Annak ellenére, hogy a férfiaknak nincs olyan melle, mint a nőknek, mert kevés mellszövetük van, a felnőtt férfi "mellei" hasonlóak a pubertás előtti lány melleihez. Lányokban ez a szövet növekszik és fejlődik, a férfiaknál azonban nem.

De mivel ez még mindig mellszövet, a férfiak is kaphatnak emlőrákot. A férfiak ugyanolyan típusú mellrákot kapnak, mint a nők, mégha nagyon ritka is.

Az orvosok sokáig azt hitték, hogy a mellrák a férfiaknál súlyosabb, mint a nőknél, de most úgy tűnik, hogy ez azonos.

A fő probléma az, hogy a férfiaknál a mellrákot gyakran később diagnosztizálják, mint a nőknél. Ennek oka az lehet, hogy a férfiak kevésbé gyanakvók ezen a területen. Ezenkívül a kis mennyiségű emlőszövet nehezebben érzékelhető, ami megnehezíti e rákok korai felismerését. Ez azt is jelenti, hogy a daganatok gyorsabban elterjedhetnek a környező szövetekben.

Kik a veszélyeztetett csoportok?

  • Ritka, hogy egy 35 év alatti férfi mellrákban szenved. A férfiak esélye a mellrák kialakulására az életkorral nő. A legtöbb mellrák a 60 és 70 év közötti férfiaknál fordul elő.
  • Mellrák egy közeli női rokonnál
  • A mellkas sugárterhelése
  • Mellbőség (úgynevezett gynecomastia) gyógyszer- vagy hormonkezelésből, vagy akár egyes fertőzésekből adódóan
  • Magas ösztrogénszint
  • A Klinefelter-szindrómának nevezett ritka genetikai állapot
  • Súlyos májbetegség, úgynevezett cirrhosis
  • A herék súlyos betegségei

Tünetek

A mellrák tünetei a férfiaknál is hasonlóak, mint a nőknél. A legtöbb férfi mellrákot akkor diagnosztizálják, amikor egy férfi egy csomót fedez fel a mellén.

De a nőkkel ellentétben a férfiak hajlamosak halogatni az orvoshoz fordulást, amíg súlyosabb tünetek vannak, például a mellbimbó vérzése. Ezen a ponton a rák már áttétet képezhetett.

Diagnózis és kezelés

Fizikai vizsgálatok, mammográfia és biopsziák (kis szöveti minták vizsgálata mikroszkóp alatt).

Hasonlóképpen, ugyanazok a kezelések, amelyeket a nők emlőrákjának kezelésére használnak - műtét, sugárterápia, kemoterápia, biológiai terápia és hormonterápia - a férfiak emlőrákjának kezelésére is alkalmazhatók. Az egyik fő különbség az, hogy az emlőrákos férfiak sokkal jobban reagálnak a hormonterápiára, mint a nők. A férfi emlődaganatok kb. 90% -ánál vannak hormonreceptorok, ami azt jelenti, hogy a hormonterápia a férfiak többségében képes a rák kezelésére.

Forrás:
https://www.webmd.com/breast-cancer/breast-cancer-men