Ne stresszelj!

Ha nagy stressz éri a munkája vagy a magánéleti nehézségek miatt, az első és legfontosabb lépés, hogy azonosítsa a kiváltó okokat! Ez az alapja, hogy megtalálja a valódi megoldást és ne elégedjen meg a tüneti kezeléssel. A legkárosabb dolog, amit tehet önmagával, ha a stressz megoldását egészségtelen dolgokban próbálja keresni: például a dohányzás vagy az ivás, vagy akár a túlzott mértékű és cukorban, szénhidrátban gazdag ételek.

"Az életben mindig van megoldás a problémára" - mondja Cary Cooper professzor, a Lancasteri Egyetem munkahelyi egészségügyi szakértője.

Nézzük, mi Cooper professzor tíz legfontosabb stresszoldó javaslata!

 1. Mert napi 5 perc torna mindenkinek kell!
  A testmozgás nem fogja ugyan megszüntetni a stresszt, de csökkenteni fogja az érzelmi intenzitást, amelyet érzékel, megtisztítja a gondolatait, és megteremti a lehetőségét, hogy nyugodtan kezelje a problémáit.
 2. Legyen aktív feladatmegoldó!
  Van megoldás minden problémára. De tenni kell érte. Ha a passzivitást választja az aktív cselekvés helyett, akkor a stressz csak még erőteljesebb lesz. Vegye vissza életében az irányítást a stressztől.
  Az irányítás átvétele önmagában elengedhetetlen a megoldás megtalálásához.
 3. Társas kapcsolatok
  A kollégákkal, a barátokkal és a családdal együtt töltött idő megkönnyítheti a stressz oldását, hiszen gyakran jót nevetünk a társaságukban, ami önmagában kiválóan oldja a stressz. Közeli barátaink segíthetnek objetívebben rálátni a problémára, ami hozzásegít a megoldáshoz is.
 4. Énidő
  Sokszor halljuk mostanában ezt a fogalmat, hogy “énidő”. Sajnos azonban nem vesszük elég komolyan ennek a fontosságát.
  "Mindannyiunknak kell egy kis idő önmagunkra, a társas kapcsolataink ápolására, a pihenésre vagy testmozgásra" - mondja Cooper professzor.
  Tudatosan különítsünk el pihenőidőket a heti teendők tengerében. Írjuk be a naptárba és tartsuk is be. A szervezetünk meg fogja hálálni erősebb ellenállóképességével, jobb stresszkezelési reakciókkal.
 5. Célok és kihívások
  A célok és kihívások kitűzése, például egy új nyelv vagy új sport megtanulása hozzájárul az önbizalom felépítéséhez. Ez is hatékonyan segít a stressz kezelésében.
 6. Kerülje az egészségtelen szokásokat
  Ne hagyatkozzon az alkohol, a dohányzás, a koffein és a mértéktelen sütemény gyógyító hatására! Ezek ugyanis nem megoldások, csak átmeneti menekülőutak, amelyek még jobban elmélyítik a stresszt, és új problémákat generálnak ahelyett, hogy megoldanák azokat.
 7. Segítsen másoknak
  Cooper professzor szerint a kutatások azt mutatják, hogy azok, akik másoknak segítenek pl. az önkéntesség vagy a közösségi munka révén, rugalmasabbá és ellenállóbbá válnak a stresszel szemben. Látni ugyanis és megpróbálni segíteni nehezebb sorsúakon, más perspektívát ad a saját problémáinknak.
 8. Okosabban dolgozzon és ne keményebben
  Az okosabb munka azt jelenti, hogy prioritássá teszi a fontos munkát, és azokra a feladatokra koncentrál, amelyek valódi változást hoznak. Hagyja, hogy a legkevésbé fontos feladatok maradjanak a sor végére és ne ostorozza magát azzal, hogy nem fogy el a nap végére a feladatlista. Sosem fog, fogadja ezt el. Ossza be idejét jó gazda módjára. Vegye előre a fontos és sürgős feladatokat, majd a fontosakat, a végére hagyja a rutinfeladatokat. Érdemes ezt a nap végére hagyni, és a nap elején előrevenni a fontos feladatokat, mégha ezek nehezebbek, vagy nem is szereti őket. Így könnyíti meg a saját életét a leghatékonyabban.
 9. Próbáljon pozitív lenni
  Gondolja végig, mi mindeért hálás az életében. "Az emberek nem mindig értékelik azt, amijük van" - mondja Cooper professzor. "Próbálja meg a poharat félig telinek látni, a félig üres pohár helyett" - mondja. Írjon fel magának minden nap végén 3 olyan dolgot, ami jól ment, amiért büszke magára, vagy amelyért hálás.
 10. Fogadja el azokat a dolgokat, amelyeket nem tud megváltoztatni
  A nehéz helyzet megváltoztatása nem mindig lehetséges. Próbáljon koncentrálni azokra a dolgokra, amelyek felett uralma van.
Forrás:
https://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/reduce-stress/