Ha daganatos betegséggel küzd, egészséges életmóddal segítheti szervezetét abban, hogy jobban viselje a daganatkezeléseket és kevésbé okozzanak nehézséget a mellékhatások. A kutatások szerint a helyes táplálkozás, testmozgás és más egészséges viselkedés javíthatja az életminőségét a kezelés alatt.

Az egészséges életmód előnyei a kezelés alatt

A helyes táplálkozás, testmozgás és hatékony stresszoldás segíthetnek kezelni a rák és annak kezelésének mellékhatásait. Valójában egyes rákkezelések hatékonyabbak, ha figyel az étkezésre, többet mozog, és elhagyja más rossz szokásait, például a dohányzást.

Az egészséges életmód hozzájárulhat a rákkezelés néhány mellékhatásának minimalizálásához, ideértve a következőket:

  • Fáradtság
  • Hányinger
  • Hányás
  • Feszültség
  • Szorongás
  • Depresszió

Stratégiák az egészség megőrzéséhez a kezelés alatt és után

Az egészséges életmód javíthatja életminőségét a tüdőrák kezelése alatt és után. Néhány ember számára a tüdőrák diagnózisa motiválja őket arra, hogy egészségi állapotukra jobban figyeljenek. Mások számára viszont nehézséget jelent elköteleződni az új, egészséges szokások mellett. Támaszkodjon a szakemberek és a támogató csoportok, szolgálatok segítségére, hogy segítsenek az egészséges életmód kialakításában.

5 egészséges szokás, amelyek segítenek a tüdőrák kezelésében

1. Szokjon le a dohányzásról!
Ha tüdőrákot diagnosztizáltak Önnél, akkor a dohányzásról való leszokás után azonnali jutalom jár, beleértve:

  • Normál vérnyomás és pulzusszám
  • Alacsonyabb a krónikus betegségek, például a szívbetegség és a magas vérnyomás kockázata
  • A tüdő és a légzőrendszer jobb működése

2. Egészséges étkezés
A megfelelő táplálkozás fontos a tüdőrákos betegek számára. Az egészséges ételek fogyasztása után jobban fogja érezni magát, erősebb maradhat és könnyebben leküzdheti a fertőzéseket. A Culevit Tanácsadó Szolgálat személyre szabott táplálkozási tanácsokkal nyújthat segítséget.

3. Legyen aktív
A fizikai aktivitás csökkentheti a fáradtságot, javíthatja a hangulatot és fenntarthatja az egészséges testsúlyt. Még a rövid tevékenységek, mint például a könnyed séta vagy a könnyű nyújtás is fontos és hasznos az erőnlét megőrzésében.

4. Támogatás igénybevétele
A fizikai egészségén túlmenően elengedhetetlen a mentális egészség és az érzelmi szükségletek kielégítése. Érdemes beszélni tanácsadóval vagy más rákos betegekkel, támogató csoportokban, akik megértik, hogy mit megy keresztül.

5. Családi támogatás
Függetlenül attól, egy gondozó támogatja a rákkezelését, fontos, hogy legyen valaki a családjában, aki segíti Önt. Legyen szó a kezelések összehangolásáról, a logisztikáról vagy éppen az otthoni teendőkről.

Forrás:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-healthy-habits-that-help-you-during-lung-cancer-treatment