A tüdőráknak különböző típusai ismeretesek, ami alapjaiban határozza meg a kezelési lehetőségeket és a prognózist. Magyarországon a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, melyből leggyakoribb az ún. adenokarcinóma. A halálozási gyakoriságokat tekintve férfiaknál és nőknél is ez a daganattípus áll az első helyen, évente összesen 8000-nél is több halálesetet okozva.

A tüdő működése

A tüdő 2 szivacsszerű szerv a mellkasban. A jobb tüdőnek 3 lebenye van, a bal tüdőnek pedig 2. A bal tüdő kisebb, mert a szív több helyet foglal el a test azon oldalán.

Belélegzéskor a levegő a szájon vagy az orron keresztül jut be a szervezetbe, és a légcsőn keresztül áramlik a tüdőbe. A légcső hörgőknek nevezett csövekre oszlik, amelyek kisebb hörgőkre oszlanak.

Ezek kisebb ágakat képeznek, amelyeket bronchioláknak neveznek. A bronchiolák végén apró léghólyagok találhatók, amelyek alveolusokként ismertek.

Az alveolusok a belélegzett levegőből felszívják az oxigént és a vérbe juttatják, majd kilégzéskor eltávolítják a vérből a szén-dioxidot. Az oxigén felvétele és a szén-dioxidtól való megszabadulás a tüdő fő feladata.

A tüdőrák típusai

A tüdőráknak 2 fő típusa van, és ezeket nagyon eltérő módon kell kezelni.

1) Nem kissejtes tüdőrák (NSCLC)

A tüdőrákok körülbelül 80-85%-a NSCLC. Az NSCLC fő altípusai az adenokarcinóma, a laphámsejtes karcinóma és a nagysejtes karcinóma. Ezek az altípusok, amelyek különböző típusú tüdősejtekből indulnak ki, NSCLC-ként vannak csoportosítva, mivel kezelésük és prognózisuk gyakran hasonló.

Adenokarcinóma

Ez a típusú tüdőrák főleg dohányosoknál fordul elő, de ez a nem dohányzóknál tapasztalt leggyakoribb tüdőrák-típus is. A nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál és fiatalabbak körében is gyakrabban fordul elő, mint más típusú tüdőrák.

Az adenokarcinóma általában a tüdő külső részeiben található meg és jó eséllyel még a terjedése, áttétképződése előtt diagnosztizálható, így a prognózisa is jellemzően jobb, mint más típusú tüdődaganatoknak.

Laphámsejtes karcinóma

A laphámsejtek a tüdő központi részén találhatók, egy fő légút (hörgő) közelében.

Nagysejtes (differenciálatlan) karcinóma

A nagysejtes karcinóma a tüdő bármely részében megjelenhet. Hajlamos gyorsan növekedni és terjedni, ami megnehezítheti a kezelést. A nagysejtes karcinóma egyik altípusa, amely nagysejtes neuroendokrin karcinóma néven ismert, gyorsan növekvő daganat.

Egyéb altípusok

Az NSCLC néhány más altípusa például az adenosquamous carcinoma és a sarcomatoid carcinoma sokkal ritkábban fordul elő.

2) Kissejtes tüdőrák (SCLC)

Az összes tüdőrák körülbelül 10-15%-a SCLC, azaz kissejtes tüdőrák. Ez a típusú tüdőrák általában gyorsabban növekszik és terjed, mint az NSCLC. Az SCLC-ben szenvedők kb. 70%-ának olyan rákja lesz, amely már diagnosztizálásakor elterjedt és áttétet képzett. Mivel ez a rák gyorsan növekszik, általában jól reagál a kemoterápiára és a sugárterápiára. Sajnos a legtöbb betegnél ez a típusú daganat kiújul.

Egyéb tüdődaganatok

A tüdőrák fő típusai mellett más daganatok is előfordulhatnak a tüdőben.

Tüdő carcinoid tumorok

A tüdő carcinoid tumorok a tüdőtumorok kevesebb mint 5% -át teszik ki. Ezek többsége lassan növekszik.

Egyéb tüdőtumorok

Egyéb tüdőrák típusok, például adenoid cisztás karcinómák, limfómák és szarkómák, valamint jóindulatú tüdődaganatok, például hamartomák elég ritkák. Ezek kezelése egyedi.

A tüdőbe átterjedő rák

A más szervekben (például az emlőben, a hasnyálmirigyben, a vesében vagy a bőrben) kezdődő rák néha átterjedhet (áttétet adhat) a tüdőbe. Például a mellben kezdődő és a tüdőbe terjedő rák még mindig mellrák, nem pedig tüdőrák. A tüdő áttétes rákjának kezelése attól függ, hogy hol kezdődött (azaz mi az elsődleges daganat helye).

Forrás: https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer.html