maradhatnak fenn. Például a tüdő egy részének eltávolítása (pneumonectomia) nehézlégzést okozhat.

Vérzés
Minden műtétt a vérzés kockázatával jár. A sebész mindent megtesz azért, hogy minimalizálja ezt a kockázatot.

Vérrögök
Amíg felépül a műtét után, fokozott a vérrög kialakulásának kockázata. Bár a kockázat kicsi, ez a szövődmény súlyos is lehet. A vérrögök leggyakrabban a lábakban fordulnak elő, és némi duzzanatot és fájdalmat okozhatnak. A vérrög, amely elindul és átjut a tüdőbe (tüdőembólia), veszélyes és néha halálos állapot idézhet elő. A vérrögök kialakulásának megakadályozása érdekében, a műtét után a lehető leghamarabb fel kell kelnie az ágyból, vagy az orvos vérhígító gyógyszert ír elő az alvadás kockázatának csökkentése érdekében.

Megváltozott bél- és hólyagműködés
Közvetlenül a műtét után nehézségeket tapasztalhat a széklet- vagy a hólyagürítésben. Ez általában néhány nap alatt megoldódik.

Bármilyen kezelést javasol orvosa, valószínűleg szorongást fog kiváltani az állapota és a kezelési folyamat miatt. Segíthet, ha tudja, mire számíthat. Kérdezze ki alaposan orvosát a műtét menetéről, várható mellékhatásokról, szövődményekről, az utógondozás lehetőségéről.

Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-surgery/art-20044171