Hogyan juttassuk el férjeinket az orvosi vizsgálatokra? Útmutató férfiaknak az orvoslátogatásokhoz

Ha két férfi beszélget egy orvosi rendelő várójában előbb-utóbb elpanaszolják, hogy a barátnőjük vagy a feleségük kényszerítette őket arra, hogy elmenjenek az orvoshoz. Jellemző attitűd az is, hogy ezt hangoztatják: “Én ugyan csak akkor megyek orvoshoz, ha visznek!”

Talán Önök is ismernek ilyen férfit?

Senki sem élvezi az orvosi vizsgálatokat, de a férfiak különösen vonakodnak bejelentkezni. Egy kutatás szerint a férfiak 24 százalékkal kevésbé valószínű, hogy orvoshoz mennek, mint a nők. Ez az eltérés azért fontos, mert amikor a férfiak kórházba kerülnek, akkor valószínűbb, hogy súlyos problémákat diagnosztizálnak náluk a rendszeres szűrés hiánya miatt.

Miért kerülik el a férfiak orvosokat?

A férfiasság személyes és kulturális meghatározása az egyik fő tényező. Egy 2009-es tanulmány megállapította, hogy a macsó attitűddel rendelkező középkorú férfiak gyakran férfiatlannak gondolják, hogy felkeressenek egy orvost, ha problémájuk van. És itt nem kell életveszélyes problémákra gondolni. Sokan a sport közbeni sérüléseiket is elhanyagolják, és addig nem mennek el orvoshoz, amíg az nem lesz elviselhetetlenül fájdalmas.

Egyes férfiak azért kerülik az orvost, mert vagy nincs elegendő, vagy téves információik vannak arról, mi is történik egy orvosi vizsgálat során. Sok srác úgy véli, hogy a prosztatavizsgálat a 40 éves életkor utáni minden rutin fizikai vizsgálatnak is kötelező része. A valóságban ezt a típusú vizsgálatot csak akkor javasolja az orvos, ha indokolt, például ha családi kórtörténetében prosztatarák előfordulás van.

Mikor kell feltétlenül orvoshoz menni?

Ha valaki fiatal és egészséges, akkor nem kell feltétlenül orvoshoz menni mindaddig, amíg nem merülnek fel problémák. A 35 év alatti férfiak, akik jól érzik magukat, általában egészségesek és nincs családi anamnézisük súlyos betegségek kapcsán, valószínűleg kihagyják az éves fizikai vizsgálatokat, és csak szükség szerint mennek csak orvoshoz. Ugyanakkor érdemes 35 év alatt is évente elmenni egy rutinvizsgálatra, így lesz személyes kapcsolata az orvossal és nagyobb bizalommal tud hozzá fordulni, ha a szükség úgy hozza.

Legalább ezt az 3 dolgot ellenőriztesse rendszeresen!

 • 35 évtől: koleszterinszint mérése ötévente
 • 40-65 év között: vérnyomás mérése kétévente
 • 50-75 év között: vastagbélrák-szűrés 10 évenként

Hogyan lehet a legtöbbet kihozni az orvosi látogatásból?

 1. Először érdeklődjön a környezetében, melyik orvoshoz érdemes elmennie?
  Az alapján döntsön, ki kompetens a kórelőzmények, az általános állapot, az esetleges tünetek, problémák kapcsán.
 2. Írja össze a tüneteit előre!
  Az egyik leghatékonyabb módszer az előkészítéshez, ha összegyűjti a családtörténetet, beleértve a szülők, testvérek és nagyszülők egészségi állapotát, és megjegyzi a családban bekövetkező betegségek egyértelmű mintáit. Ez fontos információt nyújt az orvos számára, hogy mely teszteket vagy szűréseket érdemes elvégezni, és hogyan nyújthatja a legátfogóbb ellátást.
 3. Ha egy konkrét probléma miatt érkezik, döntő fontosságú, hogy minél több részletet osszon meg - például bármit, ami a tünet első megjelenésekor érzett, mi teszi jobbá vagy rosszabbá a problémát, és milyen típusúak a jellemző tünetek, mikor keletkeznek? Ez valóban felgyorsíthatja a vizsgálatot.
 4. Sok embernek nehéz beszélnie bizonyos témákról, például az erekciós diszfunkciót említeni, és csak mintegy mellékesen említi meg, vagy csak a vizit végén, így gyakran nem hagy elegendő időt a beszélgetésre. Az érzékeny kérdéseket írásban is átadhatja az orvosnak, ez enyhíti a nyomást és biztosíthatja, hogy orvosa először a legfontosabb kérdéssel kezdje.
 5. Ha 5-10 éve nem látta Önt orvos, készüljön egy hosszabb vizitre. Kérjen időpontot előre!

+ 1) Nyugodjon meg!

Sok ember elkerüli az orvosi rendelőt, mert félnek attól, amit hallhatnak. Ahelyett, hogy a tesztek, vizsgálatok, szűrések eredményeit vitathatatlan stigmáknak tekintené, hasznos lehet, ha inkább információként tekint rájuk. Például a magas koleszterinszint nem feltétlenül jelenti azt, hogy gyógyszeres kezelésre van szüksége. A teszt csak segíti az általános kockázat felmérését. A legfontosabb dolog az összes lehetőség megismerése és megértése, így Ön és orvosa együtt dönthet a legjobb lehetőség mellett.

Forrás:
https://www.onemedical.com/blog/live-well/guys-doctor-guide/