Májunk képviseli az emberi test elsődleges szűrőrendszerét, átalakítja a toxinokat hulladéktermékekké, tisztítja a vért, és a máj metabolizálja a tápanyagokat, gyógyszereket, hogy a test számára biztosítsa a legfontosabb fehérjéket. Mivel a test általános szabályozásának ilyen alapvető eleme, rendkívül fontos, hogy a máját egészségesen tartsa.

Az elmúlt években számos olyan termék árasztotta el a piacot, amelynek célja a máj méregtelenítése és tisztítása. Tinsay Woreta, M. D., a Johns Hopkins Egyetem hepatológusa, az alábbiakban tisztázza az ezzel kapcsolatos tévhiteket.

1. mítosz: A májtisztítás fontos szerepet játszik a mindennapi egészség fenntartásában, és különösen akkor hasznos, ha a májat túlzottan megterhelték.
1. tény: Noha a máj tisztítására kapható szereket úgy állítják be, hogy mind gyógyhatással bírnak, általában nem tesztelték őket megfelelően klinikai vizsgálatok során.

Ami az alkohol túlzott mértékű fogyasztását illeti, a máj egészsége szempontjából a legjobb ha nem terheli meg túl sok alkohollal, és a tisztításokról nem bizonyították, hogy megszabadítják testét a túlzott alkoholfogyasztás okozta károktól.

2. mítosz: Nem lehet megelőzni a májbetegségeket.
2. tény: E mítosszal ellentétben számos megelőző lépés létezik, hogy kivédje a kockázatokat, például:

 • Ne igyon túl sok alkoholt. Férfiaknál napi 3, nőknél maximum napi 2 pohár alkohol a felső határ rendszeres alkoholfogyasztás esetén.
 • Kerülje a súlygyarapodást. Tartsa fenn a testtömeg-indexét a normál tartományban (18-25) egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással, hogy csökkentse a nem alkoholos zsíros májbetegség kialakulásának kockázatát.
 • A vírusos hepatitis kockázatának elkerülése érdekében kerülje a tiltott kábítószer-használatot vagy a védekezés nélküli szexuális kapcsolatokat több partnerrel.
 • Fontos a szűrés, mert a krónikus májbetegség évekig lappanghat. Mikor menjen szűrésre?
 1. Ha rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt
 2. Ha a családban előfordult májbetegség
 3. Ha vérátömlesztést kapott 1992 előtt
 4. Ha HIV beteg
 5. Egészségügyi dolgozó, különösen, ha kapcsolatba kerülhetett hepatitis C-fertőzött beteggel
 6. Bárki, akinek nem steril, szabályozott környezetben készült a tetoválása

A májunk több mint 500 -féle feladatot végez el szervezetünkben. Kövesse a fenti tanácsokat a májbetegség elkerülése és a máj maximális hatékonyságának fenntartása érdekében.

3. mítosz: A májtisztítás semlegesíti a meglévő májkárosodásokat.
3. tény: Nem bizonyították, hogy a májtisztítások kezelik a meglévő májkárosodásokat. Íme néhány májbetegség-típus és azok rendelkezésre álló kezelési lehetőségei:

 • A és B hepatitisz ellen oltást kell beadni, ha nem immunis, vagy más májbetegségben nem szenved. Nagyon hatékony orális gyógyszeres kezelés is rendelkezésre áll krónikus hepatitis B fertőzésben szenvedő betegek számára.
 • Alkoholos májbetegség esetén az alkoholfogyasztást teljes mértékben abba kell hagyni, hogy a máj számára a lehető legnagyobb esélyt biztosítsák a gyógyulásra. A máj elképesztő módon képes a regenerálódásra és a gyógyulásra, miután az aktív károkozást megállították.
 • Jelenleg léteznek nagyon hatékony, jól tolerálható orális gyógyszerek a hepatitis C kezelésére.
 • A nem alkoholos zsíros májbetegségek leghatékonyabb kezelése a fogyás, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a máj zsírmennyiségét és a zsír által okozott gyulladást.

4. mítosz: Az elhízás nem növeli a májbetegség kockázatát.
4. tény: Az elhízás jelentősen növeli a nem alkoholos zsíros májbetegség kialakulásának kockázatát. A zsírmáj gyulladást okozhat, ami fibrozis és cirózis kialakulásához vezethet.

Végül a máj egészségének megőrzése érdekében kerülje az elhízást és az alkohol gyakori túlzott fogyasztását, rendszeresen mozogjon, és menjen szűrésre, ha a májbetegség kockázati tényezői fennállnak.

Forrás:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/detoxing-your-liver-fact-versus-fiction