Amikor a beteg megkapja a rettegett diagnózist, azt követően a rákkezelés első néhány hónapja a változások ideje. A kezelést a mindennapi élet részévé kell tenni - olyan kezeléseket, amelyeket élete végéig kaphat.

Íme néhány ötlet, amely segített másoknak abban, hogy reménytelve érezzék magukat, és kezeljék a betegségükkel kapcsolatos bizonytalanságot és félelmet.

 • Legyen jól értesült!
  Ismerje meg, mit tehet most az egészsége érdekében, valamint érdeklődjön az Ön és szeretteinek elérhető szolgáltatásokról. Ez nagyobb ellenőrzési érzetet ad. Ebben a Culevit Tanácsadó Szolgálat is a segítségére van Önnek.
 • Legyen tudatában a félelmeinek, de gyakorolja elengedni őket!
  Normális, ha fél, de nem kell beleragadni ebbe az állapotba. Bármit is csinál, ha elengedi a félelmeit, megszabadul az idő és az energia pazarlásától, amelyet így a gyógyulására fordíthat.
 • Kérjen segítséget egy tanácsadótól!
  Nem könnyű nyitni, pláne, ha erős és mély érzelmekről van szó, ugyanakkor egy jó tanácsadó nagyon sok gyakorlati és mentális segítséget tud nyújtani a beteg számára, hogy maximálisan a gyógyulásra koncentráljon.
 • Élvezze a jelen pillanatot!
  Élvezze a mindennapokat, ahelyett, hogy egy bizonytalan jövőre vagy egy nehéz múltra gondol vissza.
 • Töltse azzal az idejét, amit igazán szeret csinálni!
  Tegye meg azokat a dolgokat, amit mindig is meg akart csinálni, de soha nem volt rá ideje. Ne felejtse el élvezni a mindennapi örömeket és szórakozni.
 • Dolgozzon a pozitív hozzáálláson!
  Ez segíthet abban, hogy jobban érezze magát a mindennapokban. Szinte mindenki talál olyan dolgot, amiért hálás lehet. Ugyanakkor fontos, hogy ne próbáljon mindig jókedvű vagy pozitív lenni - senki sem az! Figyelembe kell venni az érzéseit, még a „negatív” érzéseket is. Megengedett, hogy rossz napjai legyenek, hogy szomorú vagy mérges legyen, vagy bánkódjon. Az érzések őszinte megélése a fontos.
 • Tegyen meg mindent önmagáért, amit tud!
  Ne csak az orvosokra, segítőkre támaszkodjon, nagyon fontos, hogy tegyen meg önmagáért is mindent, amit csak tud. Váltson egészséges étkezésre és a lehetőségekhez képest sportosabb életmódra. Vegye igénybe a tanácsadó szolgálatokat. Ha dohányzik, tegye le a cigarettát.
 • Találja meg a módját, hogy kikapcsolódjon és élvezze az időt egyedül és másokkal is!
 • Irányítsa azt az életében, amit csak tud!
  A kezelésekben való részvétel, az életmód megváltoztatása az ellenőrizhető dolgok közé tartozik. Még a napi ütemterv beállítása is több energiát jelenthet. Mégis fontos, hogy amire ráhatása lehet, a felett ne legyen rest ellenőrzést gyakorolni.

Gyász és veszteség

A szomorúság érzése szinte azonnal átjárja a beteget, amikor azt mondja az orvosa, hogy a daganatos betegség nem gyógyítható. Lehet, hogy ez a szomorúság nem szűnik meg, még akkor sem, ha tudja, hogy jó esélye van arra, hogy hosszú ideig, jó életminőségben éljen. Ezt az érzést bárkinek nehéz megélni érzelmi támogatás nélkül.

A bánat befolyásolhatja az embert fizikailag, érzelmileg és mentálisan. Megzavarhatja a mindennapi tevékenységeket. Időt és energiát igényel, hogy alkalmazkodjon ezekhez a változásokhoz. Sokaknak segít, ha vannak a szűk környezetükben olyan emberek, akikkel beszélhetnek erről az élethelyzetről. Érdemes megfontolni egy tanácsadó szolgálat felkeresését is.

A depresszió kezelése

Bizonyos fokú depresszió és szorongás gyakori azoknál, akik minden nap megküzdenek a rákkal. De ha valakinél ez a szorongás olyan nagy mértéket ölt, hogy a napi tevékenységeket is gátolja, akkor depresszióról vagy súlyos szorongásról beszélünk, amely orvosi ellátást igényel. Beszéljen kezelőorvosával a lelki problémákról is.

Pénzügyek

A pénzügyek gyakran nagyon komor valósággá teszik az amúgy sem könnyű helyzetet és komoly aggodalomra adnak okot a rákos betegek számára. A kezelések nagyon sokba kerülnek és gyakran a megélhetést biztosító munkát sem tudja a beteg folytatni, vagy nem olyan körülményekkel, mint korábban, ami a lelki terhen túl még az anyagi terheket is megnehezíti. Beszéljen a tanácsadójával, hol érdemes anyagi jellegű segítséget igényelni szükség esetén.

A támogatás típusai

Tanácsadás
Fontos, hogy találjon egy olyan tanácsadót, aki már rendelkezik képzettséggel és tapasztalattal a rákos betegek gondozásában. A Culevit Tanácsadó Szolgálat munkatársai személyre szabott válaszokat és javaslatokat adnak az érdeklődőknek, legyen szó életmóddal kapcsolatos kérdésekről, vagy akár a betegség során felmerülő testi és lelki problémákról. Bővebb információt itt talál: https://culevit.hu/tanacsadas/culevit-tanacsado-szolgalat/

Támogató csoportok
Néhány támogató csoport formális és a betegség megismerésére vagy az érzések kezelésére koncentrál. Mások informális és társadalmi jellegűek. Egyes csoportok csak rákos emberekből vagy csak gondozókból állnak, míg mások a házastársakat, családtagokat vagy barátaikat foglalják magukban. Más csoportok a rák bizonyos típusaira vagy a betegség stádiumaira összpontosítanak. A csoporttalálkozók időtartama is különböző lehet: egyes alkalmaktól a rendszeres programig terjedhet. Egyes programok zárt tagsággal rendelkeznek, mások nyitva állnak az új tagok számára is.
Nagyon fontos, hogy tájékozódjon minden olyan támogató csoportról, amelybe be kíván lépni, és megbizonyosodjon arról, hogy a kezelés minden fázisából vannak-e beteg tagok, beleértve azokat is, akiknek a betegsége nem gyógyítható. Forduljon a csoport vezetőjéhez vagy egy segítőjéhez, hogy mondja el, hogy milyen betegek vannak a csoportban.

Vallás és lelkiség
A lelkiség sok ember számára fontos, még azok számára is, akik nem tartják be a hagyományos vallást. Néhány ember számára a vallás erőforrás lehet. Egyesek új hitet találnak a rákos tapasztalatok során. Másoknak a rák erősíti meglévő hitüket, vagy a hitük új erőt nyer. A megbocsátás gyakorlása vagy a jó cselekedetek is segítenek néhány embernek. Mások meditálnak, több időt töltenek a természetben. Ez csak néhány a sok módszer közül, amelyek az emberek szellemi igényei kielégítésére szolgálnak.

Családtagok, szeretteik és gondozók
A daganat sosem egyedül a beteget érinti, hiszen a mindennapi életet forgatja fel alapjaiban, amely a közvetlen családtagokra is nagy hatással van. Ezt az utazást nagyon nehéz egyedül végig csinálni, és fontos, hogy a beteget támogató családtagok vegyék körül.

Bármiben is találja meg a reményét, keresse meg a szükséges támogatást és kérjen segítséget, hogy megvalósíthassa a céljait.

Forrás:
https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/when-cancer-doesnt-go-away.html