A legtöbb súlyos betegség megelőzhető vagy hatékonyan és időben gyógyítható a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően, így ezek megakadályozhatják a legtöbb ráktípus kialakulását, illetve könnyebben kezelhetővé válnak. A szűrővizsgálatok még a tünetek jelentkezése előtt is elcsíphetik a betegségeket.

Fontos diagnosztikai eszköz a mellrák-szűrés, amennyiben az emlő alakja megváltozik, torzul, nem gyógyuló seb keletkezik rajta, a bimbó udvara és bőre behúzódik, viszket, vörös, duzzadt vagy véres váladék szivárog belőle.

Minél hamarabb észlelik a mellrákot, annál jobb a gyógyulás esélye. A kezdetleges daganatok kevésbé valószínű, hogy elterjednek a nyirokcsomókra és a létfontosságú szervekre, mint a tüdő és az agy. Ha a 20-as vagy a 30-as éveiben jár, egy-három évente rendszeres ellenőrzés során végeztessen mellvizsgálatot. 40-es éveitől tanácsos az évenkénti mammográfiai szűrés, az 50-es évektől pedig kétévente. Szükség lehet gyakoribb szűrésekre, ha bármilyen további kockázati tényezője van (pl. családi érintettség a betegség kapcsán).

A rendszeres szűréssel a halálos kimenetelű emlőtumorok száma jelentősen csökkenthető. Az önvizsgálat, az orvosi fizikális vizsgálat, a mammográfiás mellrákszűrés és a mellultrahang segítségével az emlő esetleges elváltozásaira minél hamarabb fény derülhet.

Forrás:
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/daganatok/cikkek/hogyan_zajlik_a_mellrakszures/20161108131521