A hospice elsősorban a rákos betegek humánus, komplex kezelését jelenti súlyos betegségük végső szakaszában, multidiszciplináris csapat segítségével. Az ápolás célja a betegek életminőségének javítása: enyhíti a szomatikus és pszichés szenvedést, támogatja a testi és szellemi tevékenységeket, segíti a rokonokat a betegség terheinek és a gyásznak a kezelésében.

Orvosok, ápolók, gyógytornászok, mentálhigiénés szakemberek, szociális munkások, papok, dietetikusok és képzett önkéntesek vesznek részt a gondozásban. A csapat tagjai így holisztikus (átfogó – fizikai, pszichológiai, társadalmi és szellemi) támogatást nyújthatnak a betegeknek.

A hospice ellátás fekvőbeteg-ellátásban (szervezetileg független hospice-otthonokban, kórházi palliatív ellátási osztályokon, vagy esetleg képzett mobil csoportok segítségével az általános kórházi osztályokon), ambuláns ellátásként (ambulanciákon), vagy a beteg saját otthonában (professzionális otthoni gondozás formájában) valósul meg.

A palliatív terápia (terminális palliatív gyógyászat) a súlyos, gyógyíthatatlan betegek fájdalmának és egyéb tüneteinek enyhítésére szolgáló támogató kezelések összessége, amely magában foglalja a hospice filozófiáját és az egészségügyi rendszer orvosi szakértelmét. A palliatív ellátás része az összes, a beteg állapotának megfelelő intézkedés, például műtét, sugárterápia, kemoterápia, hormonterápia stb. A végső cél a legmegfelelőbb rehabilitáció és a lehető legjobb életminőség elérése.

A WHO 2002-ben a palliatív ellátást ekként határozta meg:

„A palliatív ellátás olyan megközelítés, amely az életet megrövidítő betegség kísérő problémáitól szenvedő páciens és családja életminőségét javítja azáltal, hogy megelőzi és csillapítja a szenvedést a fájdalom, a fizikai, pszichoszociális és spirituális problémák meghatározásával, kifogástalan értékelésével és kezelésével. A palliatív gondozás:

  • csillapítja a fájdalmat és az egyéb kínzó tüneteket
  • az életet és a halált normális folyamatnak tartja
  • nem tesz semmit a halál megrövidítése és meghosszabbítása érdekében
  • integrálja a betegellátásba a pszichológiai és spirituális tényezőket
  • támogató rendszert kínál, hogy a beteg a lehető legaktívabban élhessen a halálig
  • támogató rendszert kínál a család számára a betegség ideje alatt és a gyász időszakában
  • team-munkát alkalmaz, amely a beteg és családja szükségleteire irányul, beleértve a gyász-tanácsadást, ha az javasolt
  • kiemeli az életminőséget, és ugyanakkor pozitívan viszonyul a betegség folyamatához
  • alkalmazható a betegség korai stádiumában, az életet meghosszabbító terápiákkal – mint a kemoterápia és radioterápia – együtt, és magában foglalja azokat a szükséges vizsgálatokat is, amelyek szükségesek a kínzó klinikai komplikációk jobb megértéséhez és kezeléséhez."

A palliatív ellátás három eleme: tüneti kezelés, pszichoszociális ellátás és a betegség menedzsment.

A hospice nem arról szól, hogy véget ér az élet, hanem arról, hogy még tart.

„Az élet természetes része a halál. Ideje van a meghalásnak, ezt sem siettetni, sem elhúzni nem szabad (…). A hospice célkitűzése: visszaadni a halál méltóságát, segíteni a beteget és a családot, hogy nyílt kommunikációval tudjanak élni a halál elfogadásában. Segíteni, hogy az ember lehetőleg saját otthonában, szerettei körében töltse utolsó napjait. Segíteni az életben feltorlódott problémák, nehézségek kölcsönös feldolgozását, megvalósítani azt, amit az ember még fontosnak tart az életében. Elérni a személyiség halálközeli, utolsó kiteljesedését. És természetesen ellátni a beteget orvossal, jól képzett nővérekkel, fájdalomcsillapítással.” (Polcz Alaine a magyar hospice mkozgalom legjelentősebb alakja)

Forrás:
https://hospice.hu/en/what-is-hospice