A rák és annak kezelése gyakran fizikai, pszichés és kognitív problémákat okoz. Ezek a problémák megnehezíthetik a napi tevékenységek elvégzését vagy a munkába való visszatérést és tartós hatással lehetnek az egészségre is. A rák rehabilitációja segíthet ezekben a problémákban, amelyek a rákkezelés alatt és után is előfordulhatnak. A rák-rehabilitáció célja, hogy segítsen abban, hogy a lehető legaktívabb maradjon a magánéletében és a munkájában egyaránt, a mellékhatások és tünetek kezelésében, az életminőség javításában.

Milyen problémákkal kell szembenézni a betegség kapcsán?

 • Fizikai problémák
  A rák és a rák kezelése számos fizikai problémát okozhat. A rák rehabilitációja segíthet többek között a fájdalmak, a gyengeség és erőnlét, a mozgási problémák kezelése kapcsán. Illetve maga a kezelés is okozhat fájdalmat, pl. sugárkezelés esetén a bőrelváltozások miatt.
 • Félelemérzés
 • Neuropathia, vagy zsibbadás és bizsergés a kézben vagy lábban
 • Fáradtság
 • Szexuális diszfunkció
 • A nyelési, rágási problémák
 • Mobilitási problémák
  Az életminőséget jelentősen befolyásolják a mobilitási problémák is, ha nem megy könnyen, pl. felkelni a székből, lépcsőzni, gyalogolni, öltözködni, zuhanyozni.
 • Kognitív problémák
  Pl. lassult gondolkodás, memóriaproblémák.

Kik segíthetnek?

Fizikoterapeuta
Ők arra specializálódtak, hogy segítsék az embereket a mobilitás javításában vagy helyreállításában. Segíthetik a fájdalom csökkentése vagy megszüntetése kapcsán is.

Foglalkoztató terapeuta
Ők a mindennapi élethelyzetekben maximalizálják a betegek funkcionalitását, kényelmét és biztonságát. Ez magában foglalhatja a napi feladatok kezelését, mint például a fürdés és az öltözködés. A terv az otthoni, iskolai vagy munkahelyi elrendezésen alapul. Azt is megtanítják, hogyan lehet csökkenteni az egyes feladatokhoz szükséges erőfeszítéseket. Ez segíti az embereket a fáradtság kezelésében is.

Beszéd patológus
Ezek a szakemberek a kommunikációs és nyelési rendellenességekre specializálódnak. Segíthetnek az embereknek, hogy megtartsák a nyelési és étkezési képességüket a sugárkezelés és a kemoterápia után a fej- és nyaki rákban szenvedőknél. Segíthet a kognitív problémákkal küzdő embereknek is, hogy javítsák memória készségeiket.

Rehabilitációs szakember
A fizikoterápia szakterületei az ideg-, izom- és csontbetegségek megelőzésére, diagnosztizálására és kezelésére irányul. Gyakran segítenek a fájdalom kezelésében is.

Lymphedema terapeuta
A lymphedema terapeuták a duzzanat és a fájdalom csökkentésére összpontosítanak. Gyakran használnak olyan technikákat, mint a kompressziós ruhák, speciális masszázsok, kötésmódok és gyakorlatok.

Kognitív pszichológus
A kognitív pszichológusok, más néven neuropszichológusok, olyan szakértők, akik segítenek kezelni a rákos megbetegedésekben és a rákkezelés során gyakran tapasztalt kognitív problémákat.

Rekreációs terapeuta
A rekreációs vagy szabadidő terapeuták a stressz, a szorongás és a depresszió csökkentésével segítik a személy fizikai, szellemi és érzelmi jólétét. Segítenek a személy bizalmának megteremtésében. A rekreációs terápia számos módon nyújt kezelési szolgáltatásokat, beleértve a művészetet, a testmozgást, a játékokat, a táncot és a zenét.

Dietetikus
A dietetikus vagy táplálkozási szakember segít megérteni a táplálkozási iránymutatásokat a rák bizonyos típusaira a kezelés alatt. Segítenek az egészséges táplálkozási szokások kialakításában is, hogy csökkentsék a rák visszatérésének kockázatát.

Fiziológus
Ők a fizikai aktivitás, erőnlét és fittség visszaszerzésében segítenek.

A rehabilitációs szakember a kezelés megkezdése előtt is már értékelheti az erőnlétét, mobilitását. Ezután a kezelés alatt és azon túl is figyelemmel kíséri az életminőségének alakulását és folyamatosan segítséget nyújt.

Forrás:
https://www.cancer.net/survivorship/rehabilitation/what-cancer-rehabilitation