A májunk számos alapvető feladatot lát el, kezdve a fehérjék, koleszterin és epe előállításától a vitaminok, ásványi anyagok és a szénhidrátok felszívódásáig.

Ezenkívül lebontja a toxinokat, például alkoholt, gyógyszereket és az anyagcsere természetes melléktermékeit. Az egészség fenntartása szempontjából fontos, hogy a májunk jó egészségnek örvendjen.

Nézzük, melyik az a 11 legjobb étel, amely segít az egészséges máj megőrzésében.

 1. Kávé
  A tanulmányok kimutatták, hogy a kávéfogyasztás védi a májat a betegségektől. Például, tanulmányok többször kimutatták, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a májzsugorodás vagy tartós májkárosodás kockázatát krónikus májbetegségben szenvedő embereknél. A kávé csökkenti a gyulladást és növeli az antioxidáns glutation szintjét. Az antioxidánsok semlegesítik a káros szabadgyököket, amelyek a testben természetesen képződnek, és a sejtek károsodását okozhatják. Ez csökkenti a májbetegségek, a rák és a zsíros máj kialakulásának kockázatát is.
 2. Tea
  A tea sok szempontból bír az egészségre jótékony hatással, de a bizonyítékok azt mutatják, hogy a máj számára különös előnyökkel járhat. A fekete és a zöld tea javíthatja a máj enzim- és zsírszintjét.
 3. Grapefruit
  A grapefruit antioxidánsokat tartalmaz, amelyek természetes módon védik a májat. A grapefruitban található két fő antioxidáns a naringenin és a naringin. A grapefruit antioxidánsai védik a májat a gyulladás csökkentésével és a védelmi mechanizmusok fokozásával.
 4. Áfonya
  A bogyóknak magas antioxidáns tartalmuk van, amelyek védik a májat a károsodásoktól.
 5. Szőlő
  A szőlő, különösen a vörös és a lila szőlő számos különféle jótékony növényi vegyületet tartalmaz. A legismertebb a resveratrol, amelynek számos egészségügyi előnye van. Állatkísérletek és egyes emberekkel végzett vizsgálatok is azt mutatják, hogy a szőlő és a szőlőmag kivonat védi a májat a károsodásoktól, növeli az antioxidáns szintet és remek gyulladásgátló.
 6. Kaktuszfüge
  A fügekaktusz az ehető kaktuszok népszerű típusa, gyümölcse a kaktuszfüge vagy tuna. A kaktuszfügét és levét fogyasztják leggyakrabban. A gyümölcs leve segíthet a másnaposság tüneteinek leküzdésében, csökkenti a gyulladást is. Védhetik a májat az alkoholfogyasztás okozta károsodásoktól is.
 7. Céklalé
  A céklalé olyan nitrátok és antioxidánsok forrása, amelyek javíthatják a szív egészségét és csökkenthetik az oxidatív károsodásokat és a gyulladást. A céklalé védi a májat az oxidatív károsodásoktól és a gyulladástól, miközben növeli a természetes méregtelenítő enzimek hatását.
 8. Sötétzöld színű zöldségek
  A sötétzöld színű zöldségek, mint például a brokkoli és a kelbimbó fokozhatják a máj természetes méregtelenítő enzimeinek működését, megvédhetik azokat a károsodásoktól.
 9. Diófélék
  A dióban magas a zsírtartalom és tápanyagokban gazdag - ideértve az antioxidáns E-vitamint - és a jótékony növényi vegyületek. Ez a összetétel számos egészségügyi hatásért felelős, különös tekintettel a szív egészségére, de potenciálisan a májra is.
 10. Zsíros halak
  A zsíros halak omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, azaz olyan egészséges zsírokat, amelyek csökkentik a gyulladást, és amelyekkel alacsonyabb a szívbetegség kockázata. Az omega-3-ban gazdag zsíros halak fogyasztásának számos előnye van a máj számára. Ugyanakkor fontos, hogy figyeljen az omega-6 és az omega-3 arányára a szervezetében.
 11. Olívaolaj
  Az olívaolajat egészséges zsírnak tekintik, mivel számos egészségügyi előnye van, ideértve a szívre és az anyagcserére gyakorolt pozitív hatásait. A tanulmányok azt is mutatják, hogy az olívaolaj-fogyasztás csökkenti a máj zsírszintjét és javítja a májenzimszintet.

Ezen ételeknek az étrendbe történő beépítése természetes és egészséges módja a máj megóvásának és táplálásának.

Forrás:
https://www.healthline.com/nutrition/11-foods-for-your-liver#section12