A daganatos betegség általában nem csupán egyszeri eseményként ad kihívást az életünkben, és folyamatosan figyelni, kezelni kell, és olykor nem is tűnik el teljesen. Lehet krónikus (folyamatban lévő) betegség, hasonlóan a cukorbetegséghez vagy a szívbetegségekhez. Ez gyakran előfordul bizonyos daganattípusok esetén, például petefészekrák, krónikus leukémia és egyes limfómáknál is. A test más részeiben elterjedt vagy visszatérő daganatok – például áttétes emlő- vagy prosztatarák – néha krónikus betegséggé válnak.

Mit jelent a krónikus daganat?

Az orvos használhatja a kontrollált kifejezést, ha a vizsgálatok azt mutatják, hogy a rák az idő múlásával nem változik. Az ellenőrzés meghatározásának másik módja a betegség stabilnak történő nevezése. Az ilyen típusú daganatokat szorosan figyelik, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem kezdenek el növekedni.

A megismétlődés és remisszió ciklusa

A legtöbb daganatot nem lehet meggyógyítani, de néhányuk hónapokig vagy akár évekig is kezelhető. Valójában mindig van esély arra, hogy a rák remisszióba – nyugalmi állapotba – kerül.

Különböző típusú remissziók vannak. Amikor a kezelés hatására teljesen megszabadul a beteg az összes daganattól, amelyet a tesztekkel észlelni lehet, azt teljes remissziónak nevezzük. A részleges remisszió azt jelenti, hogy a rák részben reagált a kezelésre, de még mindig nem szűnt meg teljesen. A részleges remissziót leggyakrabban úgy határozzuk meg, hogy a mérhető tumor legalább 50% -kal csökken. A remisszió bármely típusának minősítéséhez a daganat hiányának vagy a daganat csökkentésének legalább egy hónapig fenn kell állnia. Nem lehet megmondani, hogy meddig tart, tehát a remisszió nem azt jelenti, hogy a rákból a beteg kigyógyult.

Progresszió

A kezelésre nem változó daganatot stabil betegségnek lehet nevezni. Amikor a rák növekszik, terjed vagy súlyosbodik, a rák progressziójáról beszélünk.

A progresszió jele lehet annak, hogy újra kell kezdeni a korábbi vagy egy más típusú kezelést, hogy a rák visszatérjen a remisszióba. Progresszió és visszatérés akkor fordul elő, ha a kezelés nem pusztítja el az összes rákos sejtet. Ezek a rákos sejtek ezután növekedhetnek és szóródhatnak a szervezetben annyira, hogy újra kimutathatóak lesznek a teszteken.

Kezelés

A legtöbb ember mindent megtesz a daganat kezelése kapcsán, akár az első, akár a második vagy a harmadik alkalommal kell megküzdenie vele. Orvosa tájékoztatja a kezelési lehetőségekről. Emellett dönthet úgy is, hogy másodvéleményt kér. Lehet, hogy klinikai vizsgálatok is rendelkezésre állnak.

Mitől függ a kezelési mód megválasztása?

  • A rák típusa
  • A remisszió és a rák kiújulása közötti időtartam
  • A rákos sejttípus agresszivitása
  • Életkor
  • Általános egészségi állapot
  • Mennyire tolerálja a kezelést?
  • Mennyire reagál a rák a kezelésre?

Mi a palliatív ellátás?

A palliatív ellátás a betegséggel kapcsolatos fizikai és érzelmi tünetek enyhítésére összpontosít. A palliatív ellátás célja, hogy az életét a lehető legjobban élje meg a kezelés előtt, alatt vagy a kezelés után. Ez azt jelenti, hogy pl. a hányingert, fájdalmat, fáradtságot vagy légszomjat kezelik és ellenőrzik. A palliatív ellátás olyan érzelmi tünetek kezelésével is jár, mint a stressz és a depresszió. Időnként gyógyszereket is alkalmaznak, de más kezelési módok is alkalmazhatók, például fizikoterápia és tanácsadás.

Mi a „normális” a rákos megélés esetén?

A rákkezelés első néhány hónapja a változások ideje. A rákos megélés nem annyira a „normálishoz való visszatérés”, hanem az, hogy megtanuljuk, mi a legmegfelelőbb számunkra. Az emberek gyakran azt mondják, hogy az életnek új értelme van, vagy hogy másképp néznek a körülöttük lévő dolgokra, az életükre most. Minden nap új jelentést nyer.

Az új „normális” magában foglalhatja az étkezési mód, a napi rutin, az életvitel, a támogatási források változtatásait. A kezelést a mindennapi élet részévé kell tenni - olyan kezeléseket, amelyeket élete végéig kaphat.

Forrás:
https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/when-cancer-doesnt-go-away.html