Amikor daganatos betegség üti fel a fejét a családban, az az élet minden területére kihat és nem csupán a beteg számára. Meghatározza a mindennapokat függetlenül attól, hogy betegként küzdünk vele, vagy támogatjuk egy szerettünket.

A daganatos betegségek nem válogatnak és bizony gyakran a sztárok háza tájára is ellátogatnak. Sok híresség is bizony megküzdött a saját rák diagnózisával és ezeknek a küzdelmeknek a fényében sokan a hírnevüket használják fel a korai felismerés tudatosságának elterjesztésére, vagy azért, hogy bátorító és inspiráló példával szolgáljanak másoknak. Íme 12 híresség, aki megküzdött a rákkal.

Cynthia Nixon

A „Szex és a New York” színésznőjénél, Cynthia Nixon-nál 40 éves korában a rutinszerű mammográfia során diagnosztizálták a mellrákot. És bár sokáig nem vállalta fel a nyilvánosság előtt a betegséget, ma már a kór elleni küzdelem aktivistája. A Grammy-, Tony- és Emmy-díjas Nixont nagyon megrázta egyik mellének elvesztése és az azt követő kemoterápia. A mellrák egyébként fontos témája volt a sorozatnak is.

 

Kylie Minogue

Az énekesnőnél 2005-ben, 36 éves korában diagnosztizálták a daganatot a bal melle alatt. Először azonban félrediagnosztizálták és ez keserítette meg az életét, másodjára viszont ott volt a szomorú valóság. Részleges maszektómián, kemoterápián és sugárkezelésen esett át.

Kylie Minouge is azon szerencsés nők közé tartozik, akiknek - eddig legalábbis úgy tűnik - szintén sikerült megbirkóznia a mellrákkal. "Sokat sírtam abban az időben, amikor onkológiai kezelésre kellett járnom, de az orvosom azt mondta, meg fogok gyógyulni, és bízzak a szer hatásában" - idézi az énekesnő szavait egy emlőrákkal foglalkozó blog.

 

Dame Maggie Smith (Egyik híres szerepe volt Minerva McGalagony a Harry Potterből)

2007-ben, 73 éves korában diagnosztizálták nála a mellrákot, de ez nem akadályozta meg abban, hogy 2008-ban eljátssza karakterét a Harry Potter és a Félvér Herceg című filmben. Ő ragaszkodott hozzá, hogy folytassák a munkát. Miután a csomót eltávolították, a színésznő kemoterápiát és besugárzást is kapott a film forgatása közben.

 

Ben Stiller

Ben Stiller-nél 2014-ben, 48 éves korában diagnosztizálták a prosztata rákot. Két évvel később a „Today” show interjújában megosztotta a közönséggel a diagnózisát és a prosztata-specifikus antigén (PSA) tesztje mellett is felszólalt: „Minden srácnak meg kell csinálnia a tesztet! ” – mondta.

Az interjú során elmondta, hogy követi orvosának ajánlásait, eltávolították a prosztatáját, és szerencsésnek érzi magát, hogy rákmentes.

 

Olivia Newton-John

A Pomádé sztárjánál 1992-ben diagnosztizálták a mellrákot, és a kezelések a következő évben enyhítették a betegséget. Azóta aktív a rákmegelőzés kutatásában és adománygyűjtésben, segített megnyitni az Olivia Newton-John Rák- és Wellness Központot Melbourne-ben, Ausztráliában.

Több mint 20 évvel később, 2013-ban a vállába terjedt át a daganat, 2017-ben pedig a rák harmadszor is visszatért az életébe, a gerincének alsó felületén. Az ausztrál énekes-színésznőt sugárterápiával kezelték, a cukrot kiiktatta az étrendjéből és kannabiszolajat használ a fájdalom kezelésére. Newton-John az emlőrák szűrésének támogatója, miközben folytatja a betegség elleni küzdelmet.

 

Michael Douglas

A híres színész tartós torokfájás miatt fordult orvoshoz, 2010-ben az orvosok daganatot találtak a nyelvén és megállapították, hogy szájrákja van. Mind a sugárterápiát, mind a kemoterápiás kezeléseket elindította, és most rákmentes. Noha a szájüregi rák már régóta kapcsolódik a dohányzáshoz és az alkoholfogyasztáshoz, az újonnan megjelenő kutatások azt mutatják, hogy a HPV-vel kapcsolatos szájrákok száma az, ami növekszik.

 

Christina Applegate

2008-ban, 36 éves korában mutatták ki a mellrákot nála. A vizsgálatok pozitív BRCA-1 génmutációt állítottak, melyet édesanyja is hordozott. A színésznő kettős maszektómiát kért annak ellenére, hogy csak az egyik mellében volt csomó. Azt mondta azért döntött így, hogy csökkentse a rák terjedésének kockázatát és megakadályozza, hogy az újra felüsse a fejét. 2017-ben megelőző intézkedésként eltávolították petefészekét és petevezetékeit is. A színésznő meglapította a “Right Action for Women” nonprofit szervezetet is, melytől a mellrákos nők pénzügyi támogatást is kaphatnak.

"Anyám szintén emlőráktúlélő. Amikor kiderült, hogy nekem is mellrákom van, hamar 180 fokos fordulatot vettem: a stresszt megpróbáltam teljesen kizárni az életemből, és ma már nemigen eszem olyan ételeket, amelyek egészségtelenek" - mondta Applegate a UsMagazine.com oldalának.

 

Hugh Jackman

Az ausztrál színész több kezelésben részesült a bazálsejtes karciómája miatt, amely a bőrrák gyakori formája. Az ausztrál színész nagy szerelmese a napnak, a tengernek és a szörfözésnek, azonban ennek évekkel ezelőtt a rákos diagnózis lett a böjtje. A színésznél 2013-2017 között hatszor fedezték fel a rosszindulatú elváltozást, amely miatt többször műteni kellett. Közösségi oldalán többször kötéssel az orrán számolt be követőinek a beavatkozásról, melyhez azért hozzátette, hogy rosszabbul néz ki kötéssel, mint anélkül. Az X-Men filmek sztárja nem győzött köszönetet mondani orvosainak, akikhez háromhavonta jár felülvizsgálatra. Ennél a típusú betegségnél a rák folyamatosan kiújul, így Jackman tisztában van vele, hogy a következő években is erről fog szólni az élete.

 

Kathy Bates

Kathy Bates színésznő kétszeres rákos túlélő: 14 év alatt mind a mell-, mind a petefészekrákot legyőzte. Az Oszkár-díjas színésznőnek nyiroködémája is van, ami gyakran előfordul, mivel a nyirokcsomók eltávolításra kerülnek az emlőrák műtét során. Egyik interjújában Bates szerint a rák megváltoztatta életképét: "Kevésbé vagyok már remete és többet utazom" - mondta. „Most nagyon élvezem az életem minden pillanatát. Nem azt mondom, hogy minden pillanat fantasztikus - mindannyian nehéz időkön megyünk keresztül -, de igyekszem jelen lenni az életemben és hálás vagyok az időmért.”

 

Martina Navratilova

A teniszcsillagot 53 éves korában diagnosztizálták mellrákkal; az orvosok műtéttel és sugárkezeléssel kezelték. A 18-szoros Grand Slam-győztes legenda szerencséjére jóindulatú daganatot találtak a mellében, amely nem terjedt át a szövetekre. „Sírtam, amikor az orvosok közölték a diagnózist” – nyilatkozta Martina Navratilova a People Magazine-nak.

 

Rod Stewart

Rod Stewart már kétszer is szembenézett a rák diagnózisával. A legendás énekesnél 1999-ben fedezték fel az orvosok, hogy pajzsmirigyrákja van. 2000 júliusában műtötték meg - és habár a beavatkozás veszélyeztette rekedtes hangját -, komolyabb következményei nem lettek operációnak, de énekelni újra meg kellett tanulnia. 2019. szeptemberében pedig lenyilatkozta, hogy két évvel korábban prosztatarákot diagnosztizáltak nála. Akkor a korai felismerést nevezte meg a túlélése zálogaként és azóta mindig felhívja a szűrés fontosságára közönsége figyelmét.

 

Marcia Cross

2018. szeptember 15-én a Született feleségek sztárja, Marcia Cross az Instagram-ot használta, hogy felfedje rajongói előtt a rákkal való küzdelmét. Ekkor megosztott egy fényképét önmagáról a kezelés után, kommentben pedig leírta, hogy hálás és boldog, hogy életben van, de szomorú a hajvesztése miatt. Az azt követő napokban Marcia több információt osztott meg küzdelméről. "Kemény út, de egészséges vagyok, boldog és hálásabb vagyok, mint valaha” – nyilatkozta.

 

A sztárok ugyan világszerte ismertek és fontos, hogy történeteikkel, küzdelmükkel példát mutassanak és erősítsék hitünket, hogy ha nekik sikerült, Nekünk miért ne sikerülne?

Ugyanakkor számtalan csendes, hétköznapi hős él közöttünk, a barátaink, a rokonaink a munkatársaink között, akik kitartásból, küzdő erőből, hitből, életszeretetből nap mint nap jelesre vizsgáznak és megérdemelten előttünk járó példaképeink lehetnek.