A krónikus stressz okozhat depressziót?

A depressziónak számos oka lehet: például genetikai ok, az agyban lejátszódó kémiai folyamatok miatti ok, vagy kialakulhat egy különösen nehéz élethelyzetből fakadóan. A krónikusan stresszes élethelyzetek növelhetik a depresszió kialakulásának kockázatát, amennyiben nem tudunk jól megküzdeni a stresszel. Egyre több bizonyíték van a rossz stresszkezelés, a stressz és a testi megbetegedések közötti összefüggésekre is.

A stressz normális pszichológiai és fizikai reakció az élet pozitív vagy negatív helyzeteire, például egy új munkahely vagy egy szeretett ember halála kapcsán. Maga a stressz nem rendellenes vagy rossz. Ami viszont nagyon fontos, hogy hogyan kezeljük a stresszt.

Ha nehézségei vannak a megküzdéssel, a krónikus stressz megviselheti testileg és lelkileg és szinte átveszi az uralmat az élete felett. Előfordulhat, hogy sokszor vagy akár állandósultan rosszkedvű, a munkahelyen csökken az eredményessége, megszenvedhetik az emberi kapcsolatai, alvásproblémája alakulhat ki, de akár a szokásos napi rutinjainak az elvégzése is nehézségbe ütközik.

Próbáljon ki néhány önsegítő stresszoldó módszert a stressz kordában tartása érdekében, például:

  • Meditáció, jóga vagy mély lélegzés
  • Rendszeres fizikai aktivitás, rendszeres sport – Kezdje kis lépésekkel, majd folyamatosan emelje a megterhelést.
  • Fontos a pihentető, jó alvás – Alakítson ki egy elalvást segítő rutint (szellőztetés, légzőgyakorlatok, olvasás, meditáció és kerülje az online aktivitást.
  • Az egészséges táplálkozás alapja az egészséges életnek.
  • Gazdálkodjon okosan az idejével – az interneten is rengeteg módszert, tanulmányt találhat az időmenedzsment témájában
  • A kötelezettségek csökkentése – Nem minden fontos, ami sürgős!

Ha a stresszkezelési módszerek kapcsán segítségre van szüksége, bátran forduljon e témában is orvosához. Ne féljen akár mentálhigiénés vagy pszichológiai tanácsot is kérni. Ők is azért dolgoznak, hogy Ön jól legyen!

Forrás: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/expert-answers/stress/faq-20058233