A hólyagrák a daganatos megbetegedések gyakori típusa, amely a húgyhólyag sejtjeiben lévő elváltozásból indul ki. A hólyagrák leggyakrabban a húgyhólyag belsejét szegélyező sejtekben (urotheliális sejtekben) alakul ki. Az urotheliális sejtek megtalálhatók a vesében és a húgycsőben (ureterekben) is, amely összekapcsolja a vesét a hólyaggal.

A legtöbb hólyagrákot korai stádiumban diagnosztizálják, amikor a daganat nagyon jól gyógyítható. Ugyanakkor sajnos a korai stádiumú hólyagrák is visszatérhet a sikeres kezelés utáni években. Emiatt a hólyagrákban szenvedőknek éveken át szükségük van utóvizsgálatokra a kezelés után, hogy időben felfedezzék, ha kiújulás észlelhető.

Tünetek

A hólyagrák leggyakoribb tünetei a következők:

 • Véres vizelet (hematuria). Ilyen esetben a vizelet élénkpiros vagy kóla színűnek tűnhet.
 • Gyakori vizelési inger.
 • Fájdalmas vizelés.
 • Hátfájás.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha azt észleli, hogy elszíneződött a vizelete, egyeztessen orvosával, hogy ellenőrizzék, mi lehet a kiváltó ok. Mindenképp egyeztessen orvosával, ha a fenti tüneteket együttesen észleli.

A hólyagrák típusai

 • Urothelialis carcinoma

Az urothelialis carcinoma, korábban ún. átmeneti sejtes karcinóma, a hólyag belsejét szegélyező sejtekben fordul elő. Az urotheliális sejtek kitágulnak, amikor a húgyhólyag megtelik és összehúzódnak, amikor a húgyhólyag üres. Ugyanezek a sejtek szegélyezik az ureter és a húgycső belsejét és ezeken a helyeken is kialakulhatnak rákos megbetegedések. Az urotheliális carcinoma a húgyhólyagrák leggyakoribb típusa.

 • Laphámsejtes karcinóma
  A laphámsejtes karcinóma a hólyag krónikus irritációjával jár - például fertőzés vagy katéter hosszú távú alkalmazása miatt. A laphámsejtes húgyhólyagrák ritkább, inkább ott fordul elő nagyobb számban, ahol egy bizonyos parazita fertőzés (schistosomiasis) a hólyagfertőzések gyakori oka.
 • Adenocarcinoma
  Az adenokarcinóma olyan sejtekben keletkezik, amelyek a húgyhólyag nyálkaelválasztó mirigyeit alkotják. A hólyag adenokarcinoma nagyon ritka.

Kockázati tényezők

 • Dohányzás
  A dohányzás több ráktípusnál is kockázati tényező, a hólyagdaganat esetén is. A dohányzás azáltal növelheti a hólyagrák kockázatát, hogy káros vegyi anyagok halmozódhatnak fel a vizeletben. Dohányzás során a szervezet feldolgozza a füstben lévő vegyszereket és egy részét kiválasztja a vizeletében. Ezek a káros vegyszerek károsíthatják a hólyagot, ami növelheti a rák kockázatát.
 • Növekvő életkor
  A hólyagrák kockázata az életkor előrehaladtával növekszik. Bár ez bármely életkorban előfordulhat, a legtöbb hólyagrákkal diagnosztizált beteg 55 évnél idősebb.
 • A férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakul ki hólyagrák, mint a nőknél.
 • Bizonyos vegyi anyagok
  A vesék kulcsfontosságú szerepet játszanak a káros vegyi anyagok véráramból való kiszűrésében és a hólyagba juttatásában. Emiatt úgy gondolják, hogy bizonyos vegyi anyagok jelenléte növelheti a hólyagrák kockázatát. Ilyen vegyi anyag lehet pl. az arzén, valamint a színezékek, gumi, bőr, textíliák és festéktermékek gyártásához használt vegyi anyagok.
 • Korábbi rákkezelés
  Azoknál az embereknél, akik egy korábbi daganat kapcsán a medencére, vese környékére irányuló sugárkezelésben részesültek, nagyobb a hólyagrák kialakulásának kockázata.
 • Krónikus hólyaggyulladás
  Krónikus vagy gyakori húgyúti fertőzések vagy gyulladások (hólyaghurut), amelyek a katéter hosszú távú alkalmazásakor fordulhatnak elő, növelhetik a laphámsejtes húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát.
 • A rák személyes vagy családi kórtörténete
  Ha korábban már volt hólyagrákja, akkor nagyobb eséllyel újulhat ki. Ha egyik vér szerinti rokonának - szülőnek, testvérnek vagy gyermeknek - korábban hólyagrákja volt, akkor megnövekedhet a betegség kockázata. A Lynch-szindróma, más néven örökletes nonpolyposis colorectalis rák (HNPCC) családi kórtörténete növelheti a rák kialakulásának kockázatát a húgyútban, valamint a vastagbélben, és a méhben.

Megelőzés

Bár nincs garantált módszer a hólyagrák megelőzésére, sokat lehet tenni a kockázat csökkentése érdekében. Például:

 • Ne dohányozzon!
 • Ha vegyszerekkel dolgozik, kövesse az összes biztonsági utasítást az érintettség elkerülése vagy csökkentése érdekében.
 • Válasszon színes gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet. A gyümölcsökben és zöldségekben található antioxidánsok csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát.
Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bladder-cancer/symptoms-causes/syc-20356104