Prosztatarák – Ismerjük fel időben a tüneteket!

A prosztata egy kis dió alakú mirigy, amely előállítja a sperma táplálékát és szállítását biztosító folyadékot.

A prosztatarák az egyik leggyakoribb ráktípus, amellyel a férfiaknak szembe kell néznie. Általában lassan növekszik és kezdetben a prosztata mirigyére korlátozódik, ahol ez nem okoz komoly károkat. Noha a prosztatadaganat egyes típusai lassan növekednek, és minimális kezelést igényelhetnek vagy akár azt sem, más típusok agresszívak és gyorsan terjedhetnek.

A korán felfedezett prosztatarák esetén – különösen ha a prosztata mirigyére korlátozódik – nagyobb esélye van a sikeres kezelésnek.

Tünetek

A prosztata rák korai stádiumban jellemzően nem okoz tüneteket.

Az előrehaladott betegség az alábbi tünetekkel jár együtt:

 •  Vizeletmegtartási probléma
 • Csökkent erő a vizeletfolyásban
 • Vér a spermában
 • Kellemetlen fájdalom a medence területén
 • Csontfájdalom
 • Erekciós diszfunkció

Okai

Az az orvosok számára sem világos, mi okozza a prosztatarákot. Akkor kezdődik, amikor a rendellenes sejtek DNS mutációi miatt a sejtek gyorsabban növekednek és osztódnak, mint a normál sejtek. A rendellenes sejtekben nem működik az automatikus sejthalál funkció. A felhalmozódó rendellenes sejtek olyan daganatot képeznek, amely növekedni tud, és behatolhat a közeli szövetekbe. Egyes rendellenes sejtek el is bomlanak és terjedhetnek (áttétet képezhetnek) a test más részeire.

Kockázati tényezők

A prosztatarák kockázatát növelő tényezők a következők:

 • Életkor
  A prosztatarák kockázata növekszik az életkorral.
 • Rassz
  A tudósok még nem tudják az okát, de a fekete férfiaknál nagyobb a prosztatarák kialakulásának kockázata, mint más rasszú társaiknál. Az ő esetükben a betegség agresszívabb lehet.
 • Családi érintettség
  Ha a családjában előfordult prosztatarák, akkor a kockázat igen magas. Továbbá, ha családjában olyan gének vannak, amelyek növelik az emlőrák kockázatát (BRCA1 vagy BRCA2), vagy ha nagyon erős családi anamnézisük van az emlőrákban, akkor a prosztatarák kockázata nagyobb lehet.
 • Elhízás
  Ha elhízott férfiaknál prosztatarákot diagnosztizálnak, valószínűbb, hogy a betegség előrehaladott stádiumban van a diagnózis idején.

A prosztata rák szövődményei és kezelései:

 • Áttét
  A prosztatarák átterjedhet a közeli szervekre, például a hólyagra, vagy átjuthat a véráramon vagy a nyirokrendszeren keresztül a csontokba vagy más szervekbe. A csontokba terjedő prosztatarák fájdalmat és csonttöréseket okozhatnak. Miután a prosztatarák elterjedt a test más területein, továbbra is reagálhat a kezelésre és ellenőrizhető, de valószínűleg nem gyógyítható.
 • Inkontinencia
  Mind a prosztatarák, mind annak kezelése vizeletinkontinenciát okozhat. Az inkontinencia kezelése attól függ, hogy milyen típusú, milyen súlyos és milyen annak a valószínűsége, hogy idővel javulni fog. A kezelési lehetőségek között számolni lehet gyógyszerekkel, katéterrel és műtéttel.
 • Erekciós diszfunkció
  Az erektilis diszfunkciót a prosztatarák vagy annak kezelése – beleértve műtétet, sugárkezelést vagy hormonkezelést – is eredményezheti. Az erekciós rendellenességek kezelésére olyan gyógyszerek, vákuumkészülékek állnak rendelkezésre, amelyek elősegítik az erekciót és a műtétet.
Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/symptoms-causes/syc-20353087