Védjük a vesénket, hogy ő is védhessen bennünket!

A vesék napról-napra keményen dolgoznak nekünk. Hogyan segíthetünk mi nekik?

 • Figyelje a vérnyomását
  Ha túl magas, az stresszt okozhat a vese számára. Ha nem biztos benne, hogy milyen a vérnyomása, ellenőriztesse orvosával. Lehetséges, hogy magas vérnyomása van, és nem is tudja, mert nincs tünete. A magas vérnyomás a veseproblémák egyik fő oka.
 • Van cukorbetegsége?
  Ha igen, működjön együtt orvosával, hogy rendszeresen ellenőrizze a vércukorszintjét. Ha nincs ellenőrzés alatt, ez idővel problémákat okozhat a vesében. A magas vérnyomás mellett a cukorbetegség a vese egészségének egyik legnagyobb ellensége.
 • Használja helyesen orvosságait
  Használja őket orvosának ajánlása szerint, vagy kövesse a csomagoláson található utasításokat. Vigyázzon az olyan gyógyszerekkel, amelyek hosszú idejű szedésük során vesekárosodást okozhatnak, beleértve a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, például az ibuprofent, valamint az olyan vényköteles gyógyszereket, mint a lítium- és HIV-gyógyszerek.
 • Egészséges életmód
  A testmozgás és a megfelelő étkezés segít a szívének és az egészséges testsúlyának a fenntartásában. Segítik a vérnyomást és a vércukorszintjét is, és ez jó a vesének is.
 • Óvatosan a sóval
  Naponta legfeljebb 2300 milligramm sót használjon ételeiben összesen. Ellenőrizze az élelmiszer-címkéket, hogy megnézze, mennyi sót tartalmaz egy adag. Lehet, hogy többet, mint gondolná!
 • Az életerő forrása: a víz
  A vesének különosen fontos, hogy hidratált legyen a megfelelő működéshez. Ártalmas, ha kevés vizet iszik, de túlzásba sem szabad esnmi. Mennyit kell inni? Az ellenőrzés egyik legegyszerűbb módja az, ha ellenőrzi a vizelete színét. Ha halványsárga vagy tiszta, akkor az rendben van. Ha sötét sárga, akkor több vízre van szüksége.
 • Szabad alkoholt inni?
  A nők számára naponta maximum egy pohár, míg a férfiaknál naponta maximum 2 pohár ital fogyasztása ajánlott.
 • Tilos a dohányzás
  A dohányzás káros a szervek véráramára, ideértve a vesét is. Ha gyógyszert szed a magas vérnyomás kezelésére, akkor a dohányzás befolyásolhatja ezeket a gyógyszereket is. Tegye a legfontosabb egészségügyi prioritássá a dohányzásról való leszokást, még akkor is, ha több próbálkozásra van szüksége. Nem csak a veséje, hanem a tüdeje, az egész teste hálás lesz.
Forrás:
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/keep-kidneys-healthy#1