Vegyünk egy nagy levegőt – avagy a tüdőkapacitás természetes növelése

A légzőgyakorlatok, a testmozgás és a D-vitamin mind segítenek a légzőrendszer jó karban tartásában. Nézzünk még 7 egyszerű módszert, amivel javíthatja a tüdőkapacitását.

 1. Ne dohányozzon!
  A dohányzás károsítja a tüdőt, rengeteg egészségügyi problémát okozva, a tüdőráktól a légzőszervi betegségekig, továbbá határozottan befolyásolja a tüdő kapacitását.
 2. Végezzen légzőgyakorlatokat!
  Vegyünk egy mély lélegzetet! Nem, tényleg nem olyan egyszerű. Számos légzőgyakorlatot találhat az interneten, amelyek gyakorlása segít megőrizni a tüdő egészségét.
 3. Ügyeljen a D-vitamint fogyasztásra!
  Egy tanulmány megállapította, hogy a magasabb D-vitamin-szint jobb tüdőműködéshez vezethet. Nyáron, attól függően, hogy hol él, a legtöbb ember elegendő D-vitaminhoz jut a napsütésből. Ahogy a téli hónapok közelednek és a nap eltűnik, érdemes lehet D-vitamin táplálék-kiegészítőt szedni. A D-vitamin olyan élelmiszerekben is megtalálható, mint például az olajos hal, a tojássárgája és a vörös hús.
 4. Énekeljen!
  Az éneklés javíthatja a tüdő kapacitását. Az éneklés különösen hasznos a légzőszervi betegségekben szenvedő betegek számára. 20 indonéz hallgató 2015-ben közzétett tanulmánya megállapította, hogy a kóristák átlagos tüdőkapacitása magasabb, mint azoknak, akik nem képzett énekesek.
 5. Legyen aktív!
  A rendszeres testmozgás az egyik legjobb módszer a tüdőkapacitás növelésére. Amint azt a biológiai órákon is megtanultuk az intenzív mozgás hatására megnövekszik az izmok oxigén szükséglete, ezt a szervezet azáltal képes kompenzálni, hogy kitágítja az ereket, így növelve meg a szállítandó vér és ezzel együtt a tápanyagok és oxigén ellátását. A mozgás a légzésszámot is felgyorsítja, ami által nagyobb mennyiségű oxigént képes felvenni majd elosztani a szervezet. Az intenzívebb mozgás hatására a bordaközi izmok nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ezáltal erősödnek és javul hatékonyságuk. Az erősebb tüdő, és az erősebb bordaközi izmok pedig a szív terheltségét csökkentik.
 6. Húzza ki magát!
  Tanulmányok kimutatták, hogy a helytelen testtartású ülés csökkenti a tüdő kapacitását, mivel ez a testhelyzet nyomja a tüdejét. Tehát a gyors kapacitásnövelés érdekében üljön fel egyenesen, húzza ki magát, tartsa egyenesen a hátát. A jó testtartás hátfájás esetén is segíthet.
 7. Szellőztessen ki!
  Ha nagyvárosban él, a légszennyezés sajnos elkerülhetetlen. Még a rövid távú levegőszennyezés is hatással lehet a tüdőre. Tartsa mindig tisztán lakását, portalanítson rendszeresen vegye körbe életterét szobanövényekkel, amelyek elősegíthetik a levegő felfrissítését. Azokban a napokban, amikor alacsony a szennyeződés szintje, feltétlenül nyissa ki az ablakokat és szellőztessen.
Forrás:
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/oct/29/seven-ways-to-improve-your-lung-capacity