A prosztatarák stádiumairól röviden

A stádium a daganatos betegségek olyan módú leírására szolgál, amely megmutatja, a daganat a test mely részére, részeire terjedt ki, milyen mértékű, hogyan befolyásolja a test egyéb funkcióinak működését, átterjedhet-e más területekre.

Az orvosok diagnosztikai teszteket használnak a rák stádiumának kiderítésére. A stádium ismerete segít az orvosnak eldönteni, hogy melyik kezelés a legjobb a beteg számára, és segít megjósolni a beteg gyógyulási esélyeit. A rák különböző típusaira különböző stádiumleírások szolgálnak.

A prosztata rák stádiumának kétféle típusa létezik:

Klinikai stádium
Ez az ún. DRE (tapintás útján érezhető), a PSA tesztek és a Gleason pontszámain alapul. Ezek a teszteredmények segítenek meghatározni, hogy szükség van-e röntgen, csontszkennelés, CT-vizsgálat vagy MRI vizsgálatok elvégzésére is.

Patológiás rendezés
Ez a műtét során talált információkon, valamint a műtét során eltávolított prosztata szövet laboratóriumi eredményein alapul. A műtét gyakran magában foglalja a teljes prosztata és néhány nyirokcsomó eltávolítását. Az eltávolított nyirokcsomók vizsgálata további információt nyújthat a patológiás stádium kialakításához.

TNM átmeneti rendszer

Az egyik eszköz, amelyet az orvosok a stádium leírására használnak, az ún. TNM rendszer

  • Tumor (T): Mekkora az elsődleges tumor? Hol található?
  • Csomópont (N): Elterjedt-e a daganat a nyirokcsomókban? Ha igen, hol és hány?
  • Metasztázis (M): A rák áttétet mutatott-e a test más részein? Ha igen, hol és mennyit?

Az eredmények alapján 5 szakaszt lehet elkülöníteni 0-ától IV-ig.

Nézzük a TNM rendszert részletesen!

A TNM rendszer használatával a "T" betűvel vagy betűvel vagy számmal (0 - 4) a daganat méretének és helyének leírására szolgál. Egyes szakaszok kisebb csoportokra is fel vannak osztva, amelyek segítenek még részletesebben leírni a daganatot.

A tumorsejtekre vonatkozó specifikus információkat az alábbiakban soroljuk fel. Ha a daganat klinikai stádiumban van, gyakran cT-ként írják. Patológiás stádium használata esetén pT-vel írják.

Klinikai stádium

TX: Az elsődleges daganat nem értékelhető.

T0 (T plusz nulla): Nincs bizonyíték a prosztata daganatára.

T1: A daganat nem érezhető és a képalkotó vizsgálatok során nem látható. Ez akkor fordulhat elő, ha műtétet más okból végeznek, általában nem rákos prosztata sejtek rendellenes növekedése miatt.

T1a: Daganat a műtét során eltávolított prosztata szövet legfeljebb 5% -ában van.

T1b: Daganat a műtét során eltávolított prosztataszövet több mint 5% -ában található.

T1c: A tumort tűbiopszia során találják meg, általában azért, mert a beteg PSA-szintje megemelkedett.

T2: A daganat csak a prosztata területén található, a test más részein nem. Ez elég nagy ahhoz, hogy érezhető legyen.

T2a: A daganat a prosztata egyik oldalának felét érinti.

T2b: A daganat a prosztata egyik oldalának több mint felét érinti, de nem mindkét oldalát.

T2c: A daganat a prosztata mindkét oldalán megtalálható.

T3: A daganat az egyik oldalon a prosztatán keresztülnőtt, és közvetlenül a prosztatán kívül eső szövetben is megtalálható.

T3a: A daganat a prosztatán keresztül terjedt a prosztata egyik vagy mindkét oldalán. Ezt extraprosztatikus kiterjesztésnek (EPE) hívják.

T3b: A daganat az ondóvezetékbe terjed át.

T4: A daganat áttétet képez például a végbélre, hólyagra, medencefalra.

Patológiás stádium

A prosztata rák patológiás stádiumában nincs TX, T0 vagy T1 osztályozás.

T2: A daganat csak a prosztatában található meg.

T3: Van EPE. A daganat a prosztatán keresztül terjedt a prosztata egyik vagy mindkét oldalán.

T3a: EPE van, vagy a daganat behatolt az ondóvezetékbe.

T3b: A daganat kierjedt a herezacskókra.

T4: A daganat áttétet képez például a végbélre, hólyagra, medencefalra.

Áttétek a nyirokcsomókra

Az „N” a TNM-ben

A rendszer nyirokcsomókat jelenti. Ezek az apró, bab alakú szervek segítenek a fertőzések leküzdésében. A medence régiójában a prosztata közelében lévő nyirokcsomókat regionális nyirokcsomóknak nevezzük.

NX: A regionális nyirokcsomók nem értékelhetők.

N0 (N plusz nulla): A rák nem terjedt ki a regionális nyirokcsomókra.

N1: A rák elterjedt a regionális (medencei) nyirokcsomó (k) ban.

Metasztázis (M)

Az "M" jel a TNM rendszerben azt jelzi, hogy a prosztatarák elterjedt-e a test más részein, például a tüdőben vagy a csontokban. Ezt távoli áttéteknek hívják.

MX: A távoli áttétek nem értékelhetők.

M0 (M plusz nulla): A betegség nem áttétes.

M1: Távoli áttétek vannak.

M1a: A rák nem nagy területen vagy távoli nyirokcsomókba terjedt el.

M1b: A rák elterjedt a csontokban.

M1c: A rák a test másik részén is elterjedt, akár a csontokban, akár csontáttét nélkül máshol.

Gleason pontszám a prosztata rák osztályozására

Az ún. Gleason pontszám azon alapul, hogy a rák mikroszkóp alatt nézve mennyire néz ki egészséges szövetként. A kevésbé agresszív daganatok általában egészségesebb szövetekhez hasonlítanak. Az agresszívabb daganatok valószínűleg növekedni fognak és elterjednek a test más részeire.

A Gleason pontozási rendszer a leggyakoribb prosztatarák besorolási rendszer. A patológus megvizsgálja a rákos sejtek elhelyezkedését a prosztatában, és 3-tól 5-ig terjedő skálát oszt ki 2 különböző helyről. Az egészséges sejtekhez hasonló rákos sejtek alacsony pontszámot kapnak. Azok a rákos sejtek, amelyek kevésbé hasonlítanak az egészséges sejtekhez vagy agresszívebbek, magasabb pontszámot kapnak. A számok hozzárendelése céljából a patológus meghatározza a sejtek növekedésének fő mintáját, azaz azt a területet, ahol a rák leginkább jelen van, és egy másik növekedési területet keres. Az orvos ezután minden területre 3 és 5 közötti pontszámot ad. A pontszámokat összeadják, hogy az összpontszám 6 és 10 között legyen.

Az 5 vagy annál alacsonyabb Gleason pontszámot nem vesszük figyelembe. A legalacsonyabb Gleason pontszám 6, ami alacsony fokú rák. A 7-es Gleason-pontszám egy közepes előrehaladottságú daganatot, a 8, 9 vagy 10-es pontszám magas fokú stádiumot jelöl.

Rák stádium főcsoportjai

Az orvosok a rák stádiumát a T, N és M osztályozás kombinálásával osztályozzák. A stádiumba beletartozik a PSA szint (lásd a szűrés) és a fokozat csoport.

I. szakasz: A rák ebben a korai stádiumban általában lassan növekszik. A daganat nem érezhető és a prosztata egyik oldalának felét érinti, vagy ennél kevesebbet. A PSA-szint alacsony. A rákos sejtek jól differenciálódtak, azaz egészséges sejteknek tűnnek (cT1a – cT1c vagy cT2a vagy pT2, N0, M0, PSA szint kevesebb, mint 10, 1. fokozat).

II. szakasz: A daganat csak a prosztatában található meg. A PSA szintje közepes vagy alacsony. A II. stádiumú prosztatarák kicsi, ám egyre növekvő kockázata lehet a növekedésnek és a terjedésnek.

IIA-C szakasz: A daganat nem érezhető és a prosztata egyik oldalának felét érinti, vagy ennél kevesebbet. A PSA szintje közepes, és a rákos sejtek jól differenciálódnak. Ez a szakasz magában foglalja a prosztatára korlátozódó nagyobb daganatokat is, mindaddig, amíg a rákos sejtek jól, kevésbé vagy rosszul megkülönböztethetőek.

III. szakasz: A PSA-szint magas, lokálisan előrehaladott rákra utal, amely valószínűleg növekszik és terjed.

IIIA-C stádium: A rák a prosztata külső rétegén túlterjedt a közeli szövetekbe. Lehetséges, hogy elterjedt a prosztata mirigyében, behatol a végbélbe, a hóyagba. A daganatos rákos sejtek rosszul differenciáltak, vagyis nagyon különböznek az egészséges sejtektől.

IV. szakasz: A rák a prosztata áttétes vagy kiújult.

A rák stádiumára és más prognosztikai tényezőkre vonatkozó információk segítenek az orvosnak konkrét kezelési tervet készíteni.

Forrás:
https://www.cancer.net/cancer-types/prostate-cancer/stages-and-grades