A máj az emberi test legnagyobb szerve, amely számos fontos élettani funkcióért felelős. Epét termel, amely nemcsak az emésztéshez, hanem például a vitaminok megfelelő felszívódásához is szükséges. Számos életfontosságú fehérje a májban termelődik, ilyenek például a véralvadási faktorok vagy a hormonokat szállító fehérjék.
A máj részt vesz a szervezet szénhidrát és zsíranyagcseréjében is. Működése védi a szervezetet, mivel fontos méregtelenítő funkciókat is ellát. Sok gyógyszer például a májban alakul át vagy bomlik le.

A májban számos daganattípus kialakulhat. A májrák leggyakoribb típusa a hepatocellularis carcinoma. Ritkább típusok az intrahepatikus cholangiocarcinoma és a hepatoblastoma.

Tünetek

A legtöbb embernél a betegségnek nincs tünete a májrák korai stádiumában. Később az alábbi tünetek észlelhetők:

 1. Fogyás különösebb ok nélkül
 2. Étvágytalanság
 3. Felső hasi fájdalom
 4. Hányinger és hányás
 5. Általános gyengeség és fáradtság
 6. Hasi duzzanat
 7. Sárgás elszíneződés a bőrén és a szemfehérjén (sárgaság)
 8. Fehér, krétás színű széklet

Okai

A májrák akkor fordul elő, amikor a májsejtekben változások (mutációk) alakulnak ki. A sejt DNS-e az az anyag, amely útmutatást nyújt a test minden kémiai folyamatához. A DNS mutációk megváltoztatják ezeket az utasításokat. Ennek egyik következménye az, hogy a sejtek elkezdenek növekedni és osztódni, kikapcsol az automatikus sejthalál és végül daganatot képeznek.

Kialakulásának egyik ismert oka a krónikus hepatitis fertőzés. Ugyanakkor sok esetben nincs a betegnek ilyen alapbetegsége, amelynek szövődménye lehet a májdaganat kialakulása.

Kockázati tényezők

 1. Krónikus fertőzés HBV-vel vagy HCV-vel
  A hepatitis B vírus (HBV) vagy a hepatitis C vírus (HCV) krónikus fertőzése növeli a májrák kockázatát.
 2. Cirrózis
  Emiatt a progresszív és visszafordíthatatlan állapot miatt hegszövetek alakulnak ki a májban, és ez növeli a májrák kialakulásának esélyét.
 3. Bizonyos öröklött májbetegségek
  A májdaganat kockázatát növelő májbetegségek közé tartozik a hemochromatosis és a Wilson-kór.
 4. Cukorbetegség
  A vércukor-rendellenességben szenvedő embereknél nagyobb a májrák kockázata, mint azoknál, akiknek nincs cukorbetegsége.
 5. Nem alkoholos eredetű zsírosmáj betegség
  A zsír felhalmozódása a májban növeli a májrák kockázatát.
 6. Az aflatoxinoknak való kitettség
  Az aflatoxinok olyan méreg, amelyek rosszul tárolt növényeknél fordulnak elő. A gabonafélék és a diófélék például szennyeződhetnek aflatoxinokkal, amelyek ezekből a termékekből előállított élelmiszerekbe kerülhetnek.
 7. Túlzott alkoholfogyasztás
  Ha rendszeres gyakorisággal nagyobb mennyiségű alkoholt fogyaszt éveken át az visszafordíthatatlan májkárosodáshoz vezethet, és növeli a májrák kockázatát.

Megelőzés

Így csökkentheti a cirrhosis kockázatát:

 1. Mérsékelt alkoholfogyasztás
  A nők számára ez azt jelenti, hogy naponta maximum egy pohár, míg a férfiaknál naponta maximum 2 pohár ital fogyasztása ajánlott.
 2. Az egészséges testsúly fenntartása
  Ha a jelenlegi testsúlya egészséges, tartsa meg ezt egészséges táplálkozással és heti több alkalommal rendszeres edzéssel. Ha fogynia kell, csökkentse a napi bevitt kalóriák mennyiségét, és növelje az edzéseket, amivel a ledolgozott kalóriák is nőnek. A célja az legyen, hogy lassan lefogyjon - hetente 0,5-1 kilogramm fogyás hozhat tartós és egészséges eredményt.
 3. Oltással védekezhet a Hepatitis B vírusfertőzés ellen
  A Hepatitis B oltás beadásával csökkentheti a Hepatitis B kockázatát.
 4. Tegyen lépéseket a hepatitis C megelőzésére
  Nincs Hepatitis C elleni oltás, de csökkentheti a fertőzés kockázatát.

Piercing vagy tetoválás esetén ügyeljen arra, hogy tiszta legyen a studio. A nem megfelelően sterilizált tűk terjeszthetik a hepatitis C vírust. Mielőtt piercinget vagy tetoválást csináltatna, nézze meg a környékbeli üzleteket, és kérdezzen rá az alkalmazottak elővigyázatossági gyakorlataira. Ha egy üzlet alkalmazottai megtagadják a kérdései megválaszolását, vagy nem veszik komolyan a kérdéseit, akkor ez az Ön számára nem megfelelő hely, keressen másikat.

Beszélje meg orvosával a májrák-szűrés előnyeit és hátrányait. A kockázat alapján együtt dönthetnek úgy, hogy a szűrés megfelelő-e az Ön számára. A szűrés általában vérvizsgálatot és hasi ultrahangvizsgálatot tartalmaz.

Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-cancer/symptoms-causes/syc-20353659