A családi kórtörténet a közeli hozzátartozóira vonatkozó egészségügyi információk nyilvántartása. A teljes nyilvántartás a rokonok legalább három generációjára vonatkozik, ideértve a gyermekeket, testvéreket, szülőket, nagynénikét és nagybácsikat, unokahúgot és unokaöccsöt, nagyszülőket és unokatestvéreket.

A családtagoknak sok közös jellemvonása van, ideértve a géneket, a környezeti jellemzőket és az életmódot, életvitelt. Ezek a tényezők együttesen információt adnak a családban előforduló betegségek kapcsán. A rokonok közötti betegség-rendellenességek mintáinak vizsgálatával az orvosok meg tudják határozni, hogy az egyén, a többi családtag vagy a jövő generációi fokozottan veszélyeztetve vannak-e egy adott állapot, betegség kialakulása (szívbetegség, magas vérnyomás, stroke, bizonyos rákok és cukorbetegség) kapcsán. A családi anamnézis információkkal szolgálhat a gén mutációi által okozott ritkább betegségek, például a cisztás fibrózis és sarlósejt-betegség kockázatáról is.

A család kórtörténetének ismerete lehetővé teszi, hogy lépéseket tegyünk a kockázat csökkentése érdekében. Azoknak az embereknek, akiknél fokozott az egyes rákok kockázata, az orvosok gyakoribb szűrést javasolhatnak (például mammográfia vagy kolonoszkópia). Az orvosok ösztönözhetik a rendszeres ellenőrzéseket vagy teszteket a családjukban lévő egészséges emberek számára is. Ezenkívül az életmód megváltoztatása, például az egészségesebb étrend bevezetése, a rendszeres testmozgás és a dohányzásról való leszokás sok ember számára csökkenti a szívbetegségek és más krónikus betegségek kialakulásának esélyét.

A család kórtörténetéről az információgyűjtés legegyszerűbb módja az, ha a rokonokkal beszélnek erről. Kérdezzék meg, van-e valamilyen krónikus betegségük, hogyan és mikor fordultak elő ezek? Ezen túlmenően az orvosi nyilvántartások és egyéb dokumentumok is segítséget nyújtanak. Fontos, hogy ezeket az információkat naprakészen tartsuk, és rendszeresen megosszuk családon belül egymással.

Forrás:
https://ghr.nlm.nih.gov/primer/inheritance/familyhistory