A daganatkezelés nemcsak a testi egészséget befolyásolja, hanem azt is, hogyan érzi magát. Minden betegnek eltérő tapasztalata van a betegség kapcsán, és az érzelmeik, félelmeik is egyediek. Azok az értékek, amelyekkel felnőtt, szintén befolyásolhatják a rákkal kapcsolatos gondolkodásmódját. Néhány ember úgy érzi, erősnek kell lennie, és meg kell védenie barátait és családját. Mások támogatást keresnek szeretteiktől vagy más rákos túlélőktől, vagy a hitükhöz fordulnak, hogy ennek segítségével birkózzanak meg a feladattal. Egyesek segítséget kérnek tanácsadóktól, míg mások ezt kényelmetlennek tartják. Bárhogy is dönt, fontos, hogy azt tegye, ami az Ön számára megfelelő, és ne hasonlítsa össze magát másokkal.

A leggyakoribb érzések

 • Félelem a daganat kiújulásától
  Normális az aggodalom a visszatérő daganat miatt, különösen a kezelés utáni első évben. Ez az egyik leggyakoribb félelme az embereknek a rákkezelés után. Néhányukban ez a félelem olyan erős, hogy már nem élvezik az életet, nem alszanak jól, nem esznek jól. Ezek a félelmek különösen az alábbi események idején erősödhetnek fel:
  - évforduló eseményei (például az a dátum, amikor diagnosztizáltak vagy műtétet végeztek vagy a kezelés befejeződött)
  - születésnap
  - családtag betegsége
  - ismerős halála

Tippek:

 • Legyen tájékozott a betegségét illetően. Néhány tanulmány arra utal, hogy az emberek, akik jól tájékozottak betegségükről és kezelésükről, nagyobb valószínűséggel követik kezelési tervüket és gyorsabban gyógyulnak a rákból, mint azok, akik nem.
 • Fejezze ki a félelem, a harag vagy a szomorúság érzéseit.
 • A pozitív hozzáállás iránti törekvés előmozdítása, amely segíthet, hogy jobban érezze magát a mindennapokban.
 • Találja meg a módját a pihenésnek
 • Legyen aktív, amennyire csak tud
 • Irányítsa az életében mindazt, amit csak tud
 • Rendezze kapcsolatait
 • Menedzselje a stresszt

Tippek: A stressz csökkentése

 • Sportoljon
 • Táncoljon
 • Keressen fogódzót a zenében, a művészetekben

Depresszió és szorongás
A harag, a feszültség, a szomorúság nem múlnak el rögtön a kezelés végeztével. Beszéljen orvosával. Ha orvosa úgy találja, hogy depresszióban szenved, kezelheti, vagy más szakértőkhöz irányíthatja. Számos túlélő kap segítséget olyan terapeutáktól, akik mind a depresszió területén szakértők, mind pedig a rákból való felépülésben segítenek.

Testi változások
- Ha úgy találja, hogy pl. a bőrszíne megváltozott a sugárzás miatt, kérdezze meg orvosát, milyen lehetőségek vannak a kezelésre.

- Egy új frizura, hajszín, smink vagy ruházat jót tehet a lelkivilágának.

- Ha úgy dönt, hogy mellprotézist készíttet, győződjön meg arról, hogy az jól illeszkedik-e Önhöz.

- Gyászolja a veszteségeit.

- Legyen dühös, ne fojtsa el.

- Magány.

- Normális az is, ha a rákkezelés után kissé eltávolodik másoktól - még a családtól és a barátoktól is. A barátok és a család gyakran segíteni akarnak, de nem tudják, hogyan tegyék.

Csatlakozzon támogató csoporthoz. A saját kérdéseik mellett hallják, hogy mások min mentek keresztül, és hogy mások hogyan kezelik ugyanazokat a problémákat, amelyekkel Ön is szembesül. Egy támogató csoport segíthet családtagjainak is megbirkózni aggodalmaikkal.

Forrás: U. S. Nemzeti Rák Intézet: Élet a rák után
Forrás:
https://www.dana-farber.org/for-patients-and-families/for-survivors/caring-for-yourself-after-cancer/your-emotions-after-treatment/