A hasnyálmirigyrák a hasnyálmirigy szöveteiből indul ki. A hasnyálmirigy a hasüreg egyik szerve, amely a gyomor alsó része mögött fekszik. A hasnyálmirigy dolgozza fel az emésztést elősegítő enzimeket és olyan hormonokat termel, amelyek segítenek a vércukorszint kezelésében.

A hasnyálmirigyrák előfordulása az elmúlt évtizedekben gyakoribbá vált a fejlett nyugati országokban, a vastagbélrák és a gyomorrák után az emésztőrendszer harmadik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganata. A hasnyálmirigyrák 50 évesnél idősebb korban az életkorral párhuzamosan gyakoribbá válik, leginkább 65 és 80 éves kor között fordul elő, és gyakrabban alakul ki férfiakban. A hasnyálmirigy-daganat (pancreas carcinoma) a hasnyálmirigy állományának tumoros elfajulásával járó betegsége. Magyarországon a rákos megbetegedések közül a hetedik leggyakoribb.

A hasnyálmirigyrákot ritkán fedezik fel annak korai szakaszában, amikor a legjobban gyógyítható. Ez azért van, mert gyakran csak akkor okoz tüneteket, ha átterjedt más szervekre. A hasnyálmirigyrák kezelési lehetőségeit a rák mértéke alapján választják meg. Az opciók között szerepelhet műtét, kemoterápia, sugárterápia vagy ezek kombinációja.

Tünetei

A hasnyálmirigyrák jelei és tünetei gyakran csak a betegség előrehaladott szakaszában jelentkeznek. Ilyen tünetek például:

 • A hátra sugárzó hasi fájdalom.
 • Étvágytalanság vagy ok nélküli, jelentős fogyás.
 • A bőr és a szemfehérje sárgulása (sárgaság).
 • Világos széklet.
 • Sötét színű vizelet.
 • Viszkető bőr.
 • A cukorbetegség, mint új diagnózis vagy a meglévő cukorbetegség, amelyet egyre nehezebb kezelni.
 • Vérrögök.
 • Fáradtság.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Keresse fel orvosát, ha megmagyarázhatatlan tüneteket tapasztal, amelyek aggasztják Önt. Sok más betegség is okozhatja ezeket a tüneteket, ezért orvosa ellenőrizheti ezeket a betegségeket, valamint a hasnyálmirigyrákot.

Okai

Nem világos, mi okozza a hasnyálmirigyrákot. Az orvosok azonosítottak néhány tényezőt, amelyek növelhetik az ilyen típusú rák kockázatát, beleértve a dohányzást és bizonyos örökletes génmutációkat. A dohányzás az egyik legfontosabb kockázati tényező, amely mintegy 30 százalékban tehető felelőssé a rák kifejlődéséért, és a családi érintettség is jelentős. A kutatók vizsgálják az elhízás, az alkohol- és kávéfogyasztás, valamint a hasnyálmirigy-gyulladást is mint kiváltó okot, azonban ezek az ok-okozati kapcsolatok még nem egyértelműen tisztázottak.

Hogyan alakul ki a hasnyálmirigyrák?

A hasnyálmirigyrák akkor fordul elő, amikor a hasnyálmirigy sejtjeiben változás (mutáció) alakul ki DNS-szinten. Egy sejt DNS-e tartalmazza azokat az utasításokat, amelyek megmondják a sejtnek, hogy mit kell tennie. Ezek a mutációk arra késztetik a sejteket, hogy ellenőrizhetetlenül növekedjenek, és megakadályozzák az ún. apoptózist (sejthalál). Ezek a felhalmozódó sejtek daganatot képezhetnek. Kezelés nélkül a hasnyálmirigyrák sejtjei átterjedhetnek a közeli szervekre és erekre, valamint a test távoli részeire is.

A legtöbb hasnyálmirigyrák a hasnyálmirigy csatornáit szegélyező sejtekben kezdődik. Ezt a típusú rákot hasnyálmirigy-adenokarcinómának vagy hasnyálmirigy-exokrin ráknak nevezik. Ritkábban alakulhat ki rák a hormontermelő sejtekben vagy a hasnyálmirigy neuroendokrin sejtjeiben. Az ilyen típusú rákokat hasnyálmirigy-neuroendokrin daganatoknak, szigeti sejtdaganatoknak vagy hasnyálmirigy-endokrin ráknak nevezik.

Kockázati tényezők

Azok a tényezők, amelyek növelhetik a hasnyálmirigyrák kockázatát, a következők:

 • Dohányzás
 • Cukorbetegség
 • Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis)
 • A rák kockázatát növelő genetikai szindrómák családtörténete, beleértve a BRCA2 génmutációt, a Lynch-szindrómát és a családi atipikus mol-malignus melanoma (FAMMM) szindrómát.
 • A hasnyálmirigyrák családi kórtörténete
 • Elhízás
 • Idősebb kor, mivel a legtöbb beteget 65 éves kor után diagnosztizálják
 • Egy nagy volumenű tanulmány kimutatta, hogy a dohányzás, a hosszú ideje fennálló cukorbetegség és a helytelen étrend kombinációja növeli a hasnyálmirigyrák kockázatát.

Komplikációk

A hasnyálmirigyrák előrehaladtával komplikációkat okozhat, például:

 • Fogyás
  Számos tényező okozhat súlycsökkenést a hasnyálmirigyrákban szenvedőknél. A rákkezelések vagy a gyomrot nyomó daganat okozta hányinger és hányás megnehezítheti az étkezést. Nehézséget jelenthet az élelmiszerből származó tápanyagok feldolgozása.
 • Sárgaság

A máj epevezetékét blokkoló hasnyálmirigyrák sárgaságot okozhat. A tünetei közé tartozik a sárga bőr és a szem, a sötét vizelet és a halvány színű széklet. A sárgaság általában hasi fájdalom nélkül jelentkezik.

 • Fájdalom
  Egy növekvő daganat nyomhatja a has idegeit, ami súlyos fájdalmat okozhat. Ezeket fájdalomcsillapítókkal kezelik. A kezelések, például a sugárzás és a kemoterápia pedig elősegíthetik a tumor növekedésének lassulását.
 • Bélelzáródás
  A vékonybél (duodenum) első részébe növekvő vagy azt megnyomó hasnyálmirigyrák gátolhatja az emésztett táplálék áramlását a gyomorból a bélbe, ami bélelzáródást okozhat.

Megelőzés

Így csökkentheti a hasnyálmirigyrák kockázatát:

 • Ne dohányozzon!

Ha dohányzik, próbálja letenni a cigarettát. Beszéljen orvosával a leszokást segítő stratégiákról, beleértve a gyógyszereket és a nikotinpótló terápiát.

 • Tartsa fenn az egészséges testsúlyt!
  Ha egészséges testsúlya van, törekedjen a fenntartására. Ha fogynia kell, törekedjen lassú, folyamatos fogyásra heti 0,5–1 kg-os intenzitással. Kombinálja a napi testmozgást zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrenddel, kisebb adagokkal, ezzel elősegítve a fogyást.

Válasszon egészséges étrendet. A színes gyümölcsökkel és zöldségekkel, valamint teljes kiőrlésű gabonákkal teli étrend csökkentheti a rák kockázatát.

 • Fontolja meg a genetikai tanácsadóhoz fordulást, ha családjában kórelőzményben szerepel a hasnyálmirigyrák.
Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatic-cancer/symptoms-causes/syc-20355421