A biopszia egy kis mennyiségű szövetminta vétele, amely fontos módja annak, hogy az orvosok diagnosztizálják a rák különböző típusait, előrehaladottságát. A biopszia után az orvosi csapat több lépést is elvégez, mielőtt a patológus elkészíti a diagnózist. A patológus olyan orvos, aki a laboratóriumi vizsgálatok és a sejtek, szövetek és szervek betegségének diagnosztizálására, értékelésére specializálódott.

A szövetminta vizsgálata

A biopszia során eltávolított szövetminta vizsgálata először a szemrevételezéssel kezdődik. A patológus ezután leírja, hogyan néz ki szabad szemmel, beleértve a színét, a méretét és az egyéb jellemzőket is. Ezt makroszkópos vizsgálatnak nevezzük.

Természetesen ezen felül más vizsgálatokra is szükség van a diagnózis megállapítására. A molekuláris tesztek olyan géneket vizsgálnak, amelyek aktívak, megváltoztak vagy hiányoznak. Más gén- vagy fehérje-vizsgálatokra lehet szükség annak meghatározásához, hogy mely kezelések fognak várhatóan jól működni. A mikroszkópikus vizsgálat eredményét adja ki a patológus. Ez a jelentés nagyon technikai jellegű:

  • A sejtek típusa
  • A sejtek elrendezése
  • A sejtek rendellenesek
  • A diagnózis szempontjából fontos egyéb funkciók

Diagnózis készítése

A fentiekben említett leírásokon kívül a patológiai jelentés tartalmazza a diagnózis leírását. A diagnózis gyakran rövid.

A diagnózis tartalma:

  • A mintavétel alapja
  • A biopsziás eljárás
  • Speciális eredmények a szövetben
  • További fontos eredmények
  • Más tesztek szükségesek-e?

Szakszavak a diagnózisban

Atipikus: a nem normálisan működő, de nem rákos sejtekre utal.

Karcinóma: a leggyakoribb rákfajta, amely a szövet külső vagy belső felületén alakul ki.

Szarkóma: ritka rákfajta. A szarkóma a kötőszövetben nő. Ezek a daganatok a leggyakrabban a karban, az izmokban, az inakban, a porcokban, az idegeken, de a test más területein is előfordulhatnak.

Lymphoma: A nyirokrendszerben kialakult rákos sejtek.

Leukémia: a vérben vagy a csontvelőben kialakult ráksejtek.

Hyperplasia: A szövetek vagy szervek sejtjeinek abnormális növekedése. A hiperplázia fokozhatja bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. A hyperplázia lehet a szervezet válaszreakciója más betegségre.

Dysplasia: A rendellenes vagy atípusos sejtek számának növekedése egy szervben. A diszplázia a vírusfertőzésre vagy a normális sejtek és a rákos sejtek közötti állapotra adott válaszreakció.

Neoplazia: kontrollált, jóindulatú sejtnövekedés.

A diagnózis molekuláris vagy genetikai tesztjei

Néha más vizsgálatok is segítenek az orvosnak a daganat további osztályozásában. Például a leukémia bizonyos típusainak diagnosztizálásához a patológus specifikus genetikai változásokat keres a rákos vérsejtekben. A BCR-ABL egy ilyen módosított gén, amely krónikus myelogén leukémiában található.

Molekuláris vizsgálatok a kezelés megtervezéséhez

Miután az orvos diagnózist készített, más tesztek is segíthetnek az orvosnak a legjobb kezelési lehetőségek megtervezésében. A tumor markerek segíthetnek megjósolni, hogy a kezelés milyen jól fog működni egy adott daganattípus esetében. A tumor markerek olyan anyagok, amelyek a rákos emberek vérében, vizeletében vagy testszövetében a normálnál nagyobb mértékben találhatók. Ezeket egy specifikus gén vagy fehérje tesztelésével lehet azonosítani. Például a HER2 fehérje és a HER2 gén tesztjeit gyakran ajánlják emlőrák esetén. Az eredmények segítenek az orvosnak a gyógyszerezés, a kezelési lehetőségek kiválasztásában.

Forrás:
https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/diagnosing-cancer/reports-and-results/after-biopsy-making-diagnosis