Számos ráktípus esetében az immunterápia, amelyet biológiai terápiának is hívnak, komoly opció a kezelések terén. Miért? Javíthatja az életminőséget, és meghosszabbíthatja az életet, jobban, mint más kezelések.

A daganatos betegség akkor kezdődik, amikor az egyik sejt rosszul működik. A kutatók azt remélik, hogy az immunterápiás kezelés kihasználja a szervezet természetes védekező képességét a rákos sejtek elleni küzdelemben, csakúgy, ahogy azt egy vírussal vagy allergiával teszik.

Az egyik megközelítés az, hogy a terápia „megtanítja” a rendszernek, hogy teljes körű támadást fejtsen ki a rákos sejtekre. A másik az, hogy megpróbálja erősebbé tenni a szervezet természetes védelmét.

Milyen típusú daganatok esetén hatékony az immunterápia?

A kutatók sokféleképpen kutatják az immunrendszert, hogy felismerjék, hogyan pusztítsák el a rákos sejteket.

Adoptív T-sejtes immunterápia:

Ennek célja, hogy növelje a legfontosabb immunsejtek hatékony működését. Alapvetően a kutatók eltávolítják a T-sejteket (a fehérvérsejteket az immunrendszerünkben) a tumorból, majd megvizsgálják, melyek azok, amelyek a legnagyobb eséllyel vagy mértékben nőni fognak. Amint ez már ismert, az orvosok genetikailag megtervezik ezeknek a sejteknek a génjeit, hogy erősebbek legyenek, és visszajuttatják a szervezetbe. Ez a megközelítés ígéretesnek mutatkozik a különböző ráktípusok kezelésében.

Autó T-sejtes terápia:

Az autó T-sejtes terápia egyfajta befogadó T-sejt immunterápia. Ezt a kezelést néha akut limfoblasztos leukémia kezelésére használják gyermekek és fiatal felnőttek esetén, valamint bizonyos típusú B-sejtes limfóma kezelésére felnőttekben, akik nem lettek jobban más kezelések hatására.

Ellenőrzőpont-gátlók

Az immunrendszerünk rendelkezik rengeteg fékkel - vagy ún. ellenőrző pontokkal -, amelyek megakadályozzák az egészséges sejtek megölését. Néha a rákos sejtek ezt kihasználják, és normál sejtnek „álcázzák” magukat. Ezek a gyógyszerek segítenek az immunrendszernek abban, hogy a rákot problémának tekintse és harcba szálljon vele. Az ellenőrzőpont-gátlók a klinikai vizsgálatokban számos különböző rákos megbetegedésben kiváló eredményeket érnek el, pl. a metasztatikus melanóma, tüdő, húgyhólyag, vese-, fej- és nyaki rák és Hodgkin-limfóma kezelésében.

A monoklonális antitestek

Ezek laboratóriumi molekulák. Ezek az antitestek a rákos sejtek felismerésére és az ellenük való támadására szolgálnak. Az immunrendszer jó a káros sejtek, anyagok kimutatására, de nem mindig látja rosszindulatúnak a rákos sejteket. A monoklonális antitestek a rákos sejtekhez kötődnek, és mint egy világítótest, jobban láthatóvá teszik az immunrendszer számára a rákos sejteket. Egyes monoklonális antitestek kemoterápiás gyógyszereket vagy radioaktív anyagokat tartalmazhatnak, és segíthetnek megakadályozni a rákos sejtek növekedését.

Mi az immunterápia jövője?

A kutatók megpróbálják megtalálni a módját annak, hogyan segítsen az immunrendszer a rák elleni küzdelemben, és jobban megértsék a védekezési mechanizmusát. A tudomány azt is vizsgálja, hogyan lehetne kombinálni az immunterápiát más kezelésekkel vagy kétféle immunterápiát egymással a nagyobb hatékonyság érdekében.

Forrás:
https://www.webmd.com/cancer/cancer-how-immunotherapy-works#1