A pajzsmirigy számos fontos feladatot lát el, ideértve a szívverés ütemezését és a test kalóriaégetésének gyorsaságát. Ezt két pajzsmirigyhormon felszabadításával teszi meg: tiroxint (T4) és trijódtironint (T3).

Az egészséges pajzsmirigy fenntartása érdekében a normál pajzsmirigy-hormonszintet támogató vitaminoknak és ásványi anyagoknak a szokásos étrend részét kell képezniük, vagy kiegészítő formában kell fogyasztani, ha az étrend nem nyújt belőlük megfelelő mennyiséget.

A jód és a pajzsmirigy

A pajzsmirigy egészségével és működésével kapcsolatos legfontosabb tápanyag a jód. Ugyanis a pajzsmirigy jódot használ hormonok előállításához. A jódhiány eredményeként a pajzsmirigy túl kevés hormont termel. Ha viszont túl sok a jód a szervezetben, a pajzsmirigy túlműködésbe kezd. Emiatt megfontoltan és ellenőrzötten kell jódkészítményeket szedni!

Tápanyagok

A jódon kívül vannak más vitaminok és ásványi anyagok, amelyekkel szükséges lehet az étrendet kiegészíteni az optimális pajzsmirigy működés fenntartása érdekében.

1. A vitamin
Ez a vitamin leggyakrabban a jó látáshoz, az egészséges bőrhöz és a fogak épségének megőrzéséhez szükséges, de szerepet játszik a pajzsmirigyhormon anyagcserében is, ezért fontos a megfelelő mennyiségben bejuttatni a szervezetbe.

2. D vitamin
A kutatások azt mutatják, hogy a pajzsmirigy-túlműködést gyakran kíséri D-vitaminhiány. D-vitamin-kiegészítők vagy D-vitamint tartalmazó multivitaminok akkor lehetnek helyénvalók, ha az étrend nem tartalmaz elegendő forrást e fontos vitaminból.

3. Szelén
A szelén alapvető ásványi anyag, amelynek számos fontos funkciója van a szervezetben, beleértve a pajzsmirigyhormonok anyagcseréjét is. A normális szelénszint fenntartása a testben szintén kulcsfontosságú tényező a pajzsmirigybetegség megelőzésében.

4. Cink
A cinkhiány káros hatással lehet a pajzsmirigy működésére.

5. Vas
A megfelelő vasszint szintén kritikus jelentőségű a pajzsmirigy egészségében. A szelénhez és a cinkhez hasonlóan a vas segít a testnek az inaktív T4 hormont aktív T3 hormonná alakítani.

Akkor mit együnk?

A pajzsmirigy-vitaminok és ásványi anyagok legjobb forrásai:

  • Hal és tenger gyümölcsei. A tőkehal, a sovány, a fehér hal és a garnélarák kiváló fehérjeforrások. A tonhal és más típusú halak hasznos és természetes jódforrások lehetnek.
  • Tejtermékek, például tej, sajt vagy joghurt. Válassza az alacsony zsírtartalmú termékeket, hogy elkerülje a túl sok telített zsír fogyasztásával járó egészségügyi kockázatokat.
  • Tojássárgája, amely a tojásban található jód nagy részét tartalmazza. A tojás az A és D vitaminnak, valamint a szelénnek is kiváló forrása.
  • Jódozott só. Ne feledje, hogy a túl sok só (nátrium) magasabb vérnyomást és folyadék-visszatartást eredményezhet.
  • A tengeri moszat az egyik legjobb jódforrás. Három tengeri moszat – a kombu moszat, a wakame és a nori - különösen jó jódforrások.
  • Mielőtt táplálékkiegészítőkben keresi ezeket a hatóanyagokat, válassza a spenótot, a zöld – különösen a sötétzöld – levelű zöldségeket, amelyek a legkiválóbb A vitamin és vasforrásai szervezetünknek. Legyenek ezek rendszeres részei étrendjének!
  • Remek vasforrás továbbá a kagyló, a vörös húsok és a hüvelyesek, amelyek szintén tele vannak szelénnel is.

Étrendkiegészítők

A pajzsmirigy-vitaminok és ásványi anyagok tabletták formájában történő fogyasztása különösen hasznos lehet, ha az étrend nem biztosítja ezeket a tápanyagokat.

Szelén: bizonyos esetekben, például autoimmun pajzsmirigybetegség esetén a szelén pótlása hasznos lehet, de ne vegyen be 200-nál több mikrogramnyit (mg) naponta.

A-vitamin: egy 2012. évi tanulmány megállapította, hogy az A-vitamin-kiegészítés csökkenti a pajzsmirigy betegség kialakulásának kockázatát az elhízott, menopauza előtt álló nők esetében.

A pajzsmirigy egészségének fenntartása

Az egészséges étkezés általában elegendő az egészséges pajzsmirigy és az általános fizikai jóléthez szükséges tápanyagok biztosításához.

Ne felejtse el ellenőrizni, hogy elegendő jód van-e az étrendjében, valamint más kulcsfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagok, mint például az A- és D-vitamin, a cink, a magnézium és a szelén szintén kellő mennyiségben megtalálhatóak-e benne.

Forrás:
https://www.healthline.com/health/thyroid-vitamins#nutrition