Mindennapi nehézségek kezelése az előrehaladott prosztatarák kapcsán

Az előrehaladott prosztatarákkal való együttélés rendkívül megterhelő a betegeknek mind érzelmileg, mind fizikailag, és nagymértékben befolyásolhatja a mindennapokat, a munkáját és kapcsolatait. Érdemes nagy figyelmet fordítani a változások kezelésére.

Érzelmek

Érzelmileg nagy terhet ró a betegség az érintettekre. Mind a betegre, mind a körülötte élőkre. A tünetek és kezelések rosszulléthez vezethetnek, mellékhatásokkal is járhatnak. Egyes kezelések, például a hormonterápia nagymértékű és gyors hangulatingadozást okozhat.

Nincs „jó vagy rossz út”, ha az érzések kezeléséről van szó. Adjon időt magának! Lesznek jobb és rosszabb napok is. Próbálja meg kihozni a legtöbbet a jó napokból. Ez segíti majd át a nehezebb periódusokon is.

Kapcsolatok

A rákos betegség összetartóbbá teszi a családi és baráti kötelékeket, ugyanakkor az előrehaladott daganatos betegség nagy terhet is ró ezekre a kapcsolatokra.

A rák és a kezelése azzal jár, hogy partnerének vagy családjának többet kell tennie Önért, meg kell teremteni a gyógyulása feltételeit és több egyéb feladat is rájuk fog hárulni. Ezekre a változó szerepekre tudatosan – akár szakember segítségével – készülni kell.

A folyamatos, őszinte, nyitott kommunikáció mindennek az alapja, a feszültségek, problémák kibeszélése nagy segítséget jelent. Nem könnyűek ezek a beszélgetések, de ehhez is kérhetik szakember segítségét. Orvosa, vagy a nővér adhat tanácsot, kihez fordulhatnak segítségért e téren is.

Ne féljen segítségért kérni, ha szüksége van rá!

A Culevit mentálhigiénés szolgáltatásait személyes konzultáció során vagy telefonos tanácsadás útján bárki díjtalanul igénybe veheti. https://culevit.hu/tanacsadas/culevit-tanacsado-szolgalat/

Diéta és fizikai aktivitás

Az előrehaladott prosztatarák befolyásolhatja a munkaképességét vagy a mindennapi feladatok elvégzését. Az egészséges táplálkozás és a fizikai aktivitás segíthet jobban kézben tartani az egészségét.

Munka és pénz

Az előrehaladott prosztatarák tünetei és a kezelések mellékhatásai megnehezíthetik a munkavégzést. Próbáljon meg csökkentett munkaidőben dolgozni vagy betegszabadságra menni, ha lehetséges. E tekintetben is nagyon fontos a család, a barátok segítsége, ne féljen beszélni ezekről a “mellékhatásokról”. Érdemes lehet utánanézni az állami egészségügyi támogatásoknak, ebben is tanácsot adhatnak az egészségügyi szakemberek.

Otthoni feladatok

Lehet, hogy a mindennapi feladatok is nehezebbé válnak és ha közvetlen környezetének is támogatásra van szüksége, segítséget kérhet a helyi szociális szerevezetektől is.

Folyamatos gondozás

Ha a betegsége jellege, a mellékhatások, előrehaladottsága azzal jár, hogy folyamatos gondozásra van szüksége, érdemes szociális, egészségügyi szakember segítségét kérni. A családtagoknak és a betegnek is óriási segítséget jelent és számos lehetőség vehető igénybe.

Lehet gondozót igényelni rendszeres heti/napi segítségnek, vagy ha szükséges, rövid bentlakással is

Vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, ápolójával vagy helyi szociális szolgáltatókkal, hogy megtudja, milyen gondozási ellátások érhetők el az Ön számára.

Forrás:
https://prostatecanceruk.org/prostate-information/advanced-prostate-cancer/living-with-advanced-prostate-cancer