Az onkológiai betegek csaknem fele a betegségén túl szorongással, depresszióval is küzd. Az onkopszichológia a támogató rendszerben egyaránt segítséget nyújt a betegeknek, a családtagoknak és magában foglalja a kognitív, memória és magatartási változások értékelését és kezelését az életminőség javítása érdekében.

A kommunikáció fontossága

A pszicho-onkológia egy olyan integrált megközelítés, amely segít a betegeknek megbirkózni a betegségükkel, a kezelésekkel, támogatja őket az új életvitelhez való alkalmazkodásban. Segít a család és a barátok számára a hatékonyabb kommunikációban – felismerve a helyzetet, megtalálva a problémák megoldásának különböző módjait, és mindig ösztönözve a családtagokat, hogy vigyázzanak magukra is.

Ezenkívül megkönnyíti a nehéz beszélgetéseket az élet végét érintő kérdésekről, például a kezelés abbahagyásáról. A szakemberek segítenek információkkal például, ha egy beteg szeretné abbahagyni a kezelést. Ugyanakkor a család és a barátok számára is segítenek megérteni a beteg ilyen jellegű döntését. Továbbá közvetíteni tudnak az orvos-beteg kommunikációban.

A betegtől a túlélőig

A krónikus betegség nagymértékű traumát okoz a betegnek és a közvetlen környezetének is. Folyamatos stresszt jelent, hogy a kezelés milyen hatékonyságú lesz, majd a gyógyulást követően a kiújulástól való félelem szőheti át a betegek életét.

Forrás:
https://www.kucancercenter.org/patient-care/patient-and-family-support-services/emotional-support/psycho-oncology