A gyomorrákos betegek esetében fokozottan gyakoriak az étkezési és emésztési problémák.

Ennek oka legtöbbször:

 • a gyomor egészének vagy egy részének eltávolítása
 • a mirigyek, speciális sejtek és a gyomor idegeinek eltávolítása vagy károsodása, amelyek befolyásolják az emésztést
 • az izomgyűrűk eltávolítása vagy károsodása, amelyek szabályozzák az élelmiszereknek a gyomorba jutását (az úgynevezett alsó nyelőcső- vagy szívizomtávot) és a gyomor elhagyását (az úgynevezett pylorikus záróelemet)
 • kemoterápia vagy más kezelések mellékhatásai
 • étvágytalanság, amelyet maga a rák okozott
 • a gyomor nem ürül ki megfelelően, ami így a normálnál hosszabb ideig okoz telítettség érzetet

Az orvosi csapat, beleértve a regisztrált dietetikusokat is, segíteni tudnak a táplálkozás optimalizálásában és a mellékhatások miatti étvágyban érezhető változások kezelésében. A dietetikus az egészségügyi csapat kulcsfontosságú tagja, aki tanácsot adhat az Ön számára megfelelő táplálkozásról.

Leggyakoribb táplálkozási problémák

Fogyás

A súlycsökkenés nagyon gyakori probléma a gyomorrákos betegeknél. A gyomordaganatok elzáródásokat okozhatnak, akadályozva az étel átjutását a nyelőcsőből a gyomorba vagy a gyomorból a bélbe. Ez megnehezítheti az ember étkezését. A rák előrehaladtával megváltozik a test képessége az élelmiszerből származó energia felhasználására. Ennek eredményeként az energia gyorsabban ég. Ez a megnövekedett energiafelhasználás és az alacsonyabb táplálékfelvétel együttesen nagyarányú fogyást eredményez.

További okok

 • A gyomorrákos emberek sokszor szenvednek étvágytalanságban.
 • Gyomordaganat-műtét után előfordulhat, hogy a beteg nem képes nagy mennyiségű ételt megenni, és a kis mennyiségű étel elfogyasztása után is teltségérzete lehet. Ennek mértéke általában azzal függ össze, hogy a gyomor mekkora részét távolítják el.
 • A fennmaradó gyomor vagy vékonybél valószínűleg nem képes a zsírokat és tápanyagokat felszívni.
 • A dömping szindróma megnehezítheti a testsúly fenntartását. A dömping szindróma olyan állapot, amely miatt az étel vagy folyadék túl gyorsan mozog a gyomron át és a vékonybélben. Dömping szindróma akkor fordulhat elő, ha a gyomrot részben vagy egészben eltávolítják.

Fontos fenntartani a testsúlyát, még akkor is, ha az étvágya megváltozott. A megfelelő táplálkozás segít a betegség elleni küzdelemben.

Hasznos tippek

 1. Ne hagyjon ki egyetlen étkezést sem!
  Próbálj meg rendszeresen enni, még akkor is, ha ez csak néhány falatot jelent.
 2. Válasszon magas fehérje- és kalóriatartalmú ételeket.
  Adjon teljes tejet vagy tejszínt a főtt gabonafélékhez vagy levesekhez, használjon szószokat a húsra és zöldségre, vagy adjon hozzá még több vajat vagy margarint a burgonyához.
 3. Ha nem akar vagy nem képes szilárd ételeket fogyasztani, igyon magas kalóriatartalmú, magas fehérjetartalmú italokat (például turmixokat, fagylaltot, sajtokat és kekszet, muffint, földimogyoróvajat, diót, joghurtot és pudingokat).
 4. Próbáljon naponta 6-szor enni kisebb adag ételt vagy nassolnivalókat. Ez általában könnyebb, mintha napi 2-3 nagyobb étkezést próbálunk meg.
 5. Étkezés közben lehetőleg ne igyon, különösen a szénsavas italokat kerülje.

Elegendő vitamin és ásványi anyag beszerzése

A gyomorrákos betegekneknek különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitaminhoz jussanak akkor is, ha például a gyomor egy része vagy egésze eltávolításra került.

 • B12-vitamin
  A B12-vitamin fontos szerepet játszik a vörösvértestek előállításában, valamint az idegrendszer és az emésztőrendszer egészségének megőrzésében. Alacsony B12-vitaminszint fordul elő a gyomor egészének vagy egy részének eltávolítása után, és ez vérszegénységhez vezethet. A gyomor nyálkahártyájának sejtjei (parietális sejtek) olyan anyagot alkotnak, amelyet belső faktornak hívnak, amely segít a testnek a B12-vitamin felszívásában. Az alacsony B12-vitamin szint okozta vérszegénységet ún. veszteséges vérszegénységnek nevezik. Azok a betegek, akiket gyomordaganattal műtöttek, gyakran kapnak B12-vitamint (injekció vagy orális kiegészítő formájában) a vérszegénység megelőzése érdekében.
 • Vas
  A vas ásványi anyag, amely fontos a vörösvértestek előállításában. Gyomorsavra van szükség ahhoz, hogy a test könnyebben felszívja a vasat. Az alacsony vasszint vérszegénységhez is vezethet. Gastrektómiát követően vaspótlást kaphat a beteg. Segíthet, ha több vasban gazdag ételt, például leveles, zöld színű zöldséget, májat és halat fogyaszt.
 • Kalcium
  A kalcium fontos ásványi anyag az erős csontok és fogak építéséhez. Gyomorműtét után a kalcium felszívódása csökken. A kalcium felszívódását szintén csökkenti a dömping szindróma, mivel a gyomor tartalma túl gyorsan ürül a belekbe. Előfordulhat, hogy egy gyomorrákban szenvedő ember nem tud felvenni elég kalciumot az ételekből. Az alacsony kalciumszint csontritkuláshoz vezethet. Fogyaszthat kalciumkiegészítőt az alacsony kalciumszint kezelésére.
 • Folsav
  A folát fontos a vörösvértestek előállításához. A folát felszívódását és emésztését megváltoztathatja a gyomor és a bél szerkezetének megváltozása a műtétet követően.
 • Egyéb vitamin- és ásványi anyag-kiegészítők

Szükség lehet más vitamin- és ásványianyag-kiegészítők bevételére is, ha a gyomrot eltávolították. Az egészséges táplálkozás gyakran nem biztosít elegendő vitamint vagy ásványi anyagot, ha a test nem képes felszívni őket az ételekből. Orvosa javasolhat multivitaminokat, amely számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

A táplálékkiegészítők jó kalória- és tápanyagforrást jelentenek, és különféle ízekben és formákban kaphatók, beleértve a felhasználásra kész italokat (hasonlóan a turmixhoz), a port, a pudingot. Gyógyszertárakban és élelmiszerboltokban kaphatók, és ezek vásárlásához nincs szüksége orvosi receptre.

Tudjon meg többet a rákos betegek táplálkozásáról IDE kattintva!

Forrás:
https://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/stomach/supportive-care/nutrition-and-stomach-cancer/?region=on