SARS: egy új ellenfél … és amit tudni érdemes róla

A súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) fertőző és néha halálos légzőszervi betegség. A SARS 2002 novemberében jelent meg először Kínában, néhány hónapon belül pedig elterjedt az egész világon.

A SARS megmutatta, hogy a fertőzés milyen gyorsan terjedhet egy nagyon mobil és összekapcsolt világban. Másrészről az együttműködésen alapuló nemzetközi erőfeszítések lehetővé tették az egészségügyi szakemberek számára, hogy gyorsan megakadályozzák a betegség terjedését.

Tünetek

A SARS általában influenza-szerű tünetekkel kezdődik - láz, hidegrázás, izomfájdalmak, fejfájás és esetenként hasmenés. Körülbelül egy hét után a jelek és tünetek a következők:

  • 38 ° C vagy annál magasabb láz
  • Száraz köhögés
  • Légszomj

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A SARS súlyos betegség, amely halálhoz vezethet. Ha légúti fertőzés jeleit vagy tüneteket észleli, vagy ha külföldi utazás után influenza-szerű és láz tünetei jelentkeznek, azonnal keresse fel orvosát.

Okai

A SARS-t a koronavírus törzs okozza, amely ugyanaz a víruscsalád, mint ami megfázást idézi elő. Korábban ezek a vírusok soha nem voltak különösen veszélyesek az emberekre.

A koronavírusok azonban súlyos betegségeket okozhatnak az állatokban, és ezért a tudósok gyanítják, hogy a SARS vírus átterjedhet állatokról emberekre. Most valószínűnek tűnik, hogy a vírus egy vagy több állati vírusból új törzsekké fejlődött ki.

Hogyan terjed a SARS?

A legtöbb szakértő úgy gondolja, hogy a SARS elsősorban szoros személyes kapcsolat révén terjed, de a vírus terjedhet a szennyezett tárgyakon is - például ajtógombokon, telefonokon és a lift gombjain.

Kockázati tényezők

Általánosságban elmondható, hogy a SARS-tól leginkább veszélyeztetett emberek azok, akik közvetlen, szoros kapcsolatban álltak valakivel, aki fertőzött, például a családtagokkal és az egészségügyi dolgozókkal.

Szövődmények

Sok SARS-ban szenvedő embernél tüdőgyulladás alakul ki, és a légzési problémák annyira súlyossá válhatnak, hogy mechanikus légzőkészülékre van szükség. A SARS bizonyos esetekben halálos kimenetelű, gyakran légzési elégtelenség miatt. Egyéb lehetséges szövődmények közé tartozik a szív- és májbetegség.

A 60 évnél idősebbek vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak, különösen azok, akik krónikus betegségben szenvednek, mint például cukorbetegség vagy hepatitis.

Jövőkép

Magyarországon még nem fordult elő SARS-fertőzés, és Európában is megfelelően kordában tartották a terjedését. A kutatók a SARS elleni oltások különböző típusain dolgoznak, 2012-ben dokumentálták az első biztató irányt a Nature Medicine című tudományos magazinban.

Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sars/symptoms-causes/syc-20351765?_ga=2.129065228.1807263617.1571917211-736975444.1561968573