A sugárterápia a rák egyik leggyakoribb kezelési módja. A sugárterápia nagy energiájú részecskéket vagy hullámokat használ, mint például röntgen, gamma sugarak a rákos sejtek elpusztítására vagy károsítására.

A sejtek általában növekednek és osztódnak, hogy új sejteket alkossanak. De a rákos sejtek növekednek és gyorsabban osztódnak, mint a legtöbb normális sejt. A DNS-molekulák lánca, az azt összetartó kémiai kötések közvetlenül a sugárzás hatására, vagy közvetett módon, a sugárzástól képződő szabad gyökök (elsősorban hidroxilgyökök) hatására károsodnak. A közeli normális sejtekre is kihatással lehet, de csak kis mértékben és a legtöbb esetben helyreáll.

Ellentétben a kemoterápiával, amely általában az egész testet érinti, a sugárkezelés általában helyi, célzott kezelés. A legtöbb esetben csak a kezelendő testrészre irányul és azt érinti. A sugárkezelés célja a rákos sejtek károsítása, elpusztítása, a lehető legkisebb kárt okozva a közeli egészséges sejtekben.

Néhány sugárkezelés (szisztémás sugárkezelés) vénában vagy szájon át adott radioaktív anyagokat használ. Annak ellenére, hogy ez a fajta sugárzás az egész testen keresztül megy, a radioaktív anyag a daganat területén gyűlik össze, így a test többi részére kicsi a hatása.

Ki kaphat sugárterápiát?

A rákos betegek több mint fele sugárterápiát kap. A sugárkezelés számos ráktípus kezelésére használható önmagában vagy más kezelésekkel kombinálva.

Mi a sugárterápia célja?

 • A korai stádiumú rák gyógyítása vagy zsugorítása

Néhány daganattípus nagyon érzékeny a sugárzásra. Ezekben az esetekben a sugárzás önmagában is elegendő ahhoz, hogy a rák zsugorodjon vagy teljesen eltűnjön. Bizonyos esetekben először néhány kemoterápiás ciklust kell adni. Más daganatok esetében a műtét előtt sugárzást lehet alkalmazni a tumor zsugorítására (ezt operatív kezelésnek vagy neoadjuváns terápiának nevezik), vagy a műtétet követően, hogy a rák visszatérését megakadályozza (adjuváns terápia).

A sugárzás kisebb károsodást okoz, és a szervezet nagyobb valószínűséggel dolgozza fel a kezelést.

Egyes ráktípusoknál a sugárzás és a kemoterápia együtt használható. Bizonyos kemoterápiák (úgynevezett radiosenzitizátorok) jobban segítik a sugárzást, ha a rákos sejteket a sugárzásra érzékenyebbé teszik. A kemo és sugárzás együttes alkalmazásának hátránya, hogy a mellékhatások gyakran rosszabbak.

 • A daganat kiújulásának megakadályozása

A rák elterjedhet, áttétet képezhet ilyenkor sugárzással pusztítják el a rákos sejteket, mielőtt tumorokká nőnének. Például egyes tüdőrákos betegek megelőző sugárzást kaphatnak az agyra, mert a tüdőrák bizonyos típusa gyakran képez áttétet az agyra. Néha a jövőbeni rák megelőzésére szolgáló sugárzást egyidejűleg lehet adni a meglévő rák kezelésére, különösen akkor, ha a rák várható elterjedési területe közel van a tumorhoz.

 • Az előrehaladott daganat okozta tünetek kezelésére

Néha a rák túlságosan előrehaladott ahhoz, hogy gyógyítani lehessen, ugyanakkor a méretét, kiterjedését csökkentheti a kezelés. A sugárzás segíthet a fájdalom, a nyelés, a légzés vagy a bélelzáródás kezelésében. Ezt gyakran nevezik palliatív sugárzásnak.

 • Visszatérő (ismétlődő) rák kezelésére

Alkalmazhatósága függ a korábban használt sugárzás mennyiségétől. Más esetekben a sugárzás a test ugyanazon területén vagy egy másik területen is használható. Egyes daganatok pedig nem reagálnak a sugárzásra, és ezekre a daganatokra a sugárzás nem alkalmazható a daganat ismétlődés kezeléseként.

Hogyan adható a sugárterápia?

A sugárterápia háromféleképpen adható:

 • Külső sugárzás: kívülről nagy energiájú sugárzást irányít a testből a tumorba. A legtöbb ember külső sugárkezelést kap több héten át.
 • Belső sugárzás: A belső sugárzást brachiterápiának is nevezik. Egy radioaktív forrás kerül a testbe közvetlenül a tumorba vagy annak közelébe.
 • Szisztémás sugárzás: A szájon át beadott vagy vénába helyezett radioaktív gyógyszereket bizonyos ráktípusok kezelésére használják.

A sugárzás fajtája attól függ, hogy milyen a rák és hol van a testben. Bizonyos esetekben egynél több fajtát is használnak.

Vajon a sugárkezelés rákot okoz?

Régóta ismert, hogy a sugárkezelés enyhén növelheti a rák kiújulásának kockázatát. A kezelés egyik lehetséges mellékhatása, amit az orvosoknak meg kell gondolniuk, amikor mérlegelik az egyes kezelések előnyeit és kockázatait. A legtöbb esetben az ilyen kezelésekből származó második daganat kockázata kicsi. Ez az egyik oka annak, hogy minden egyes eset más.

A sugárterápia befolyásolja a terhességet?

Fontos, hogy a hölgyek ne legyenek áldott állapotban a sugárkezelés ideje alatt, mert az károsíthatja a magzatot.

A sugárkezeléssel kapcsolatos kérdések, amit tegyen fel kezelőorvosának

 • Mi a célja a kezelés típusának? A daganat elpusztítása vagy zsugorítása? A rák elterjedésének megakadályozása vagy megállítása?
 • Lehetséges-e a sugárzás a műtét helyett?
 • Mi a valószínűsége, hogy a rák elterjed, vagy kiújul?
 • Milyen típusú sugárterápiát kapok?
 • Vannak más kezelési lehetőségek?
 • Hogyan készüljek fel a kezelésre?
 • Lehet-e enni a kezelés előtt, vagy el kell-e kerülni bizonyos ételeket a kezelés megkezdése előtt?
 • Milyen gyakran lesz kezelés? Mennyi ideig tart?
 • Hogyan érzem magam, amíg kapom a kezelést? Képes leszek dolgozni? Iskolába menni? Gondoskodni a családomról?
 • Milyen mellékhatásai vannak, mikor kezdődnek és mennyi ideig tartanak?
 • Milyen hosszú távú mellékhatások lehetnek?
 • Nagyobb kockázatot jelent-e más, jövőben egészségügyi problémára?
Forrás:
https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/radiation/basics.html