A családtagok fontos szerepet játszanak a krónikus betegségek kezelésében, és a kutatók szerint ez hosszú távú előnyöket hozhat a beteg számára.

A betegek és a családtagok együttműködése nagyon sokrétű és a támogató közeg létfontosságú.

A közvetlen hozzátartozók

  • részt vesznek a betegség tüneteinek nyomon követésében,
  • segítenek a betegnek az orvosi vizsgálaton kapott információk későbbi feldolgozásában, megértésében,
  • segíthetnek az orvos-beteg kommunikációban,
  • pszichés támogatást nyújtanak a betegnek
  • segíthetnek a betegnek betartani a gyógyszeres kezelést, valamint
  • óriási szerepet játszanak a megváltozott életmód kialakításában, legyen szó megváltozott étrendről vagy a napi életvitelről.

Egyes családok számára az életmód megváltoztatására, például az egészségesebb étkezési szokásokra és a rendszeres testmozgásra vonatkozó közös célok kitűzése elősegíti a betegek gyógyulását és rehabilitációját ráadásul a családtagok számára is előnyös.

A család mellett a barátok is fontos részei a támogató háttérnek a betegség során. Segíthetnek abban, hogy a beteg pozitív és erős maradjon. Néhány rákos beteg úgy tapasztalja, hogy a baráti köre megváltozik a betegség során. Ennek különféle okai lehetnek. Egyes barátok elengedhetik a kapcsolatot, mert nem tudják, mit kell mondaniuk a rákos betegeknek, és képtelenek szembenézni ezzel. De az is előfordul, hogy a beteg dönt az kapcsolatok elengedése mellett, hiszen a súlyos betegség megváltoztathatja az értékrendjét és életképét, így megváltozhatnak a barátságai is. Mindkét esetben fontos, hogy a család viszont stabilan a beteg mögött és mellett álljon.

Forrás:
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/10/171016132642.htm