A krónikus mieloid leukémia (CML) egy ritka, rosszindulatú daganatos megbetegedés, mely a csontvelő őssejtjeit érinti és a fehérvérsejtek nagymértékű, nem szabályozott elszaporodásával jár. A megbetegedett csontvelő lassan kiszorítja az épet, ez pedig hosszú távon a vérképző rendszer összeomlásához vezet.

A krónikus mieloid leukémia diagnosztizálására használt tesztek és eljárások:

 • Fizikai vizsgálat: a pulzus és vérnyomás ellenőrzése, valamint a nyirokcsomók, lép, has megnagyobbodásának vizsgálata.
 • Vérvétel: a teljes vérkép vizsgálata kóros rendellenességeket fedezhet fel a vérsejtjeiben, például a nagyon magas fehérvérsejtek számában. A szerv működésének mérésére szolgáló vérkémiai vizsgálatok olyan rendellenességeket is felfedhetnek, amelyek segítenek orvosának diagnosztizálásában.
 • Csontvelő vizsgálatok: a csontvelő-biopsziát használják a csontvelő-minták laboratóriumi vizsgálatokhoz történő gyűjtésére.
 • Speciális kromoszómavizsgálat: speciális tesztek, például fluoreszcencia in situ hibridizációs (FISH) elemzés és polimeráz láncreakció (PCR) teszt, vér- vagy csontvelőminták elemzése a BCR-ABL gén jelenlétére irányulóan.

A krónikus mieloid leukémia fázisai

A krónikus mieloid leukémia fázisa a betegség agresszivitására utal.

 • Krónikus szakasz: a krónikus szakaszban még jó válaszreakciók prognosztizálhatók a kezelésre.
 • A felgyorsult szakasz egy átmeneti szakasz, amikor a betegség agresszívebbé válik.
 • Robbanás: súlyos, agresszív szakasz, amely életveszélyessé válik.

Tünetei

A CML egyszerű influenzaszerű tünetekkel is kezdődhet. Sajnos a többi tünet sem kifejezetten csak a CML-re jellemző, így a legtöbb esetben ezeket más kórképek okozzák. A CML-re az alábbi tünetek a jellemzőek:

 • Hasi panaszok, amelyek a lép gyulladása és megnagyobbodása miatt jelenhetnek meg
 • El nem múló fáradtság, ami a vörösvérsejtek alacsony száma miatt alakul ki
 • Testsúlycsökkenés, étvágytalanság
 • Fejfájás és látászavarok
 • Éjszakai izzadás és láz (a betegség későbbi fázisaiban jellemző)
 • Csontfájdalom
 • Férfiaknál fájdalmas, tartós merevedés

Kezelés

A krónikus mieloid leukémia kezelésének célja azon vérsejtek eltávolítása, amelyek tartalmazzák a rendellenes BCR-ABL gént, amely a beteg vérsejtek túlzott mennyiségét okozza. A legtöbb ember számára a kezelés célzott gyógyszerekkel kezdődik, amelyek hozzájárulhatnak a betegség hosszú távú remissziójának eléréséhez.

1. Célzott gyógyszeres kezelés

A célzott gyógyszereket úgy fejlesztették ki, hogy a rákos sejtek növekedését és szaporodását gátolják. Krónikus mieloid leukémia esetén ezeknek a gyógyszereknek a célja a BCR-ABL gén által termelt protein, a tirozin-kináz gátlása.

A célzott gyógyszereket a kezdeti szakaszban alkalmazzák. Ezen célzott gyógyszerek mellékhatásai közé tartozik a bőr duzzanata vagy puffadás, émelygés, izomgörcsök, fáradtság, hasmenés és bőrkiütés.

A BCR-ABL gén jelenlétének kimutatására vérvizsgálatokat csinálnak a célzott gyógyszeres kezelés hatékonyságának monitorozására. Ha a betegség nem reagál, vagy ellenállóvá válik a célzott terápiára, az orvosok fontolóra vehetik más célzott gyógyszerek alkalmazását.

Ennél a betegségnél nehéz meghatározni, hogy a beteg mikor hagyhatja abba a célzott kezelést, még akkor is, ha a vérvizsgálatok a betegség remisszióját mutatják

2. Csontvelő átültetés

A csontvelő-transzplantáció a jelenlegi tudás alapján az egyetlen esély a krónikus mieloid leukémia végleges gyógyítására.

Általában azok kapják, akiken más kezelés nem segített, mivel a csontvelőátültetések kockázatosak és magas a súlyos szövődmények kialakulásának aránya.

A csontvelő-átültetés során nagy dózisú kemoterápiás gyógyszereket használnak a csontvelő vérképző sejtjeinek elpusztítására.

Ezután a donor vér őssejtjeit infúzióval juttatják a véráramba. Az új sejtek új, egészséges vérsejteket képeznek a beteg sejtek pótlására.

3. Kemoterápiás kezelés

A kemoterápia olyan gyógyszeres kezelés, amely elpusztítja a test gyorsan növekvő sejtjeit, beleértve a leukémiás sejteket. A kemoterápiás gyógyszereket időnként célzott gyógyszeres kezeléssel kombinálják az agresszív krónikus mieloid leukémia kezelésére. A kemoterápiás gyógyszerek mellékhatásai sokrétűek és gyógyszerfüggőek.

Életmód és otthoni gyógymódok

Sok ember számára a krónikus mieloid leukémia olyan betegség, amellyel évekig élni fognak. Sokan határozatlan ideig folytatják a célzott terápiás kezelést.

 • Beszéljen orvosával a mellékhatásokról!
  A rákos gyógyszerek számos mellékhatást okozhatnak, de ezeket a mellékhatásokat gyakran más gyógyszerekkel vagy kezelésekkel lehet kezelni.
 • Ne hagyja abba a kezelést magától!
  Ha kellemetlen mellékhatások, például bőrkiütés vagy fáradtság jelentkezik, ne hagyja ki a gyógyszeres kezelést anélkül, hogy konzultálna az orvosával. Hasonlóképpen, ne hagyja abba a gyógyszereinek szedését, ha jobban érzi magát, és úgy gondolja, hogy a betegsége már megszűnt. Ha abbahagyja a gyógyszer szedését, betegsége gyorsan és váratlanul visszatérhet, még akkor is, ha remisszióban van.
 • Kérjen segítséget!
  A krónikus betegség érzelmileg is súlyos terhet ró a betegre. Kérjen tanácsot, forduljon szakemberhez, akivel beszélni tud erről.
  Culevit Tanácsadó Szolgálat elérhetőségeiért kattintson ide!

Alternatív gyógyászat

Nem találtak alternatív megoldásokat a krónikus mieloid leukémia kezelésére. Az alternatív gyógyászat azonban segíthet megbirkózni mellékhatások egy részével, pl. a fáradtsággal. A masszázs, a jóga, a relaxációs technikák segíthetnek a fáradtság enyhítésében.

Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-myelogenous-leukemia/diagnosis-treatment/drc-20352422
http://www.cmlinformacio.com/
https://www.cancer.org/cancer/chronic-myeloid-leukemia.html