Felnőttekben a vesesejtes carcinoma a vesedaganat leggyakoribb típusa - a rákos daganatok kb. 90% -a a vesében. A kisgyermekeknél nagyobb valószínűséggel fejlődik ki az úgynevezett Wilms tumor.

A veserák gyakorisága növekvőnek tűnik. Ennek egyik oka lehet az a tény, hogy a képalkotó technikákat, például a számítógépes tomográfia (CT) szkennelést gyakrabban alkalmazzák. Ezek a tesztek véletlenszerűen is eredményezhetik a vesedaganatok felfedezését. Sok esetben a vesedaganat korai stádiumban fordul elő, amikor a daganatok kicsik és még csak a vesére korlátozódnak, így könnyebben kezelhetők.

Tünetek

A vesedaganat ritkán okoz tüneteket a korai szakaszban. Jelenleg nincsenek olyan rutin tesztek, amelyek tünetek hiányában a veserák szűrésére szolgálnának. A későbbi szakaszokban a vesedaganat tünetei a következők lehetnek:

 1. Vér a vizeletben, amely rózsaszínű, piros vagy kóla színű lehet
 2. Szűnni nem akaró fájdalom a hátban vagy az oldalban
 3. Étvágytalanság
 4. Megmagyarázhatatlan fogyás
 5. Fáradtság
 6. Láz, különösebb ok nélkül

Okai

Nem világos, mi okozza a vesesejtes rákot, a vesedaganat leggyakoribb formáját, bár számos kockázati tényezőről tudunk.

A vesesejtekben kialakuló mutációk azt eredményezik, hogy a sejtek gyorsan növekednek és osztódnak. Az akkumuláló rendellenes sejtek olyan daganatot képeznek, amely a vesén túl is terjedhet. Egyes sejtek áttétet képezhetnek a test távoli részeire is.

Kockázati tényezők

 1. Idősebb kor
  A vesedaganat kockázata növekszik az életkorral.
 2. Dohányzás
  A dohányosoknál nagyobb a vesedaganat kockázata, mint a nem dohányzóknál. A kockázat csökken a leszokás után.
 3. Elhízottság
  Az elhízott embereknél nagyobb a vesedaganat kockázata, mint az átlagos testsúlyúaknál.
 4. Magas vérnyomás
  A magas vérnyomás növeli a vesedaganat kockázatát.
 5. Veseelégtelenség kezelése
  Azoknál, akik hosszú távú dialízist kapnak krónikus veseelégtelenség kezelésére, nagyobb a vesedaganat kialakulásának kockázata.
 6. Bizonyos öröklött szindrómák
  Bizonyos öröklött szindrómákkal született embereknél fokozott lehet a vesedaganat kockázata, ilyenek például a von Hippel-Lindau betegségben, a Birt-Hogg-Dube szindrómában, a tuberusos sclerosis multiplexben, az örökletes papilláris vesesejtes karcinómában vagy a családi vesedaganatban szenvedők.
 7. Családi érintettség
  Azoknál az embereknél, akiknek a családi kórtörténetében vesesejt-rák van, nagyobb a veserák kockázata.
 8. Bizonyos anyagoknak való kitettség a munkahelyen
  Ez magában foglalhatja például a kadmium vagy bizonyos herbicidek expozícióját.

Megelőzés

Az egészség javítása érdekében tett lépések csökkenthetik a vesedaganat kialakulásának kockázatát.

 1. Le kell szokni a dohányzásról
  Számos leszokási lehetőség létezik, ideértve a támogató programokat, a gyógyszereket és a nikotinpótló termékeket. Mondja meg orvosának, hogy szeretne leszokni a dohányzásról, és együtt vitassák meg lehetőségeit.
 2. Fent kell tartani az egészséges testsúlyt
  Ha a jelenlegi testsúlya egészséges, tartsa meg ezt egészséges táplálkozással és heti több alkalommal rendszeres edzéssel. Ha fogynia kell, csökkentse a napi bevitt kalóriák mennyiségét, és növelje az edzéseket, amivel a ledolgozott kalóriák is nőnek. A célja az legyen, hogy lassan fogyjon - hetente 0,5-1 kilogramm fogyás hozhat tartós és egészséges eredményt. Kérdezze meg orvosát más egészséges módszerekről, amelyek segíthetnek a fogyásban.
 3. Ellenőrizze rendszeresen a vérnyomását
  Ha magas a vérnyomása, számbaveheti a csökkentésének lehetőségeit. A testmozgás, a fogyás és az étrend megváltoztatása is segíthetnek. Beszélje meg lehetőségeit orvosával.
Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-cancer/symptoms-causes/syc-20352664